Mia Ljungqvist omistaa Band Age tapahtumatuotantoyhtiön Turussa.
28.8.2023 klo 16:37
Uutinen

Kansainvälisen suurtuotannon miljoonasaatavat suututtavat yrittäjiä – ”Tämä on hirmu epäreilua”, sanoo tapahtumafirman omistaja

Turkulaisella tapahtumatuotantoyhtiö Band Agella on saatavia kansainväliseltä Turbine Studiosilta yli 15 000 euroa, kertoo toimitusjohtaja ja pääomistaja Mia Ljungqvist. Perintäyhtiökin on pessimistinen saatavien suhteen.

– Tämä on hirmu epäreilua. Muutamassakin elokuvatuotannossa olemme tänä vuonna joutuneet laittamaan saatavia perintään. Tuntuu, että elokuva-alalla on ollut aavistuksen ongelmia, Ljungqvist sanoo.

Turbine Studios vuokrasi Band Agelta autonkuljettajia suomalaisen Film Service Oy:n kautta.

– Ei tämä nyt firmaa kaada, mutta onhan se aina kivenä kengässä. Kaikki Band Agen saatavat perustuvat ihmisten palkkoihin. Tässä kohden kannan ne yrittäjänä itse.

Band Agen vuokraamat autonkuljettajat kuljettivat tavaroita Lapista etelään kuvausten päätyttyä tuotantoyhtiön itse vuokraamilla autoilla, Ljungqvist kertoo.

Constellation-sarjan kuvausryhmä kuvasi kansainvälistä suurtuotantoaan muun muassa Inarissa ja jätti jälkeensä yli miljoonan edestä maksamattomia laskuja. Esimerkiksi catering-palvelut tuottaneellaa ravintola-alan yritys Aurora Estatella on saatavia kymmeniä tuhansia euroja.  

Band Age järjestää tapahtumatuotantoja, messuja, konsertteja, festivaaleja ja elokuvatuotantoja. Se on yksi paristakymmenestä suomalaisyrityksestä, joille Turbine Studios on velkaa. Sarjan on tilannut suoratoistopalvelu Apple TV+.

Yrittäjien Salminen: "Ei voi ymmärtää eikä hyväksyä"

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter), että kuvausryhmän laskujen maksamatta jättäminen on ”häpeällistä”.

– Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että yrittäjien vaatimukset ovat oikeutettuja, mutta silti nämä pandemiasta toipuvat yrittäjät ei saa rahojaan. Ei voi ymmärtää eikä hyväksyä, puheenjohtaja Salminen kirjoittaa X:ssä.

Perintäyhtiökin pessimistinen

Ljungqvist kertoo, että joskus aiemmin Band Age on kohdannut isojakin tappiota, kun firmoja on mennyt konkurssiin.

– Valitettavasti vuosien aikana olemme jonkin verran joutuneet hakemaan perinnän kautta rahojamme, mutta viimeisen viiden vuoden aikana tämä on mennyt aika hyvin ruotuun. Toki korona sotki meiltä kaiken, kun se pakotti meidät täyteen lockdowniin.

Band Agen suurin asiakas on suuri kansainvälinen Creative Technology Finland.

Turbine Studios  kuvasi sarjaa Suomessa viisi viikkoa tammi-helmikuussa. Kyseessä on kallein tv-tuotanto, jota Suomessa on kuvattu. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Saatavien eräpäivä oli helmikuun puolivälissä.

– Film Service lähetti viimeiset ”teemme selvityksiä ulkomaisen tuotannon kanssa” -selitysmeilit kesäkuussa, joissa luvattiin saatavat maksaa. Nyt siellä on ollut hiljaista, ja olemme ryhtyneet perintätoimenpiteisiin.

Film Service Oy on suomalainen alihankkija, joka on toimittanut tuotantoyhtiölle alihankintoja Suomessa.   

– Perintäyhtiö sanoi, että ei kannata henkeä pidätellä, koska tästä voi tulla pitkä projekti. Tuotannossa budjetti on ilmeisesti ylitetty mittavasti ja lisäbudjettia ei ole tullut Film Servicelle asti. On vain tilattu lisää, Ljungqvist sanoo.

Osa yrityksistä julkaisi pian HS:n uutisen jälkeen yhteisen kannanoton asian tiimoilta. Kannanoton ovat allekirjoittaneet Aurora Estate oy:n lisäksi Agency Icon oy, Renttujuu, Hygikyyti, Hotelli Kultahippu, Tmi. Joonas Tammi, PaPana, Visit Inari oy, Location House oy, Band Age oy, Sähkö-Pusa oy, Eleinor oy sekä Marrent oy. Neljä yritystä ei halunnut nimeään julkisuuteen

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen