26.3.2020 klo 07:42
Uutinen

Julkiset yritysrahoitustoimijat tiivistävät yhteistyötään (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus)

Korona-pandemiasta johtuen useat yritykset ovat joutuneet kiperään tilanteeseen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on kutsunut koolle julkisen yritysrahoituksen häiriötilanneryhmän. Ryhmä kokoontuu viikoittain ja järjestää kuntien ja elinkeinoyhtiöiden yritysrahoitusasiantuntijoille viikoittaisia infoja.

Korona-pandemiasta johtuen ELY-keskus on kutsunut koolle julkisen yritysrahoituksen häiriötilanneryhmän. Ryhmään kuuluvat ELY-keskuksen lisäksi TE-toimisto, BusinessFinland, Finnvera, Oulun kauppakamari, Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät ja BusinessOulu. Ryhmän keskeisimpinä tehtävinä on yritysrahoituspalveluiden parantaminen, palveluverkoston osaamisen varmistaminen, tiedonkulun tehostaminen sekä verkostossa että yrittäjille, yhteisen tilannetiedon kerääminen ja hyödyntäminen sekä toimijoiden välisen yhteistyön sujuvuuden varmistaminen tässä kriisitilanteessa. Ryhmä kokoontuu viikoittain ja järjestää kuntien ja elinkeinoyhtiöiden yritysrahoitusasiantuntijoille viikoittaisia infoja. Ensimmäiseen infoon osallistui 73 osallistujaa eri puolilta maakuntaa.

Ryhmässä olevien toimijoiden nykyiset yrityspalvelut ovat edelleen käytössä. Yritysrahoituspalveluihin on tulossa uusia tilanteeseen sopivia tuotteita. BusinessFinland ja Finnvera ovat lanseeranneet jo markkinoille omia tuotteitaan. ELY-keskuksen tuotteet tulevat tällä ja ensi viikolla, kun tarvittavat asetusmuutokset valmistuvat. Ensimmäisessä vaiheessa markkinoille tulevat uusimuotoinen kehittämispalvelurahoitus ja koronarahoitus. Useita muita muutoksia on valmistelussa koskien mm. yrittäjien työttömyysturvaa, starttirahaa, palkkatukea ja nykyisiä EU-perustaisia rahoitusvälineitä.

– Pyrimme hakemaan helposti haettavia, pienellä omarahoituksella olevia ja nopeasti myönnettäviä tukia, joilla voitaisiin tukea työllisyyttä yrityksissä ja toisaalta helpottaa kassavirran kuihtumisesta aiheutuvia ongelmia. Avaamme näillä näkyminen myös uusia EU-rahoitushakuja, kertoo johtaja Petri Keränen ELY-keskuksesta.- Lanseeraamme tuotteet yhteistyössä kaikkia viestintäkanaviamme pitkin, siksi ryhmässä on hyvä olla myös kauppakamarin ja yrittäjäjärjestön edustus. Tarvittaessa järjestämme myös verkkokoulutuksia paikallisille toimijoille. Tavoitteena on pitää paikalliset yrityspalvelutoimijat hyvin ajan tasalla, jotta he voivat paikallisesti palvella yrittäjiä mahdollisimman hyvin. – Rakennamme joukkueen ja toimintamallin, jonka tavoitteena on turvata mahdollisimman hyvä palvelu yrityksille voimakkaasti kasvavassa rahoituskysynnässä. Uskon, että yhteistyöllä selviämme mahdollisimman vähillä vaurioilla tästä kriisistä, toteaa Keränen.

Yritysten kiperä tilanne on herättänyt huolta koko kumppaniverkostossa. Vaikka epidemia on vasta leviämässä, poikkeustilanne on jo iskenyt laajasti yrityksiin. Monien yritysten asiakastulot ja kassavirta on hiipumassa.

– Elinkeinoelämän sidosryhmäverkosto tekee laajasti yhteistyötä, jotta yritysten tarpeisiin saadaan tukea ja helpotusta, sanoo toimitusjohtaja Jari Tuovinen Oulun kauppakamarista.- Perusohjeena on, että yrityksen kannattaa olla yhteydessä pankkiinsa jo ennen kuin kassan pohja näkyy, hakea BusinessFinlandin kehitysavustusta ja tarkastella mitä kustannuksia voi säästää. Talouden häiriötilanne jatkuu näillä näkymin usean kuukauden ajan. Markkinatilanne korjaantuu aikanaan, vaikka tällä hetkellä tilanne voi näyttää synkältä, tiivistää Tuovinen.

Lisätietoa:Johtaja Petri Keränen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 026 727