25.9.2018 klo 10:07
Uutinen

Keppihevosyrittäjän bisnes kukoistaa, mutta yksi asia rassaa: ”Emme uskalla palkata ketään”

Keppihevosia valmistava Taikakeppari myy jatkuvasti eioota. Avuksi on saatu alihankkija, mutta lisää työvoimaa kaivattaisiin.

Taikakepparin toimitiloissa yrittäjän omassa kodissa Lepaalla ompelukone surisee jo varhain aamulla. Juuri nyt työpaine on melkoinen.

– Helsinki Horse Show lähenee uhkaavasti. Verkkokaupassamme ei ole tällä hetkellä juuri mitään myytävää, muutama hassu hevonen. Yritämme valmistella messuille meneviä hevosia. Koko ajan olisi tarvetta lisätyövoimalle, Taikakeppari Oy:n toimitusjohtaja Virva Klaasio myöntää.

– Olemme kyllä harkinneet työntekijän palkkaamista, mutta emme ole uskaltaneet, hän lisää.

Työntekijän palkkaamiselle on ollut tarvetta pitkään, sillä Taikakeppari on onnistunut murtautumaan nopeasti kansainvälisille markkinoille ja kysyntää keppihevosille on aina Australiaa myöten.

Apua tilausruuhkaan löytyi, kun Klaasio onnistui löytämään sopivan alihankkijan.

– Teetämme joitain töitä alihankkijaompelijalla, joka tekee osia valmiiksi ja jatkamme sitten työtä niistä eteenpäin.

Alihankkijan löytäminen oli hankalaa, sillä taitavia ompelijoita ei ole liiemmin tarjolla. Onneksi sopiva henkilö löytyi oman kunnan alueelta.

Kannatusta irtisanomissuojan keventämiselle

Työntekijän palkkaaminen on ollut edelleen puheissa.

– Olemme keskustelleet asiasta kirjanpitäjämme kanssa. Riskinä on se, että jos työntekijä olisi esimerkiksi paljon sairauslomalla, paine töiden tekemisessä nousee liian isoksi. Käytännössä tarvitsisimme useamman kuin yhden työntekijän, koska sairauslomalaiselle pitää olla paikkaajia.

Klaasio kannattaa hallituksen esittämää, pieniä yrityksiä koskevaa irtisanomissuojan keventämistä.

– Se olisi ehdottomasti hyvä uudistus. Tällä hetkellä koemme työntekijän palkkaamisen riskinä.

Taikakepparin keppihevoset valmistuvat tällä hetkellä Klaasion ja tämän tyttären kodissa, josta on varattu 70 neliötä yritystoiminnan käyttöön.

– Nyt tämä homma pyörii täällä kotona, mutta jos meillä olisi jatkuvassa palkkasuhteessa oleva työntekijä, olisi meidän kannalta mukavampi että tilat olisi erotettu yrityksen ja kodin välillä. Työntekijänkin kannalta olisi mukavampi, että hän ei tule tänne koirien keskelle.

Tilaa vie etenkin varastointi. Valmiita tuotteita varastossa ei ole koska ne menevät myyntiin, mutta tilaa tarvitaan keppihevosissa käytettäviin materiaaleihin kuten kankaisiin, metalliosiin ja pahvilaatikoihin.

Pimeät markkinat vaikeuttavat toimintaa

Jonoon Klaasio ei tilauksia ota, jotta stressi ei kasvaisi liikaa. Lisähaastetta bisnekseen ovat tuoneet kotiompelijat, jotka valmistajat keppareita pimeästi, maksamatta veroja.

– Se vaikeuttaa meidän hommia. Pitäisi tehdä koko ajan edullisemmin. Pimeät markkinat pyörivät tällä alalla aika lujaa, se on valitettava tosiasia. Moni asiakas ei välitä laadusta, jos vaan saa halvemmalla.

Klaasio harmittelee käsityöalan korkeaa arvonlisäveroprosenttia.

– 24 prosenttia on paljon. Sen takia Suomessa ei oikeastaan enää ole vaateteollisuutta. Suomessa olisi paljon käsityöosaamista mutta on sääli, että ei löydy alaa puolustavia ihmisiä.

Kuva: Taikakeppari Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi