Kokenut yrittäjäpariskunta ei jääny harmittelemaan työntekijöiden lähtöä
Siekkisten omistama peltisepänliike täytti viime keväänä 43 vuotta. Vuodesta 2006 yrittäjät ovat työskennelleet kahdestaan, ilman työntekijöitä. Kuva: Pauli Reinikainen

Keijo ja Helena Siekkisellä oli 16 työntekijää – Kun jokainen heistä lähti, yrittäjien elämä helpottui: ”Ei tarvinnut enää miettiä”

Keijo ja Helena Siekkinen osallistuvat valtakunnallisille yrittäjäpäiville jo 24. kerran.

– Iloisen odottavat tunnelmat!

Kangasalla toimivan KS-Pelti Oy:n yrittäjät Keijo Siekkinen, 78, ja Helena Siekkinen, 70, ovat saapuneet matkailuautollaan Poriin hyvissä ajoin torstai-iltana. Perjantaina ja lauantaina he osallistuvat Valtakunnallisille yrittäjäpäiville 24. kerran.

Pariskunnan omistama peltisepänliike täytti viime keväänä 43 vuotta. Vuodesta 2006 yrittäjät ovat työskennelleet kahdestaan, ilman työntekijöitä. Verstaan he rakensivat jo ennen lamaa vuonna 1987. Työskentelystä omin voimin heillä on kokemusta jo 90-luvun laman ajalta.

– Parhaimmillaan yrityksessä oli 90-luvun laman jälkeen 16 miestä töissä, Helena Siekkinen kertoo.

Sittemmin pariskunta on ollut tyytyväinen siihen, ettei työntekijöitä enää ole.

– Muistan aikanaan, kun Jyväskylässä järjestetyillä yrittäjäpäivillä kuuntelin paneelikeskustelua, jossa hehkutettiin sitä, miten yrityksen pitää kasvaa. Vieläkin kaivelee, että en noussut ylös ja käyttänyt puheenvuoroa siitä, että tärkeintä on viivan alle jäävä tulos.

Siekkisten yrityksen tulos parani sen jälkeen, kun työntekijöitä ei enää ollut.

– Ei ollut enää muita kuluja kun omat palkat ja tarvikkeet. Työntekijät ovat todella iso kuluerä siinä vaiheessa, kun yritys ei tuota tarpeeksi.

Työntekijät lähtivät yksi toisensa jälkeen sen jälkeen, kun Siekkisten yritys lopetti peltituotteiden asennukset työmailla ja keskittyi vain verstastyöhön. Yritys valmistaa asennusvalmiita peltejä rakennuksiin.

– Työntekijät eivät tykänneet tehdä töitä verstaalla vaan halusivat asennustöihin. Ehdimme kouluttaa monta osaajaa alalle.

– Muistan, kun viimeinen työntekijä oli lähtenyt ja ensimmäiset syysmyrskyt tulivat. Kuuntelin myrskyä ja sadetta ja olin kiitollinen siitä, ettei meidän tarvinnut enää miettiä, miten kattopellit pysyvät taloissa kiinni ja miten maksamme työntekijöiden palkat, Siekkinen jatkaa.

Yrityskauppa kariutui viime metreillä

Keijo Siekkinen on viime aikoina haaveillut pääsevänsä viettämään eläkepäiviä. Mahdollisuus tähän oli lähellä vuosi sitten, kun yrityskaupasta oli jo alustavasti sovittu. Ostaja kuitenkin vetäytyi viime hetkellä.

– Keskiviikkona piti tehdä kaupat ja edellisenä perjantaina ostaja perääntyi. Nyt olemme miettineet, että laitamme vaan yrityksen portin kiinni ja ajamme toiminnan alas, jos ostajaa ei löydy. Haaveena on päästä vuodenvaihteessa eläkkeelle, pariskunta kertoo.

Helena Siekkisen mukaan yrityksen alasajo ei ole ylivoimainen haaste.

– Lopetetaan vaan tekeminen ja ilmoitetaan vakioasiakkaille, että nyt tämä leikki loppuu. Sitten täytyy pitää huutokauppa, jos verstaan koneille ei muuten löydy ostajaa.

Yrittäjäpäiville jatkossakin

Tänään perjantaina käynnistyvät valtakunnalliset yrittäjäpäivät ovat Siekkisille tuttu kohde, sillä he ovat olleet mukana vuodesta 1998 lähtien.

– Jos taas näkisi tuttuja, joita on oppinut näkemään aikaisemmilla yrittäjäpäivillä. Olemme uteliaita näkemään, miten tapahtuma on järjestetty, Helena Siekkinen kertoo.

Yrittäjäpäivien historiasta pariskunnalle on jäänyt mieleen etenkin Kuopion ja Rovaniemen tapahtumat.

– Kuopio oli todella yllätyksellinen ja siellä koki olevansa erittäin tervetullut. Muistan, että perjantai-illan juhliin oli rakennettu huvipuisto. Rovaniemellä perjantai-illan bileet järjestettiin joulupukin luolassa. Vilkkuvat drinkkilasit olivat upea näky. Pienilläkin kikoilla voi vaikuttaa siihen, että tapahtuma jää mieleen, Siekkinen muistelee.

Porin yrittäjäpäivillä yhtenä kohokohtana on presidentinvaalien ehdokkaiden tentti.

– Kiva nähdä, mitlä asenteella he ovat ja miten ottavat yrittäjät huomioon. Omaa ehdokasta emme ole vielä valinneet.

Pariskunta vannoo, että he osallistuvat yrittäjäpäiville jatkossakin, vaikka yrittäjyys loppuu.

– Se on jollain tavalla virkistävä ja uusia ajatuksia tuova tapahtuma. Ensimmäisen kerran onnistuimme saamaan Rovaniemelle kaksi pariskuntaa. Tänä vuonna olemme saaneet houkuteltua Kangasalta mukaan myös nuoria yrittäjiä. Harmittaa, että monella nuorella on jostain syystä kynnys tulla tapahtumaan.

”Tämä on tuttua kauraa”

Tamperelaisen Siivousmix Oy:n yrittäjät Liisa ja Jyrki Haarni osallistuvat nyt järjestyksessään 29. yrittäjäpäiville. He ovat olleet mukana tapahtumassa vuodesta 1993 lähtien.

Sen jälkeen Haarneilta on jäänyt väliin vain vuoden 1995 Lappeenrannan valtakunnallinen yrittäjätapahtuma. Vuonna 2020 yrittäjäpäiviä ei järjestetty koronaepidemian takia.

Poriin pariskunta saapuu konkarin elkein.

– Positiivisin mielin. Meillä ei ole itse sen kummempia odotuksia kuin että tulemme yrittäjän asian äärelle ja tuttuja tapaamaan. Tämä on meille jo niin tuttua kauraa, että emme hirveästi fiilistele tapahtumaa etukäteen, Jyrki Haarni sanoo.

Haarnit kuvattuna vuoden 2022 yrittäjäpäivillä.

Edellisen kerran valtakunnalliset yrittäjäpäivät järjestettiin Porissa vuonna 2003. Haarnit olivat luonnollisesti mukana.

– Porissa on yleensä pulaa majoituspaikoista, niin tuolloinkin. Sen takia yövyimme Yyterissä. Mieleen jäi pitkä välimatka tapahtumapaikalle mutta myös se, että yöllin en bussimatka juhlapaikalta kotiin oli varsin hauska, Haarni kertoo.

Tänä vuonna pariskunta varautui majoitustilanteeseen hyvissä ajoin. Liput yrittäjäpäiville he ostivat viime vuoden tapahtumassa Tampereella ja majoitus hoidettiin pian sen jälkeen.

Oman yrityksen kohdalla Haarneilla on mielenkiintoinen vaihe, sillä he ovat hiljalleen jättäytymässä sivuun päiväisestä toiminnasta. Sukupolvenvaihdosta on valmisteltu jo jonkin aikaa.

– Emme ole enää täysipäiväisesti mukana arkisessa aherruksessa, vaikka omistamme edelleen suurimman osan yrityksestä. Kaksi poikaamme ovat pienemmällä osuudella omistajina ja toinen heistä johtaa yritystä. Useamman vuoden tätä on harjoiteltu ja se alkaa hiljalleen sujua.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen