9.9.2020 klo 12:42
Uutinen

Katso-palvelu vaihtuu Suomi.fi-hin vuoden lopussa – ulkomaalaisen työnantajan täytyy toimia jo nyt, jotta tunnistautuminen Kelaan onnistuu

Tunnistusta tarvitaan esimerkiksi Kelan, Verohallinnon, tuloreksiterin ja muidenviranomaisten kanssa asioimiseen.

Katso-palvelu poistuu käytöstä tämän vuoden lopussa ja korvautuu Suomi.fi-tunnistuksella ja -valtuuksilla.

Asiointipalveluihin kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla. Erillisiä tunnuksia Suomi.fi-valtuuksien käyttäjä ei tarvitse.

Tunnistusta tarvitaan esimerkiksi Kelan, Verohallinnon, tuloreksiterin ja muidenviranomaisten kanssa asioimiseen.

Ulkomalaaisten työnantajayrittäjien täytyy hankkia tunnistusvälineet 26. syyskuuta mennessä

Ulkomaalaisten yritysten edustusoikeudellisten henkilöiden tulee korvata Katso-tunnistus Finnish Authenticator -sovelluksella.

Ulkomaalaisella käyttäjällä Katso-tunniste ja -roolit lakkaavat toimimasta 26.9.2020. Muilla käyttäjillä Katso-roolit toimivat vielä vuoden loppuun asti, jolloin Katso poistuu lopullisesti käytöstä.

Jos Työnantajan asiointipalvelun ulkomaalainen käyttäjä ei ehdi saada Finnish Authenticator -tunnistusvälinettä ja Suomi.fi-valtuuksia 26.9.2020 mennessä, hänen kannattaa lähettää kaikki ajankohtaiset hakemukset ja ilmoitukset asiointipalvelussa Kelaan tätä ennen.

Sovellusta käyttävä henkilö rekisteröi itselleen suomalaista henkilötunnusta vastaavan ulkomaalaisen tunnisteen (UID) ja todentaa henkilöllisyytensä sovelluksen avulla. Tunnistautumisen yhteydessä käyttäjältä pyydetään käyttäjätunnus, salasana sekä sovelluksen PIN-koodi.

Suomi.fi-valtuudet tarvitaan

Ulkomaalainen käyttäjä voi saada Suomi.fi-valtuuden joko suoraan suomalaiselta työnantajalta tai toisen organisaation kautta edustamisvaltuutena. Valtuudet annetaan Suomi.fin Valtuudet-palvelussa.

Suomalainen yritys voi antaa ulkomaan kansalaiselle valtuuden itsepalveluna Suomi.fin Valtuudet-palvelussa.

Ulkomaalainen organisaatio sen sijaan tarvitsee valtuuden antamiseen Suomi.fin virkailijavaltuuttamispalvelua, jossa organisaatio hakee nimeämilleen henkilöille valtuutusoikeutta. Valtuutusoikeuden rekisteröi virkailija. Valtuutusoikeuden saanut henkilö antaa Valtuudet-palvelussa valtuudet henkilöille tai organisaatioille, jotka käyttävät asiointipalvelua.

Yritys- ja yhteisöasiakkaita Suomi.fi-valtuuksien käytössä neuvovat Digi- ja väestötietoviraston organisaatioiden asiakaspalvelu ja Yritys-Suomi-puhelinpalvelu.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi