Keravalainen Höyrytys Oy lähti auttamaan Ukrainaa ja lahjoitti maahan miljoonan euron arvosta lämpö- ja höyrylaitoksia

Lähetetty laitteisto pystyy lämmittämään 150 -200 kerrostaloa ja lahjoituksesta on apua vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. "Henkilöstö on ollut iloinen asiasta. Moni on tahollaan miettinyt varmasti, että haluaisi auttaa", kertoo Höyrytys Oy:n tuotantopäällikkö Aarni Natunen.

Höyrytys Oy lähetti Ukrainaan tällä viikolla neljä siirrettävää lämmön- ja höyryntuotantolaitosta. Niiden hankinta-arvo uutena on noin miljoona euroa. Idea lahjoitukseen syntyi Energiateollisuus ry:n kyselyn innoittamana. Energiateollisuuden kysely perustui Ukrainan valtionjohdon Suomelle lähettämään avunpyyntöön.  

”Henkilöstö on ollut iloinen asiasta. Moni on tahollaan miettinyt varmasti, että haluaisi auttaa”, kertoo Höyrytys Oy:n tuotantopäällikkö Aarni Natunen.

Natunen kertoo, että Ukrainaan lähetettyä kalustoa voidaan käyttää alue- ja kaukolämmitykseen sekä kriittisten kohteiden kuten sairaaloiden, kauppojen, tehtaiden, palvelukeskusten ja virastojen lämmitykseen.

 ­– Lähetimme sinne kahdenlaista kalustoa. Siirrettäviä kontteja, jotka pystyvät suoraan tuottamaan kaukolämpöä, eli lämmitettyä vettä kaukolämpöjärjestelmiin. Siis samanlaista lämmitystä kuin kaukolämpö on Suomessa. Osa kalustosta pystyy tuottamaan höyryä, jolla teknisesti pystytään tuottamaan myös lämpöä. Emmem tiedä millaisiin kohteisiin nämä Ukrainassa menevät, kertoo Natunen.

Höyrytys Oy tekee noin 10 miljoonan euron vuotuista liikevaihtoa.

Suomen valtio hoitaa kuljetuksen

Höyrytys Oy:n lähettämä laitteisto pystyy lämmittämään 150-200 kerrostaloa. Laitteistojen yhteiskapasiteetti on 14 MW. Laitteistot auttavat maata sekä akuuteissa tarpeissa sodan aikana että pahasti rampautuneen energiajärjestelmän jälleenrakentamisessa sodan päätyttyä.

Kaikkia energia-alan lahjoituksia koordinoi sisäministeriö ja kuljetukset organisoi sekä kustantaa Suomen valtio.

Lahjoituksesta on apua vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi eteenpäin, Natunen sanoo. Laitteistot ovat nykyisellään käyttökuntoisia, ja niiden elinkaarta voidaan myöhemmin jatkaa varaosien ja huollon turvin, Natunen sanoo.

Kaluston lisäksi lahjoitus sisältää myös kaiken tarvittavan etätuen Ukrainassa laitteistoja käyttäville. Käytännössä se tarkoittaa laitteiden käyttöönottamiseen ja dokumentaatioihin liittyvää neuvontaa sähköpostitse, puhelimitse tai videopalavereina.  

Nopea avun järjestäminen hädän hetkellä on varaenergiapalvelujen tarjoajalle sen palvelulupauksen mukaista arkipäivää, sanoo Natunen.   

­–  Valtio on hoitanut kansainväliset viranomaisprosessit sekä järjestää kuljetuksen perille asti. Tämä avasi meille helpon tien tehdä lahjoitus. Aivan omin päin tällainen kansainvälisen kriisiapuprojektin läpivieminen olisi varmasti ollut vaikeaa, Natunen sanoo.

Vuonna 1959 toimintansa aloittanut keravalainen Höyrytys Oy on varaenergiapalvelujen tuottaja, jonka asiakkaina on muun muassa kaukolämpöyhtiöitä, teollisuuslaitoksia ja huoltovarmuuden kannalta tärkeitä kohteita kuten sairaaloita ympäri Suomen.

Eeva Pesonen