9.12.2020 klo 11:13
Uutinen

Katso-palvelua veroasioissa käyttäville yrityksille lisäaikaa siirtyä Suomi.fi-palveluun – Kelan Katso-valtuudet lakkaavat vuodenvaihteessa

Katso-palvelua yhä veroasioinnissa käyttävät yritykset ja muut toimijat saavat neljä kuukautta lisäaikaa siirtyä käyttämään Suomi.fi-palvelua. Verohallinto myöntää lisäaikaa, koska liian monen Katso-palvelua edelleen käyttävän toimijan sähköinen viranomaisasiointi uhkasi katketa vuodenvaihteessa.

Veroasioita ja tulorekisteri-ilmoittamista voi hoitaa sähköisesti Katso-tunnisteella ja -valtuuksilla 30. huhtikuuta 2021 asti. Lisäksi Tullin asiointipalveluissa Katso-palvelua voi käyttää helmikuun loppuun. Alun perin Katso-palvelun käytön piti päättyä vuodenvaihteessa. Katso-palvelua käyttää myös Kela, jonka Katso-valtuudet lakkaavat toimimasta vuodenvaihteessa. Suomi.fi on korvannut Katson Kelan Työnantajan asiointipalvelussa.

Vaikka Katso-palvelu sai lisäaikaa, Verohallinto kehottaa silti toimijoita siirtymään Suomi.fi-palvelujen käyttäjiksi mahdollisimman pian.

Toimijoiden pitää ottaa käyttöön Suomi.fi-valtuudet ja tunnistautumisvälineenä pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti. Jos Suomi.fi-valtuuksiin siirtyminen vaatii valtuushakemuksen tekemistä, kannattaa hakemus tehdä mahdollisimman pian.

Pian vanhentuvaa Katso-palvelua käyttää vielä yli 100 000 toimijaa

Joulukuun alkuun mennessä 200 000 Katso-palvelun käyttäjää on siirtynyt käyttämään Suomi.fi-palvelua. Edelleen Katso-palvelua käyttää yli 100 000 toimijaa.

Suomi.fi-valtuudet tuo toimijoille monia etuja Katso-palveluun verrattuna:

– Kun kirjaudut esimerkiksi OmaVeroon, et tarvitse erillistä tunnistetta − omat pankkitunnukset riittävät.

– Tilitoimiston kirjanpitäjät voivat nähdä kaikki valtuudet kerralla OmaVerossa − ei siis tarvitse hakea erikseen asiakkaita, jotka käyttävät joko Katso-valtuuksia tai Suomi.fi-valtuuksia.

Kun käytössä on vain Suomi.fi-palvelu, valtiolle ei myöskään tule kuluja kahden päällekkäisen tunnistus- ja valtuutuspalvelun ylläpitämisestä.

Ohjeita Suomi.fihin siirtymisestä on tarjolla

Suomi.fi ja Katso ovat Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämiä palveluja.

Lisätietoja: Katso-palvelu poistuu käytöstä − näin siirryt Suomi.fi-palvelun käyttäjäksi (vero.fi)

Lue lisää: Yrittäjä: Suomi.fi valtuudet pitää hankkia nyt, muuten asiointi katkeaa vuodenvaihteessa – Monella asia vielä hoitamatta

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi