24.2.2021 klo 13:42
Uutinen

K-P:n Yrittäjät: 2700 alueen yritystä vaihtaa omistajaa lähivuosina

Yli 2700 yritystä on vaihtamassa omistajaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueella seuraavan viiden vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista.

On kyse työpaikoista, palveluista ja alueen elinvoimasta Keski-Pohjanmaan Yrittäjien Pk-yritysten omistajanvaihdospalvelu -hankkeen projektipäällikkö Matti Koivisto huomauttaa.

Omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee 35 prosenttia Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueen pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Omistajanvaihdos vaatii paljon työtä ja tietoa.

– Omistajan- ja sukupolvenvaihdokseen olisi hyvä varata 3–5 vuotta aikaa. Jatkajan löytyminen voi olla erityisen haasteellista tilanteessa, jossa luopuva yrittäjä ei halua laittaa yritystään julkisesti myyntiin. Jatkajia ja yritysten ostajia varmasti olisi runsaammin, jos vain myytävistä yrityksistä olisi enemmän tietoa. Yrityksen julkiseen myyntiin suhtaudutaan epäillen, vaikka todellisuudessa asiantuntijoiden avulla myyntikuntoon saatettu yritys voi olla elinvoimaisempi kuin aiemmin. Asiantuntijoita kannattaa käyttää esim. myyntikuntoon laittamiseen, hinnan määritykseen ja jatkajan etsimiseen, Koivisto sanoo.

Erityisesti maakuntakeskusten ulkopuoliset alueet haasteellisia elinkeinorakenteen ja työpaikkojen säilymisen näkökulmasta. Markkina ei hoida kaikkea – tai hoitaa tavalla, joka johtaa yritysmäärän laskuun.

– Uusien perustamisen vaihtoehtona oltava myös ostaminen – olemassa olevan jatkaminen monesti parempi vaihtoehto kaikille osapuolille, Koivisto sanoo.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueelta yhteensä 241 yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Oman alueen omistajanvaihdospalvelut suosittuja

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien hallinnoima Pk-yritysten omistajanvaihdospalvelu -hanke pyrkii levittämään tietoa omistajan- ja sukupolvenvaihdoksista. Hankkeen tärkeimpiä tiedotuskanavia on eri mediat ja esimerkiksi hankkeen tekemä Omistajanvaihdospodi niminen podcast. Yrittäjien tiedon tarve on jatkuvaa ja nousussa. Yhteydenottojen määrä, erityisesti luopuvien yrittäjien osalta on nousussa, joka on positiivinen merkki. Hankkeen tarkoituksena on olla yrittäjän tukena omistajanvaihdostilanteen ensi askelilla ja ohjata esimerkiksi alueen kehitysyhtiöiden asiantuntijoiden juttusille tai kontaktoimaan omaa tilitoimistoa, jonka kautta on mahdollista miettiä yrityksen taloudellista myyntikuntoa. Toinen hankkeen pääkohderyhmä on alueen kehitysyhtiöiden yritysasiamiehet ja yrityskehittäjät, joiden yhteistyötä pyritään syventämään tarjoamalla heille esimerkiksi koulutusta. Hanketta on rahoittamassa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto, Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020, Kokkolan kaupunki, Kaustisen seutukunta, Kannus ja Perho.

Pk-yritysbarometrin mukaan oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto, mistä hakea apua omistajanvaihdoksissa. Myös tilitoimistojen puoleen käännyttäisiin useasti. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät laajemmin suurimmat pk-yritykset. Useassa Suomen Yrittäjien aluejärjestössä on omistajanvaihdosasiantuntija jäsenyrittäjien apuna.

Myös kunnissa kannattaa puhua omistajanvaihdoksista

Omistajanvaihdoshaasteen kohtaavat varmuudella aina uudet yrittäjäsukupolvet. Erityisesti yksin-, mikro- ja pienyrittäjiä tulee herätellä yritystensä omistajanvaihdoksiin.

Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii toimia myös kuntakohtaisesti. Kuntien tulisi tunnistaa alueensa yrityksistä ne, jotka todennäköisesti kohtaavat lähivuosina omistajanvaihdoksen. Yksikin menetetty työpaikka heikentää kunnan elinvoimaa.

– Onnistuneiden omistajanvaihdosten aikaansaamiseksi tarvitaan jatkuvaa toimintaa, pitkäjänteinen prosessi tärkeä – ei vain omistajanvaihtumisen eli kaupan ajankohta. Ilman herättelyä ja viestintää prosessit eivät pyöri, Koivisto sanoo.

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Suomen Yrittäjät esittää, että kokeneille liikkeenjohdon ammattilaisille luodaan Yrittäjäksi yritysostolla- valmennus. Lisäksi oppilaitoksiin tarvitaan lisää jatkajakouluja, jotta yrittäjiksi haluavat nuoret hoksaavat, että yritystä ei aina tarvitse perustaa, vaan voi ostaa jo olemassa olevan yrityksen. Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja syyskuussa. Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman.

Omistajanvaihdosaikeet eri puolilla Suomea: Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueelle on tulossa kolmanneksi eniten omistajanvaihdoksia lähitulevaisuudessa. Kokonaisuudessaan vajaan 8000 yrityksen joukossa on laskennallisesti yli 2700 omistajanvaihdosta.

Suhteessa eniten omistajanvaihdoksia on odotettavissa Etelä-Karjalassa (37 %) ja vähiten Pohjois-Karjalassa (20 %).

1. Etelä-Karjala 37 %

2. Kainuu 36 %

3. Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi 35 %

5. Häme, Lappi, Etelä-Savo ja Kymenlaakso 33 %

9. Etelä-Pohjanmaa 31 %

10. Savo ja Varsinais-Suomi 30 %

12. Pohjois-Pohjanmaa 29 %

13. Helsinki ja Satakunta 28 %

15. Päijät-Häme ja pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 26 %

17. Rannikko-Pohjanmaa 24 %

18. Pirkanmaa 23 %

19. Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 22 %

20. Pohjois-Karjala 20 %

Lisätietoja:

Pk-yritysbarometri: https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/03/pk_barometri_kevat2021.pdf

15 toimienpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi: https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/omistajanvaihdos_15_toimenp…

Lisätietoja antaa myös:

projektipäällikkö Matti Koivisto p. 050 321 1749 matti.koivisto@yrittajat.fi

toimitusjohtaja Mervi Järkkälä p. 0500 561 145 mervi.jarkkala@yrittajat.fi