28.10.2017 klo 09:04
Uutinen

Keikkamuusikon työn ja yrittäjyyden yhdistäminen on luontevaa

Esa Parikka uskoo siihen, että ongelmaan löytyy aina ratkaisu. Niin kävi silloinkin, kun keikkarumpali alkoi kaivata työlleen toisenlaista vastapainoa.

Muutama vuosi sitten Esa Parikka keikkaili ahkerasti rumpalina eri bändien kanssa sekä Lahden kaupunginorkesterissa. Viikonloput kuluivat keikkareissulla, viikolla hän opetti lyömäsoittimia Lahden konservatoriolla.

– Aloin kaivata jotain muutosta elämään. Keikkailun ja opetuksen yhdistäminen tuntui vaikealta. Opetustyötä täytyy valmistella paljon, ja viikonlopun keikan jälkeen joutui joskus lähtemään niin sanotusti samoilla silmillä opettamaan, hän kertoo.

– Samoihin aikoihin, kun vanhemmat muuttivat yrityksensä Rautanetin Hämeenkoskelta Hämeenlinnan puolelle Lammille, ajauduin itsekin mukaan perheyritykseen, hän jatkaa.

Työ rautakaupassa tuntui mukavalta vastapainolta keikkailulle, ja työ lyömäsoitinopettajana jäi. Esalla oli kokemusta rautakaupan hommista jo lukiovuosilta, jolloin hän oli kaupalla kesätöissä. Yrityksen muutto osui siis sopivaan kohtaan, ja samalla ongelmakin tuli ratkaistuksi.

Rautakaupassa saa tehdä monenlaisia töitä. Esimerkiksi etsiä tavarantoimittajia, tehdä tilauksia, palvella asiakkaita. Työ on myös tarpeeksi erilaista kuin keikkamuusikon työ. Ja ennen kaikkea perheyrityksessä on aina mahdollista joustaa ja järjestellä töitä.

– Jos tämä ei olisi perheyritys, voi olla että en olisi ikinä lähtenytkään tähän mukaan, Esa arvelee.

Myös omalle perheelle jää nykyisin enemmän aikaa, kun aikataulut eivät ole sidottuja opetustyöhön. Esa asuu Lahdessa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Vanhin on seitsemän, keskimmäinen viisi ja nuorimmainen vasta 8 kuukauden ikäinen.

– Yöunista on kieltämättä joutunut hieman tinkimään. Työmatka Lahdesta Lammille ei kuitenkaan tunnu miltään. Keikkamatkalle saatetaan lähteä esimerkiksi Ouluun ja tulla vielä takaisinkin.

Ja jos keikkamatka taittuu bussilla, ehtii matkan aikana hyvin vaikkapa päivittää yrityksen nettisivuja.

Esa Parikka on keikkaillut sellaisten tähtien kanssa kuin Diandra, Jari sillanpää, Sami Saari, Jore Marjaranta ja Mato Valtonen. Tällä hetkellä hän keikkailee eniten Jorma Kääriäisen kanssa. Keikkoja tulee vuoden mittaan tehtyä 60–80 kappaletta. Lisäksi hän kiertää myös Idols-tähti Ilpo Kaikkosen kanssa. Teatterin puolella tällä hetkellä työllistää Elvis-musikaali Love Me Tender Lahden kaupunginteatterissa. Yhteensä keikkoja mahtuu vuoteen noin 130.

– Olen tosi tyytyväinen ja iloinen, että olen saanut työskennellä niin hyvien ja taitavien soittajien kanssa. Siinä on itsekin pakko kehittyä, kun soittokaverit ovat hyviä.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi