10.4.2019 klo 16:08
Uutinen

Kannanotto: Hyvä työpaikkakehitys loppuisi pk-yritysten veronkorotuksiin

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät kummeksuu kiristysvaatimuksia:

Hyvä työpaikkakehitys loppuisi pk-yritysten veronkorotuksiin

Vuosina 2001 – 2017 työpaikat ovat syntyneet pk-yrityksiin. Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin on syntynyt yhteensä lähes 135 000 työpaikkaa. Samaan aikaan suuryritysten työpaikat ovat vähentyneet yli 30 000 työpaikalla.

Näin vakuuttavan esimerkin jälkeen luulisi olevan selvää, että yhteiskunnan kannattaa tukea kaikin mahdollisin keinoin juuri pk-yritysten työllistämiskykyä.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen työvaliokunta ihmetteleekin eduskuntavaalikampanjoiden yhteydessä esitettyjä vaatimuksia pk-yritysten verotuksen kiristämisestä. Yrittäjyyttä pitää päinvastoin vahvistaa, jos työpaikat halutaan säilyttää heikkenevän talouden tilanteessa.

Ay-liikkeen ja vasemmiston puolelta on vaadittu mm. yrittäjävähennyksen poistamista, listaamattomien yritysten verotuksen kiristämistä ja omistajanvaihdosten veronkorotuksia. Nämä kaikki vaikeuttaisivat pk-yritysten toimintamahdollisuuksia ja näkyisivät välittömästi investointien ja työpaikkojen määrissä.

Yrittäjävähennys on ollut käytössä vasta vuoden 2017 alusta lähtien ja se koskee toiminimiyrittäjiä, avoimia yhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä. Yrittäjävähennys otettiin käyttöön eri yhtiömuotojen ja varsinkin pienten yritysten tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi. Tavoitteessa on onnistuttu, sillä vähennyksestä hyötyvät eniten pieni- ja keskituloiset. Vähennyksestä ei kannata luopua, vaan sen sijaan sitä pitää kehittää.

Listaamattomien yritysten verotuksen kiristäminen olisi niin ikään täsmäisku yrittäjyyttä vastaan. Verotuksessa on ymmärrettävä sijoittajariskin ja yrittäjäriskin ero. Yrittäjän sijoitukset ovat usein yhdessä korkean riskin kohteessa, omassa yrityksessä ja lainojen vakuutena on yleensä yrittäjän ja perheen omaisuus. Yrittäjällä on myös vastuu työntekijöiden työpaikoista

Omistajanvaihdoksia verotetaan Suomessa jo nyt kovemmin kuin tärkeimmissä kilpailijamaissa. Vaatimus verotuksen kiristämisestä on omituinen. Omistajanvaihdosten määrä pitäisi nopeasti kaksinkertaistaa, jotta ikääntyvien yrittäjien omistamille yrityksille löydettäisiin jatkajia ja työpaikat turvattaisiin.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien työvaliokunta muistuttaa, että yrittäjyyden tulevaisuutta ja työllistämiskykyä koskevat päätökset tehdään ensi sunnuntaina. Siksi kannattaa äänestää.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Risikko, 050 3175 145