26.1.2018 klo 16:43
Uutinen

Kalankasvattamon ja paperitehtaan symbioosi – Miljoona kiloa kotimaista laaturuokaa

Finnforel Oy:n kalankasvattamo aloitti tuotannon Stora Enson paperitehtaan alueella tällä viikolla. Kasvatetut kirjolohifileet ovat kaupoissa helmikuun toisella viikolla tuotemerkillä Saimaan tuore.

Huutokosken Arvo-Kala Oy, Pekka Viljakaisen AII Corporation ja tukkuri Heinon Tukku perustivat yhteisyrityksen Finnforelin kasvattamoa varten. Etelä-Savon Joroisissa Arvo-Tec Oy kehittää ja tuottaa kalanviljelyn ruokintateknologiaa. Yrityksellä on yli 40 vuoden kokemus kalankasvattamisesta.

Arvo-Tecin toimitusjohtaja Kaj Arvosella on yhteisyrityksestä kolmanneksen omistus.

Teollinen symbioosi parhaimmillaan

Uudessa kasvattamossa on kyse teollisesta symbioosista, jossa kaikki osapuolet hyötyvät.

– Tehdasalueella on oma vartiointi ja palokunta paikalla. Ostamme energiaa Stora Ensolta, eli sähkönsaanti on erittäin turvattua. Toinen suuri hyöty meille on, että kaikki poistuva vesi menee Storan Enson jätevedenpuhdistusjärjestelmään. Se helpotti paljon ympäristöluvan saantia, Arvonen kertoo.

Stora Enso hyötyy vastavuoroisesti, kun kalalaitoksen tuottama typpi johdetaan paperitehtaan puhdistusprosessiin.

Tuotantoa ajetaan parhaillaan ylös. Täysi tuotanto saadaan vauhtiin elo-syyskuussa. Investointi oli 12 miljoonan kokoinen.

– Tuotantotavoite on miljoona kiloa vuodessa. Jos sitä vertaa koko Suomen tuotantoon, mikä on 12-14 miljoonaa kasvatettua kalaa, on se merkittävä. Norjalaiset kasvattavat vuodessa 1400 miljoonaa kiloa.

Kalankasvatuksessa kalan terveys tärkeää

Myyntikokoon kalat kasvavat eri laitoksissa yhdeksässä kuukaudessa. Varkauden kaupunki rakennutti Finnforelille rakennuksen teollisuuskylään. Finnforeliin kuuluu Varkauden laitoksen lisäksi hautomo Hollolassa, joka ottaa vetensä suoraan Salpausselästä.

– Tällä varmistetaan kalanterveys, sieltä ne siirretään Huutokosken laitokselle noin neljän gramman painoisina. Kiertovesilaitoksella kasvatamme kalan noin seitsemään grammaan, sitten siirtyy Varkauteen loppukasvatusta varten.

Saimaan tuore tekee pakattua annoskokoista kirjolohifileetä ja tuplafileetä. Kauppoihin tuotteet tulevat helmikuun toisella viikolla maanlaajuisesti.

Tunnettu maailmalla

Arvo-Tec jatkaa omassa yrityksessä kalanviljelyn ruokintateknologian kehittämistä ja tuottamista. Arvosen mukaan heillä on 17 jälleenmyyjää ympäri maailmaa.

– Olemme tunnettuja maailmanlaajuisesti. Näemme, että kiertovesitekniikka on se, mikä valtaa alaa.

Arvo-Tec on perustettu vuonna 1995, sen emoyhtiö jo aiemmin. Yritys alkoi vuosituhannen vaihteessa kehittämään kiertovesiviljelyä suomalaisiin olosuhteisiin. Yritys on erikoistunut poikas- ja makean veden laitosten kalanruokintajärjestelmiin sekä ympäristökuormituksen minimoivaan ja kasvatusolosuhteet optimoivaan kiertovesiteknologiaan.

Kuva: Arvo-Tech Oy

Riikka Koskenranta

riikka. koskenranta (at) yrittajat.fi