Yritysten talousluottamus kääntyi joulukuussa nousuun
Yritysten talousluottamus kääntyi viime vuoden joulukuussa kasvuun kaikilla päätoimialoilla. Kuva: Getty Images

Joulukuun käänne voi olla merkittävä: ”Antaa toivoa, että pohjilla on käyty”

Yritysten luottamuksen kääntyminen parempaan on ekonomistin mukaan merkki siitä, että pohjakosketus on mahdollisesti saavutettu.

Yritysten talousluottamus kääntyi viime vuoden joulukuussa kasvuun kaikilla päätoimialoilla, ja positiivinen vire jatkui myös vuoden 2024 puolelle. Tammikuussa yritysten luottamus kohosi kaikilla päätoimialoilla paitsi rakentamisessa, joka kärvistelee edelleen heikon kysynnän kanssa. Tämä selviää Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista.

– Luottamus on silti edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa. Alkuvuodesta tulee Suomen taloudelle vaikea, mutta joulukuussa alkanut käänne parempaan antaa toivoa siitä, että pohjilla on jo käyty, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom ennakoi.

Rakentamisen alan luottamusta kuvaava saldoluku laski tammikuussa arvoon -39,4. Joulukuussa lukema oli -36,4 ja marraskuussa -42,8. Ekonomistin mukaan yritykset ennakoivat tulevia koronlaskuja.

– Rakennusala kärsii edelleen korkeista koroista ja rakennuskustannuksista sekä asunnonostajien varovaisuudesta. Maan sisäisten muuttovirtojen ja väestönkasvun takia kasvukeskusten asunnoille kertyy kysyntäpainetta, joten uudisrakentaminen lähtee todennäköisesti liikkeelle, kunhan korot laskevat, Ohlsbom sanoo.

Markkinatilanne on edelleen haastava myös esimerkiksi majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä kuljetuksen ja varastoinnin aloilla. Suurten yritysten maksuvaikeudet vaarantavat alihankkijoina toimivien pienyrittäjien toimintaedellytykset.

– Epävarmuus kurittaa erityisesti pk-yrityksiä, sillä pienemmillä yrityksillä on usein vähemmän keinoja suojautua markkinoiden heilahtelulta ja korkotason muutoksilta.

”Luottamus on silti edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa.”

Roope Ohlsbom, Yrittäjät

Kuluttajat synkistelevät edelleen

Tammikuun kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku on -9,1. Joulukuussa saldoluku oli -13,3, marraskuussa -12,4 ja lokakuussa -12,6. Vuotta aiemmin tammikuussa kuluttajien luottamus sai arvon -12,7.

– Heikkenevä työllisyystilanne, korkeina pysyvät asuntolainojen korot sekä huolestuttavat uutiset maailmalta painavat edelleen kuluttajien näkymiä, mutta nyt nähtiin pitkästä aikaa käänne parempaan päin, Ohlsbom sanoo.

Näkemykset paranivat erityisesti kuluttajien omasta taloudesta vuoden kuluttua. Vielä joulukuussa suomalaiset näkivät oman taloutensa tilanteen heikompana kuin esimerkiksi energiakriisin aikana syksyllä 2022, mutta nyt käänne parempaan on Yrittäjien ekonomistin selvä.

– Sen sijaan kuluttajien odotukset Suomen taloudesta vuoden kuluttua pysyivät erittäin heikolla tasolla. Myös arviot oman talouden nykytilasta pysyivät kohenemisesta huolimatta negatiivisina. Lisäksi odotukset yleisestä työttömyyskehityksestä pysyivät synkällä tasollaan, ja omakohtaisen työttömyyden uhan koettiin olevan suuri.

Hidastunut inflaatio ja veronkevennykset parantavat Ohlsbomin mukaan kotitalouksien ostovoimaa, mutta hiljalleen kasvava työttömyys yhdistettynä sosiaalietuuksien leikkauksiin voi jarruttaa kulutuskysynnän toipumista. Rahankäyttöaikeita kulutukseen oli tammikuussa edelleen hyvin niukasti.

– Kysyntä ja sen kautta yritysten tulokset eivät vahvistu ennen kuin kuluttajien luottamus omaan talouteensa ja työllisyyteensä kohenee riittävästi, Ohlsbom arvioi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus