26.3.2021 klo 19:47
Uutinen

Kajaanin lennot varmistuivat

Ostoliikennesopimus on voimassa vuoden loppuun saakka.

Traficom on kilpailuttanut valtion rahoittamat reittilennot tämän vuoden loppuun saakka viidelle maakuntalentokentälle Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kokkolaan ja Kemiin.

Kajaanin reitille on kilpailutuksen perusteella valittu operaattoriksi latvialainen Raf-Avia, joka on aiemmin lentänyt Suomessa alihankkijana Helsinki-Savonlinna -reittilennoilla matkustajalentoihin käyttämällään 33-paikkaisella Saab 340-koneella.

Kajaaniin lennetään alueen toimijoiden Traficomille esittämien tarpeiden mukaisesti

Arkivuorojen aikataulut mahdollistavat päivittäiset työ- ja asiointikäynnit pääkaupunkiseudulla sekä pääsyn Helsinki-Vantaan jatkolennoille. Viikonloppuvuorot palvelevat hyvin vapaa-ajan matkustamista.

Aikataulut 19.4.-31.12.2021:

Lähde: https://www.traficom.fi/fi/liikenne/ilmailu/lentoliikenteen-hankinnat

Finnair on ilmoittanut lentävänsä maakuntakentille 18. huhtikuuta saakka nykyisillä hyvin pienillä viikkovuoroillaan. Koronarajoitukset voivat vaikuttaa ostoliikenteen käynnistymisen aikatauluun, josta Traficom päättää.

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen kommentoi tilannetta seuraavasti: ”Olen tyytyväinen, että reittilennot tämän vuoden ajaksi varmistuivat. Valtiovalta ansaitsee tunnustusta tästäkin ratkaisusta koronan aiheuttamien haittojen korjaamiseksi. Toivon, että lennot käynnistyvät mahdollisimman pian, mutta on ymmärrettävää, mikäli ne viivästyvät vielä jonkin aikaa Etelä-Suomen koronarajoitusten takia. Kuitenkin Traficomin päätöksen jälkeen alueen elinkeinoelämällä ja muilla toimijoilla on selkeä näkymä ensi syksyn matkustusmahdollisuuksiin.”

Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malisen arvion mukaan lennoille tulee riittämään matkustajia: ”Kajaanin lentomatkustajista ennen pandemiaa 70 prosenttia oli kotimaan sisäisillä lennoilla, joten oletan että tuleville lennoille tulee olemaan kysyntää. Alkuvuonna Kajaanin matkustajamäärät ovat olleetkin selvästi suurempia kuin nyt puheena oleville muille maakuntakentille. Kainuulle on tärkeää nyt hyödyntää tämä uusi mahdollisuus.”

Myös Kainuun Yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervonen näkee tilanteen valoisana: ”Lentojen palautuminen on lupaava alku yritystemme kilpailukyvyn vahvistamiseksi. On selvää, että nopeat yhteydet on turvattava myös tulevaisuudessa. Toimivat lentoliikenneyhteydet ovat ehdoton edellytys käynnissä olevien ja suunniteltujen teollisuuden investointien toteutumiselle. Tasapuolisuuden ja yhdenvertaisuuden nimissä luotamme valtiovallan tukeen siihen saakka, kunnes markkinaehtoinen lentoliikenne palautuu myös Kajaanin reitille.”

Oulun kauppakamarin Kainuun kauppakamariosaston hallituksen jäsen, Vuokatti Sport Resort Oy:n toimitusjohtaja Veikko Halonen puolestaan korostaa päätöksien laajakantoisia merkityksiä: ”Lentoyhteys Kajaaniin on huoltovarmuuskysymyskin, mutta ennen muuta elinkeinoelämän henkireikä maailmalle. Kainuussa on kansallisesti merkittäviä toimijoita mm. kaivannaisteollisuudessa ja matkailussa, ja elinkeinoille on kyettävä tarjoamaan sujuva ja nopea yhteys. Nyt avattavat lentoyhteydet antavat aikaa parantua pandemiasta ja palata normaaliin liikenteeseen.”

Lisätiedot:
Kaupunginjohtaja Jari Tolonen, Kajaanin kaupunki, puh. 044 7100 303
Maakuntajohtaja Pentti Malinen, Kainuun liitto, puh. 044 7970 191
Toimitusjohtaja Anu Tervonen, Kainuun yrittäjät, puh. 044 7287 100
Toimitusjohtaja Veikko Halonen, Vuokatti Sport Resort, puh. 0400 689 250
Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen, Kajaanin kaupunki, puh. 044 7100 217

Muita kiinnostavia aiheita