4H Yrittäjät makkaranpaisto
26.11.2021 klo 14:39
Uutinen

Juupajoen juhlavuonna muistettiin yrittäjistä kaikista nuorimpia

Tänä vuonna pyöreitä vuosia täyttävä Juupajoen Yrittäjät päätti juhlavuotensa kunniaksi palkita nuorta yrittäjyyttä. Ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden 4H-yrittäjä palkinnon vastaanotti Juupajoen koulukeskuksessa tämän vuoden abiturientti Tuomas Loponen, 18 vuotta. Hän on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pyörittää 4H-yritystään jo viisi vuotta. Loponen ei ollut ainoa tilaisuudessa palkittu. Myös Jaakko Kopra ja Viljo Soikka saivat innovaatiopalkinnot hyvistä liikeideoista. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kävi tapaamassa koko trioa Juupajoella muutama viikko varsinaisen palkintojuhlan jälkeen.

Juupajoen tänä vuonna seitsemänkymppinen yrittäjäyhdistys halusi juhlavuonna muistaa erityisesti tuoreempia yrittäjiä.

– Heissä on meidän tulevaisuutemme, perusteli Juupajoen Yrittäjien puheenjohtaja Pertti Pasuri.

Yhdistyksen yhteisissä ideariihissä tämä jalostui siihen, että tunnustuksen saajia alettiin etsiä niistä kaikkein nuorimmista yrittäjistä eli 4H-yrittäjistä. Sellaisen kun voi ryhtyä jo 13-vuotiaasta alkaen.

Ennätysmäärä yrittäjänalkuja

Voittajat valinneeseen palkintoraatiin kuului Juupajoen Yrittäjien kolmen edustajan eri Lauri Sahran, Matti Mäkelän sekä Pauli Kujalan lisäksi Jyri Lammela sekä 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Mäkinen. Kiitos paikkakunnan aktiivisen 4H-toiminnan yksittäisen yrityksen valinta oli kaikkea muuta kuin helppo

– Meillä oli tänä vuonan täällä Juupajoella toiminnassa jopa parikymmentä 4H-yritystä, mikä on väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maakunnassa, hän kertoo.

Kiinnostus 4H-yrittämistä kohteen on ollut Juupajoella viime aikoina hyvässä nosteessa, sillä viime vuosiin verrattuna kasvua luvussa on ollut jopa puolet. Mäkisen mukaan tähän on useampi syy.

– Juupajoella yrittäjämäinen asenne näkyy ja kuuluu, nuorille yhteistyössä järjestetyt tapahtumat, retket ja projektit ovat osaltaan vaikuttamassa 4H-yrittäjien määrän kasvuun ja positiiviseen suhtautumiseen yrittäjyyteen. Opitut taidot ovat hyödyksi työssä ja elämän hallinnassa, Mäkinen perustelee.

Voittaja ei tiennyt asiaa edes juhlaan saapuessaan

Juupajoella Vuoden 4H-yrittäjänä palkitulle Tuomas Loposelle koko palkinto tuli täysin yllätyksenä, sillä hän ei ollut asiasta tietoinen edes saapuessaan Juupajoen koulukeskuksessa järjestettyyn Nuorten yrittäjäjuhlaan.

– Aivan puskista tämä tuli, hän myöntää.

Ei ihme, ettei hän osannut tunnustusta odottaa. Se oli nimittäin lajissaan ensimmäinen koko maakunnassa. 4H-Yhdistys on kyllä itse palkinnut yrittäjiään aikaisemmin, mutta yrittäjäjärjestö teki nyt niin ensimmäistä kertaa.

Ottaen huomioon, että Tuomaksella on ikää mittarissa vasta 18 vuotta, ei hänen yrittäjäuransa pituutta voi kun ihailla. Hän on nimittäin ehtinyt jo nyt toimia yrittäjänä yli neljäsosan koko elämästään. Hänen 4H-yrityksensä Apu Topu aloitti toimintansa jo vuonna 2017 eli käytännössä heti, kun Tuomaksella oli tarvittava määrä ikävuosia kasassa yrityksen perustamiseen. Esikuvia hänen ei tarvinnut kovin kauaa haeskella. Tänä päivänä 21- ja 22-vuotiaat isoveljet Aleksi ja Jaakko ovat hekin aikanaan aloittaneet 4H-yrittäjinä.

– Heidän ansiostaan minulla oli aika hyvä käsitys jo ennakkoon, mitä tämä voisi pitää sisällään, Tuomas kertoo.

Monta rautaa tulessa

Palkintoperusteissa Tuomasta kiiteltiin paitsi yritystoiminnan monipuolisuudesta myös siitä, että hän on lähtenyt reippaasti laajentamaan toimintaansa.

– Aluksi yritystoiminta oli pitkälti marjanpoimintaa, mutta sittemmin toimintaan on tullut mukaan myös pienrakentamista ja pihojenhoitoa, eritoten nurmikoiden leikkausta, hän kertoo ja lisää, että aivan viime aikoina hän on tehnyt rakennushommia alihankintana myös itseään isommille yrityksille.

Yritystoiminta oli vilkkaimmillaan kesällä, pitkälti siitä syystä, että Tuomas on tämän vuoden abiturientti.

– Juuri nyt koulu vie niin paljon aikaa, ettei opiskelujen ohessa ole juurikaan ennättänyt töitä paiskia. Kesällä kyllä painoin täysillä, hän kertoo ja pitää pienen tauon.

– No joitakin syyssiivouksia olen nyt tehnyt muutamalla mökillä, hän myöntää.

4H-Yrittäjät palkitut
JUUPAJOEN PALKITUT 4H-yrittäjät yhdessä koossa. Tuomas Loponen (vas.) palkittiin Vuoden 4H-yrittäjänä. Jaakko Kopra (kesk.) ja Viljo Soikka puolestaan saivat innovaatiopalkinnot hyvistä liikeideoistaan.

Tämä on yrittämisessä parasta

 4H-yrittämisessä parasta palkinnonsaajan mielestä on ollut itsenäisyys ja vapaus.

– Siis se, että saa itse päättää mitä tekee ja miten tekee ja olla niin sanotusti itsensä herra. Samalla on itsellä myös kaikki vastuu omasta tekemisestä, hän lisää ja suosittelee kyllä lämpimästi 4H-yrittämistä muillekin nuorille.

Kolmatta vuottaan Oriveden lukiossa opiskeleva Tuomas Loponen ei osaa vielä sanoa, päätyykö hän tulevaisuudessa yrittäjäksi vai ei. Edessä kun on vielä ensi kevään kirjoitusten lisäksi esimerkiksi varusmiespalvelus ja sen jälkeen kenties kutsuvat jatko-opinnot. Poissuljettu vaihtoehto yrittäjyys ei siis missään nimessä ole, ja onpa tässä sekin hyvä puoli, että kesätöitä miehen tarvitsee tuskin tulevinakaan kesinä etsiskellä.

– Kysyntää olisi ollut paljon enemmän kuin mitä pystyin tekemään.

Jaakko iskee menopelit minttiin

Tuomas Loposen lisäksi Juupajoella palkittiin myös kaksi muuta 4H-yrittäjää. Jaakko Kopra ja Viljo Soikka pokkasivat innovaatiopalkinnot, jotka tuomaristo halusi jakaa ”juupajokilaisittain uudelaisille yritysideoille”, jotka palkinnonsaajat avasivat myös lehdelle.

– Yritykseni nimi on Jfix, ja se pesee, pinnoittaa ja kiillottaa autoja, aloittaa 17-vuotias Jaakko Kopra, joka kertoo päätyneensä nykyiseen toimintaan omakohtaisten kiinnostustensa pohjalta.

Jfixin potentiaalisia asiakkaita ovat kuulemma kaikki autoilijat omasta ja lähikunnista. Auton ulko- ja sisäpesut ovat olleet kappalemääräisesti yrittäjän suosituin palvelu, mutta paljon järeämpääkin hoivaa autolle on Jaakolta mahdollista saada.

– Parhaaseen kuntoon auton saa, kun sille ostaa koneellisen kiillotuksen, johon sisältyy myös nanokeraaminen pinnoite. Se pysyy pinnassa kolme vuotta.

Tulevaisuudessa tarkoitus on laajentaa myös rengastöihin. Hakusessa onkin ollut tätä varten lämmin pesuhalli, ja tätä haastattelua tehtäessä mahdollinen sellainen oli oikeastaan jo löytynytkin.

– Kyllä minulla on selvä tavoite kasvattaa toimintaani jatkossa ja hoitaa isompaa ja raskaampaa kalustoa. Pidän työstäni, ja hienoa on tietysti myös, että pystyn tienaamaan rahaa, jolla voin maksaa sitten omat juttuni. Aina se vanhemmilta saadun rahan voittaa, hän kertoo.

Omassa perheessä toimintaa on katsottu erittäin kannustavasti, eikä ihme. Molemmat Jaakon vanhemmista kun ovat yrittäjiä.

– He ovat tukeneet minua, ja olenkin saanut heiltä apua ja vinkkejä moniin asioihin.

Omasta mielenkiinnonkohteesta voi jopa tienata

Palkituista nuorin on vasta 13-vuotias Viljo Soikka sekä hänen yrityksensä VS-Palvelut.

– Yritykseni tekee kaikenlaista urheiluneuvontaa sekä ohjausta, hän määrittelee.

Myös Viljo on hyödyntänyt yritysideassaan omia kiinnostuksen kohteitaan eli liikuntaa. Viljo on vetänyt yrityksensä kautta esimerkiksi paikallista 4H:n jalkapallokerhoa. Lisäksi kiitosta palkintoraadilta saivat myös Viljon tekemät opastusvideot, joissa hän tutustuttaa aloittelijoita hittilaji frisbeegolfin saloihin.

Oma vapaa-aika menee muutenkin urheilun merkeissä, sillä Viljo on pelannut jääkiekkoa eskari-ikäisestä alkaen. Sitä hän käy pelaamassa Mäntässä. Viljokaan ei ole perheensä ensimmäinen 4H-yrittäjä, sillä myös hänen muutama vuotta vanhemmalla isosiskollaan on 4H-yritys. Siitä Viljo on vakuuttunut, että 4H-yrityksen perustaminen oli hänen tapauksessaan ihan oikea ratkaisu.

– Kivaa tämä on ollut. Olen pystynyt tienaamaan jopa rahaa tekemällä sellaista, mistä muutenkin tykkään, ja lisäksi olen oppinut paljon uutta, kuten nyt vaikkapa laskujen tekoa.

Tätä on 4H-yrittäjyys:

  • Olet 13–28-vuotias
  • Olet 4H-jäsen (jäseneksi voi liittyä myös vasta kurssilla)
  • Teet kirjallisen sopimuksen yritysohjaajan kanssa
  • Teet huolellisesti kirjallisen liiketoimintasuunnitelman yrityksestäsi 4H-Yritys -oppaaseen tai erilliseen BMC-lomakkeeseen, jonka saat yhdistyksestä tai osoitteesta 4h-akatemia.fi
  • Teet perustamisilmoituksen oma.4h.fi jäsenkortille
  • Yrityksesi liikevaihto (menot+tulot) on 50 € – 7000 € / vuosi
  • Toiminta on hyvän maun mukaista
  • Teet toimintakertomuksen ja talousraportin yrityksesi toiminnasta 4H-yhdistykselle
Ville Kulmala
Ville Kulmala
Justus Sääskilahti