31.1.2017 klo 11:43
Uutinen

Joka toisella yrityksellä vahvat kasvunäkymät pääkaupunkiseudulla

Joka toinen Espoon, Kauniaisten ja Vantaan yksinyrittäjistä ja pienistä sekä keskisuurista yrityksistä uskoo kasvattavansa liikevaihtoa vähintään viisi prosenttia vuonna 2017.

Kasvunäkymät ovat parantuneet viime vuodesta, jolloin vastaavaan kasvuun pääsi 39 prosenttia yrityksistä. Kunnon loikkaan eli yli 15 prosentin kasvuun pääsi vuonna 2016 noin 18 prosenttia vastaajista. Tänä vuonna vastaavaa kasvuvauhtia odottaa omalta yritykseltään 17 prosenttia.

Kasvun myötä työllisyystilanne paranee, sillä useampi kuin joka viides yritys aikoo palkata lisää henkilökuntaa kuluvan vuoden aikana. Lisäksi alihankintapalvelujen käyttö kasvaa samalla tahdilla. Alihankintapalveluita käyttää jo nyt 71 prosenttia vastaajista.

”Kaiken kokoiset yritykset tarvitsevat myös toisten yritysten palveluita oman yritystoimintansa pyörittämiseen. Entistä harvempi tulee toimeen omin voimin”, toteaa Pääkaupunkiseudun Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.

Digitaalisuuden hyödyntämisen osalta vielä tehtävää

”Digitaalisuuden osalta pienillä yrityksillä on kuitenkin vielä paljon tehtävää, joka voi olla lukuisille yrityksille käyttämätön mahdollisuus liikevaihdon kasvattamiseen ja kannattavuuden parantamiseen”, Erkki Pärssinen uskoo. Internet ja laajakaista on käytössä jo lähes kaikissa yrityksissä eli 97 prosentilla. Tabletin käyttö on yleistynyt nopeasti ja se on käytössä 65 prosentilla.

Sen sijaan oman verkkokaupan on perustanut vain 11 prosenttia yrityksistä. ”Verkkokauppa on vastaajilta jäänyt perustamatta, vaikka entistä useampi ostos tehdään verkossa. Tosin asian voi tulkita myös niin, että perinteisemmät kauppatavat koetaan usein riittäviksi”, päättelee Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri.

Digitaalisen maksamisen ratkaisut ovat jo kuitenkin 40 prosentilla ja markkinoinnin sekä myynnin digitalisointiratkaisut 43 prosentilla. Pilvipalveluita hyödyntää pienistä yrityksistä lähes kaksi kolmesta.

Yrittäjät aktiivisia äänestäjiä

Yrittäjistä vain viitisen prosenttia ei aio äänestää kunnallisvaaleissa. Yrittäjäehdokkaalle äänensä antaa lähes varmasti tai mahdollisesti jopa liki yhdeksän kymmenestä yrittäjä-äänestäjästä. ”Intoon äänestää saattaa osaltaan vaikuttaa, paikallisvaaleista huolimatta, tyytymättömyys nykyisen Juha Sipilän hallituksen kykyyn tehdä reippaita päätöksiä esimerkiksi paikallisesta sopimisesta”, arvelee Erkki Pärssinen. Nykyiselle hallitukselle yrittäjät antavat keskiarvoksi kouluarvosanalla mitaten 6,4.

Tutkimukseen vastasi 857 yrittäjää Espoosta, Kauniaisista ja Vantaalta.

Lisätietoja

Espoon Yrittäjät ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjät, toimitusjohtaja Erkki Pärssinen p. 050 411 1104

Vantaan Yrittäjät, toimitusjohtaja Esa Mänttäri p. 0400 557 411