Yritysten luottamus talouteen on parantumaan päin
Kuva: Getty Images
27.12.2023 klo 10:28
Uutinen

Onko tässä merkki talouden käännöksestä? ”Antaa toivoa, että pohjat on nähty”

Yritysten luottamus kääntyi joulukuussa kasvuun kaikilla päätoimialoilla.

Tilastokeskuksen tuore yritysten luottamusindikaattori kertoo yrityselämän luottamuksen parantumisesta. Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom on varovaisen toiveikas.

– Luottamus on edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa. Nyt nähty käänne parempaan antaa toivoa siitä, että yritysten luottamusluvuissa olisi jo nähty pohjat.

Rakentamisen alan luottamusta kuvaava saldoluku nousi joulukuussa arvoon -36,4. Marraskuussa saldoluku oli -42,8. Rakennusala kärsii Ohlsbomin mukaan edelleen korkeista koroista ja rakennuskustannuksista sekä asunnonostajien varovaisuudesta.

– Pitkällä aikavälillä asunnoille on edelleen kysyntää, joten uudisrakentaminen lähtee todennäköisesti liikkeelle, kunhan korot laskevat, hän ennakoi.

Yrittäjägallup: Käänne myös pienissä yrityksissä

Suomen Yrittäjien uusimman yrittäjägallupin mukaan myös pienten ja keskisuurten yritysten tilanteessa on tapahtunut käänne parempaan. Eniten tilanne koheni teollisuudessa, jossa 64 prosentilla pk-yrityksistä tilanne oli joulukuussa erittäin tai melko hyvä. Rakentamisen alalla 60 prosenttia yrityksistä kertoi tilanteensa olevan hyvä.

– Pk-yritysten tilanteen lieväkin parantuminen luo toivoa paremmasta, sillä pienemmillä yrityksillä on yleensä vähemmän keinoja suojautua markkinoiden heilahtelulta ja korkotason muutoksilta, Ohlsbom sanoo.

Kuluttajien näkymät edelleen synkät

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku on joulukuussa -13,3. Marraskuussa saldoluku oli -12,4, lokakuussa -12,6 ja syyskuussa -11,5.

– Kuluttajien näkymiä painavat epävarmuus omasta taloudesta ja työllisyydestä, korkeina pysyvät asuntolainojen korot sekä synkät uutiset maailman tapahtumista, Ohlsbom sanoo.

Kuluttajien odotukset sekä Suomen taloudesta vuoden kuluttua että omasta taloudesta nyt ovat edelleen erittäin heikot. Erityisesti luottamus tämänhetkiseen omaan talouteen heikkeni. Myös odotukset yleisestä työttömyyskehityksestä pysyivät synkällä tasollaan, ja omakohtaisen työttömyyden uhan koettiin kasvaneen selvästi normaalia suuremmaksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus