2.8.2018 klo 14:00
Uutinen

Kahvila haluaisi kehitysvammaiset töihin, viranomaiset torppasivat: ”Harmittaa tuottaa pettymys”

Rovaniemeläinen kahvila haluaisi tarjota töitä kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille, mutta ainakaan vielä lupaa viranomaisilta ei ole saatu.

Lapin Kansa kertoo artikkelissaan rovaniemeläisistä yrittäjistä Jari ja Sanna Illikaisesta, jotka pyörittävät Cafe Staari -kahvilaa kaupungin keskustassa.

Toukokuussa avatun kahvila yhtenä ideana oli tarjota työtoimintaa kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille. Toinen yrittäjistä on lähihoitaja ja työskennellyt viime vuosina kehitysvammaisten parissa.

Lapin Kansan haastattelussa Jari Illikainen kertoo havainneensa, ettei kehitysvammaisten työpajatoiminnassa oteta riittävästi huomioon yksilöllisiä toiveita.

– Työpajatoiminta sopii joillekin erinomaisesti, mutta kaikille se ole riittävän tavoitteellista. Monesta olisi vaikka mihin, jos heille annettaisiin vain mahdollisuus.

Illikaisen mukaan moni vammainen haluaisi tehdä tavallisia töitä. Yksi heistä on Lapin Kansan haastattelema Janne Haaparanta, joka arvostaa etenkin kahvilatyön sosiaalista puolta.

Viranomaiset moittivat tiloja

Illikaisten kahvilan tilat on suunniteltu niin, että ohjaaja voi seurata työntekijää ja auttaa tätä tarvittaessa. Yrittäjien tavoitteena on ottaa töihin enintään kuusi osatyökykyistä.

– Kahvilassa on monenlaisia sopivia tehtäviä, kuten asiakaspalvelua, kassatöitä ja siivoamista, mutta työntekijän tavoite voi olla vaikka se, että hän oppii ottamaan asiakkaaseen katsekontaktin, Jari Illikainen kertoo haastattelussa.

Hyvistä aikeista huolimatta viranomaiset eivät ole lämmenneet ajatukselle. Cafe Staar haki yli kolme kuukautta sitten rekisteröintiä yksityisen sosiaalipalvelun tarjoajaksi. Se mahdollistaisi kaupungin tukeman kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien työtoiminnan. Aluehallintovirasto torppasi suunnitelmat viime viikolla.

Illikainen on luonnollisesti pettynyt.

– Sekä terveys- että paloturvallisuusviranomaiset ovat antaneet paikalle vihreää valoa ja sanoneet, että puitteet ovat kunnossa. Kielteinen päätös tuli yllätyksenä, ja harmittaa tuottaa pettymys niille, jotka olivat jo varmoja uudesta työpaikasta.

Illikainen ei aio luovuttaa vaan tavoitteena on ratkaista ongelmat viranomaisten kanssa. Aluehallintoviraston päätöksessä listattiin puutteita kuten tilojen koko.

Lapin Kansan haastatteleman kaupungin edustajan mukaan kahvila voisi tarjota kehitysvammaisille omakustanteista avotyötoimintaa, joka ei vaadi lupia.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi