Contrans Oy Konnevesi
7.12.2022 klo 08:55
Uutinen

Kansainvälistä konekauppaa Konnevedeltä käsin

Lähes viiden miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän Contrans Oy:n juuret ovat syvällä piskuisen maaseutukunnan maaperässä. Yrittäjien mukaan sijainti on vallan mainio valtakunnallisen konekaupan näkökulmasta.

Contrans Oy:n yritystarinaa ei voi kertoa ilman Pekka Liimataista, niin vahvasti yrityksen toimintafilosofia henkilöityy tähän yhteen mieheen, jonka maanviljelystä ja metsäurakoinnista yritystoiminta on käynnistynyt 80-luvulla.

-Metsätyöt ovat olleet koko ajan toiminnassa mukana, vaikka koneista on hetkellisesti välillä luovuttu, Liimatainen taustoittaa.

2000-luvun taitteessa metsätyöt vähenivät ja Liimatainen siirtyi töihin NHK:n huoltoneuvontaan. Sieltä hänet houkuteltiin Turun Konekeskukseen vastamaan irlantilaisten McHale-paalaimien myynnistä. Tulosta syntyi heti, ja merkki nousi ensimmäisen vuoden aikana Suomen markkinajohtajaksi. Liimataisen puseroon kertyi kokemuksia ja kilometrejä.

-15 vuotta kiersin yrittäjänä pitkin suomenniemeä esittelemässä näitä koneita.

Seuraava yrittäjätarinan kulminaatiopiste oli, kun Liimataisen korviin kantautui uutinen paikallisen rautakaupan lopettamisesta vuonna 2016.

-Tartuin puhelimeen ja soitin perheen naisille: ”Ostetaanko?”. Vastaus oli ”Ostetaan!”, eikä muuta tarvittu. Vähän yllytyshulluja tässä ollaan.

Pian selvisi, että pelkällä rautakaupalla ei tulosta tehdä. Konemyynti aloitettiin Pilkemaster-klapikoneilla, joiden kanssa on kasvettu Suomen suurimmaksi klapikonekauppiaaksi. Pohjoisirlantilaisten Tyrone-lavettien myynnillä on puolestaan kasvettu Suomen suurimmaksi lavettikauppiaaksi. Korona-aikaan kasvua syntyi myös virolaisten Robus-perävaunujen myynnillä.

-Kaupan alalla tapahtuu jatkuvasti muutoksia ja koko ajan pitää miettiä mitä jatkossa myydään. Nyt menee paljon kaupaksi polttonestesäiliöitä, mutta sekin varmasti jossain vaiheessa rauhoittuu.

Rautakaupallakin meni hyvin korona-ajan remonttibuumissa, mutta se on nyt selvästi niiannut. Tulevaisuuteen edetään tuntosarvet herkkänä.

-Myyntihenkilöstöä on vahvistettu ja lähitulevaisuus mennään nykyiseen malliin. Tavoitteena on rakentaa sellainen tuotepaletti, jota myös me muut pystymme viemään eteenpäin, linjaa Contrans Oy:n toimitusjohtaja, Pekan tytär Maarit Kauppinen.

-Yritystä on viety eteenpäin isän rautaisessa otteessa, mutta nyt olemme vahvasti perheyritys, kun Matti-velikin on toiminnassa mukana.

Virallisesti jo eläköityneen Pekka-isän osaamisperintö tulee olemaan mitä enemmissä määrin myyntityön filosofiassa.

-Aina pitää jättää asiakkaalle positiivinen jälki, ja jokaisesta kaupasta oppii jotakin. Suomessa on helppo erottua hyvällä myyntityöllä, eikä siinä tarvitse olla kuin vain vähän parempi kuin kilpailija.

-Ja hyvän yrittäjän merkki on se, että yritystä ei unohdeta vapaa-ajallakaan, vaan kehitysajatukset pyörivät päässä jatkuvasti. Onnistumiset sitten palkitsee aivan huumeen lailla.