Ipsum
15.11.2023 klo 15:50
Uutinen

K-P:n Yrittäjät huolissaan hallitusohjelman sotekirjauksista ja niiden vaikutuksista alueelle

Hyvinvointialueiden talouden tasapainottamisen johdosta aiheutuu kohtuuttomia toimintojen alasajoja ja toimintojen keskittymistä maakuntakeskuksiin, ei huomioida maakuntien reuna-alueiden asiakkaiden todellista tarvetta, jolloin maakuntien reuna-alueiden kuntalaisten sote-palvelut kärsivät. Ministeriön asettama talouden tasapainottamisen liian nopea aikataulu aiheuttaa pahimmillaan vääriä päätöksiä. Aikataulut ovat kohtuuttoman tiukkoja ja sotepalvelut karkaavat kauemmaksi jolloin pelkona on että potilaat ja kuntalaiset jäävät yhä pahempiin hoitojonoihin ja kuitenkin valtio joutuu rahoittamaan hyvinvointialueiden toiminnan.

Esitettyjen säästötoimenpiteiden vaikutuksista ei ole pystytty tekemään perusteellisia selvityksiä ja vaikutuksia alueen elinvoimaan ja palvelujen tasoon. Lisäksi yrittäjät ovat huolissaan sote- ja pelastustoimen palvelujen- sekä riittävän henkilöstön saatavuudesta. Lisäksi on tarkasteltava kustannustehokkuuden kannalta hyvinvointialueiden massiiviseksi paisuneita päätöksenteon organisaatiokaavioita. Hoitotyötä tekeviä käsiä ei saa vähentää.  Yrittäjät ymmärtävät digitaalisuuden hyödyntämisen mutta se ei saa huonontaa olemassa olevia palveluita.

Palvelujen tuottamisessa tulisi huomioida myös alueen yksityiset palveluntuottajat ulkoistamalla omaa palvelutuotantoaan niin että taataan tasapuoliset palvelut koko Suomen alueella.  Palvelusetelijärjestelmä ja palvelujen ulkoistaminen on lisäksi kustannustehokasta. Mm. koronarokotuksissa olisi tullut huomioida  yksityiset palveluntuottajat välittömästi, jolloin ongelmia ei olisi syntynyt asiakkaiden pääsystä nopeasti rokotusten piiriin.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtajana jatkaa edelleen alavieskalainen Jarmo Nahkala

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry:n sääntömääräinen syyskokous kokoontui 9.11. Nivalassa. Vuoden 2024 toimintasuunnitelmassa panostetaan mm. siihen, että alueen jokaisessa kunnassa otetaan käyttöön elinvoiman ylläpitämiseksi yrittäjien ja kunnan yhteinen elinvoimasopimus sekä päätöksenteossa hyödynnetään yritysvaikutusten arviointia. Lisäksi talousarvio hyväksyttiin vuodelle 2024 todeten että olemme voittoa tavoittelematon järjestö.  Vaikean talous- ja maailmantilanteen johdosta keskitytään alueen yritysten toiminnan turvaamiseen  ja omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin sekä yrittäjien henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Syyskokous valitsi yksimielisesti puheenjohtajaksi jatkamaan Jarmo Nahkalan Alavieskasta. Nahkala on Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen, sekä on mukana useassa merkittävässä maakunnallisessa ja valtakunnallisessa luottamustoimessa. Varapuheenjohtajiksi valittiin edelleen jatkamaan Marvin Kiviniemi Kokkolasta, Tuula Anttiroiko Kalajoelta ja Kirsi-Maria Saarinen Vetelistä.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien hallitus:

2024-2025VarsinainenVarajäsen
KokkolaJuha-Matti AnttilaAntti Tieva
Halsua/LestijärviVeli-Matti HotakainenJohannes Ritola
Perho/HimankaTerhi MöttönenElina Borén
Alavieska/SieviPaula TuuraAleksi Kotilainen
KalajokiHanna Saari Ville-Matti Vuollet
Reisjärvi/LuotoTorsti ParkkilaTimo Prittinen
PietarsaariJaana IlmonenTeemu Lillrank
KannusMarika PihlajakangasJorma Ronkainen
KaustinenEija HautakoskiJani Korkiakangas
KruunupyyEvalis SundkvistJuha Enlund
2023-2024
KokkolaSari Jukonen (as.jäsen)Gina Tallqvist
KälviäAki-Petteri Lauri Antti Sallansalmi
Ullava/LohtajaPasi HirsikangasPetri Niemelä
NivalaKimmo PeräahoJari Korkiakoski
PedersöreEivor BackBirgitta Kaipio
HaapajärviMinna KontroMinna Malkki-Wåg
YlivieskaAntti HautamäkiArttu Saari
Veteli/ToholampiJouni KoivistoHeikki Luoma