28.4.2020 klo 10:04
Uutinen

Jo toinen vesivahinko kirjakauppayrittäjän koronakevääseen: ”En toivo kenellekään tällaista”

Kirjakauppayrittäjän kevät on ollut täynnä vastoinkäymisiä. Viime viikonloppuna Henrik Pohjavirta kohtasi jo toisen vesivahingon parin kuukauden aikana.

Kirjakauppayrittäjä Henrik Pohjavirta oli sattumalta käymässä kaupallaan sunnuntai-iltana. Kauhukseen hän huomasi veden valuvan katosta liikehuoneistoon. Lattialla oli vettä toista senttiä.

– Yläkerran asunnosta tuli vesi katosta läpi. En tiedä, onko kyseessä putkirikko vai onko viemäri tukossa. Hirveä määrä tavaraa kastui, hän kertoo huonosti nukutun yön jälkeen.

Kirjakaupan tuotteista kastui useampi telineellinen postikortteja sekä kirjoja ja addresseja.

– Kaikki palapelitkin kastuivat. Nyt toivon, että vakuutusyhtiö korvaa vahinkoja, yrittäjä sanoo.

Vahinko ei ollut lajissaan ensimmäinen Pohjavirran kirjakaupassa, sillä edellinen vesivahinko sattui helmikuussa juuri ennen hiihtolomaa.

– Samasta kohtaa tuli toisen kerran vesi sisään. Täytyy vaan toivoa, että se ei vaikuta vakuutusyhtiön korvauksiin.

Pohjavirta pyörittää Riihimäen keskustassa Uusi Kirjakauppa -nimistä liikettä, jolla on pitkä historia. Liike on ollut samassa sijainnissa 70 vuotta. Syntymäpäiviä piti juhlia tänä keväänä, mutta nyt ne viivästyvät.

Vesivahingosta huolimatta Pohjavirta pitää liikettään auki.

– Se on pakko. En voi sulkea. Kyllä asiakkaat pystyvät täällä käymään, mutta valikoimissa on puutteita ja tuotteiden järjestys mitä sattuu. Eiköhän tämä tästä. Ei auta jäädä voivottelemaan, koska siitä ei ole mitään apua. Teen kaiken niin hyvin kuin pystyn. Toivotaan että tämä muuttuu vielä iloksi.

Tukea ystävistä ja asiakkaista

Pohjavirta myöntää, että jaksaminen on ollut kovilla koronakevään aikana.

– Ensin ensimmäinen vesivahinko ja sen jälkeen tuli korona. Kun sain korona-arjen jotenkuten rullaamaan, sitten tuli taas tällainen ylimääräinen ongelma. En kyllä kenellekään toivo tällaista. Mikä tahansa näistä yksinään olisi ollut riittävä, mutta se että kaikki tulivat peräkkäin.

Apua ja tukea Pohjavirta on saanut kavereista ja asiakkaistaan. Maanantaina ystävät olivat auttamassa liikkeen järjestelyssä.

– Olen saanut älyttömän määrän tsemppiviestejä. Kaverit jeesaavat ja lisää on tulossa, kun pääsevät töistä. Se helpottaa.

Viime yönä yrittäjä sai nukuttua kaksi tuntia.

– Olin käytännössä koko yön täällä pelastamassa, sen mitä pystyn.

Vappupalloja verkkokaupasta

Pohjavirta on menettänyt koronan takia tärkeimmän sesonkinsa. Normaalisti keväällä kirjakaupan menekissä näkyvät pääsiäinen, vappu, äitienpäivä ja valmistujaiset. Nyt kaikki juhlinta on peruttu.

– Olen yrittänyt tarjota lahjakortteja ja tarjouksia. Lisäksi olen käynnistellyt verkkokauppaa, jota tähän mennessä ei ole ollut. Pakostakin on joutunut miettimään, millä saisi myyntiä lisättyä.

Uuden Kirjakaupan verkkokaupassa on tällä hetkellä tarjolla vappupalloja ja lahjakortteja. Pohjavirta pyrkii lisäämään tuotevalikoimaa piakkoin.

– Pääsiäismyynti oli todella hiljaista, mutta katsotaan miten tämä jatkuu. Vielä on vaikea sanoa siitä mitään.

Pohjavirta on yksinyrittäjä. Hän on hakenut yhteiskunnan koronatukea, mutta päätöstä sen maksamisesta ei ole vielä tullut.

Aikanaan Pohjavirta päätyi yrittäjäksi lähes sattumalta. Nyt hän on pyörittänyt kirjakauppaa pari vuotta.

– Täysillä tässä painetaan.

Kuva: Henrik Pohjavirran albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi