2.5.2017 klo 12:41
Uutinen

Käytätkö vielä Windows Vistaa? Toimi näin

Microsoft ei enää tue päivityksillä Windows Vista -käyttöjärjestelmää. Paras vaihtoehto saattaa olla uuden tietokoneen hankkiminen.

Windows Vista -käyttöjärjestelmän tuki päättyi huhtikuun 11. päivä. Deadline tarkoitti sitä, että Microsoft ei enää tarjoa päivityksiä Vistalle. Tämä lisää selvästi riskejä esimerkiksi haittaohjelmien tarttumiseen tietokoneelle.

Vistan mukana vanhenee myös Internet Explorer 9 -nettiselain. Vanhan version käyttö on ehdottomasti tietoturvariski. Pahimmillaan verkkorikolliset voivat käyttää selaimen tietoturva-aukkoja tietokoneen kaappaamiseen.

Käyttäjän kannalta päivityksillä on iso merkitys, sillä niillä pyritään parantamaan ohjelmiston toimivuutta ja suojaamaan järjestelmää erilaisilta haittaohjelmilta ja tietoturvahyökkäyksiltä.

Jos Windows Vista -käyttöjärjestelmä on edelleen käytössä ja sitä käytetään vanhemmalla tietokoneella, laitteeseen ei välttämättä kannata asentaa uusinta Windows 10 -käyttöjärjestelmää. Jos päädyt asentamaan uuden käyttöjärjestelmän vanhaan tietokoneeseen, joudut hankkimaan käyttöjärjestelmän lisenssin, varmuuskopioimaan tiedostot ja asentamaan ohjelmistot uudelleen päivityksen jälkeen.

Uuden tietokoneen hankkiminen on usein helpoin tapa siirtää järjestelmä uudelle aikakaudelle. Lisenssimaksu sisältyy tietokoneen hintaan ja uusi käyttöjärjestelmä toimii todennäköisesti paremmin kuin vanhalla koneella.

Jos et halua hankkia uutta tietokonetta, vaihtoehtona on myös Linux-käyttöjärjestelmän asentaminen vanhaan koneeseen.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi