28.6.2022 klo 12:46
Uutinen

Kesäkuun uutisia

Mikkelin yrittäjät palkitsi stipendeillä NY-yrittäjiä. Rantakylän koulusta, joka on profiloitunut yrittäjyyskasvatukseen, palkittiin Ossi Lappalainen. Ossin valintaa perusteltiin yrittäjämäisestä asenteesta ja ansiokkaasta toiminnasta vuosi yrittäjänä-kurssilla. Mikkelin lukiosta palkittiin NY-yrittäjä Eemeli Ervasti. Eemeli Ervasti on osoittanut erityistä aktiivisuutta, oma-aloitteisuutta ja yrittäjämäistä otetta lukion yrittäjyyden kursseilla. Hän on luonut oikeaa liiketoimintaa perustamansa NY-yrityksen kautta, saanut useita asiakkaita ja hänen liiketoimintaideansa täyttää erityisen markkinaraon.

Ervasti on myös menestynyt yrittäjyyskilpailuissa. Hän voitti syksyllä 2021 maakunnallisen Kultainen Jousi -liikeideakilpailun, keväällä 2022 Uskalla yrittää -aluefestareilla Etelä-Savon Paras NY-yritys -kilpailun sekä Uskalla Yrittää -valtakunnallisessa finaalissa Paras palvelu -kategorian. Helsingissä finaalissa kisasi 53 nuorten perustamaa NY-yritystä ja kilpailu oli erittäin kovatasoinen.

Lisäksi aiemmin palkittiin Ammattiopisto Esedusta NY-yrittäjä Oona Kankkunen. Hänen esittelynsä voit lukea huhtikuun uutiskirjeestä.

Ossi  Lappalainen, Rantakylän koulu Rantis-Smothie Ny-yritys

Innostuin yrittäjyydestä, kun osallistuin 6.luokalla koulun pikkuyrittäjät-yrittäjyyskasvatusohjelmaan. Pikkuyrittäjissä perustimme yrityksen. Sitten 8.luokalla valitsin yrittäjyyskurssin, jossa perustimme kahden muun oppilaan kanssa yhdessä Rantis-Smothie NY- yrityksen. Rantis-Smothien liikeideana oli tarjota smoothieita, jotka tehtiin hävikkihedelmistä. Vastuullisuus oli mukana alusta alkaen ja juomat tarjottiin pahvisista mukeista ja pahvipilleillä. Kokeiltiin monia erilaisia reseptejä ja tapoja.

Saimme tehtyä sopimuksen Rantakylän S-marketin kanssa, josta saimme pääasiallisesti raaka-aineet. Asiakaskuntana meillä oli Rantakylän koulun oppilaat ja kuuntelimme herkällä korvalla asiakkaiden palautteita. Muokkasimme tuotteita ja hintoja palautteiden mukaan. Pääsääntöisesti saimme positiivista palautetta tuotteistamme.

NY-yrittäjyys opetti minulla paljon yrittäjyydestä ja sain isomman kuvan mitä yritystoiminta on. Opin, että vastoinkäymisistä vaan eteenpäin. Yrittäjyysopinnoista on hyötyä myös työssäkin. Apua voi ja kannattaa aina pyytää. Suosittelen NY-yrittäjyys opintoja muillekin, oli mukavaa tehdä oma yritys. Tulevaisuudessa yrittäjyys on hyvä vaihtoehto.

Ossi on toista kesää töissä Attendolla ja hakenut syksyllä opiskelemaan Nuoriso-opistoon, sosiaalialaa. Kesätyössä kehittyy hyvin sosiaaliset taidot, jota tarvitaan työelämässä.

Ossin vinkki: Kannattaa yrittää!

Eemeli Ervasti, Mikkelin luokio, Tokeni NY-yritys

NY-yrittäjyyskurssille hain, koska yrittäjyys on aina kiinnostanut minua ja tämä oli matalan kynnyksen tapa oppia aiheesta käytännön kautta. Liikeidea syntyi, kun Eemeli havaitsi, että yritykset eivät ole ymmärtäneet mobiilisovellus Tiktokin tarjoamia mahdollisuuksia nuorten tavoittamisessa. Tokeni NY:n liikeideana on tehdä yrityksille sosiaalisen median brändäystä, sisällöntuotantoa sekä digimarkkinointia erityisesti Tiktokissa. Eemeli tekee videot itse alusta alkaen: käsikirjoituksen, kuvauksen ja julkaisun. Yrittäjän ainut investointi talven aikana oli 14 euron kamerateline.  Olen oppinut, että vain tekemällä pääsee eteenpäin. Jatkan liiketoimintaa tammikuuhun asti. Silloin lähden armeijaan. Jos yrittäjyys kiinnostaa, kannattaa hyödyntää nuorille tarjottuja kursseja yms.

https://www.linkedin.com/in/eemeli-ervasti-097687175/
https://www.mikkelinkaupunkilehti.fi/paikalliset/4505463
https://www.ita-savo.fi/paikalliset/4589850

Lähteet: Ossin ja Eemelin haastattelut, Eeva Pulkkinen, Mikkelin lukio ja Matias Hakala, Rantakylän koulu

Mikkelin kehitysyhtiö Miksein uutiset

Farmari 2022 tuo arviolta 75000 kävijää Mikkeliin 30.6.-2.7.2022

Mikkelin Kalevankankaalla järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa 30.6.–2.7. Farmari-maatalousnäyttely, johon odotetaan noin 75 000 kävijää. Yli 13 hehtaarin näyttelyalueella on tarjolla paljon eri elämyksiä koneista ja kotieläimistä teknologiaan, metsään, energiaan, kädentaitoihin, lähiruokaan, harrastamiseen ja vapaa-aikaan koko perheelle. Näyttelyn kävijäpysäköinti järjestetään Mikkelin lentoasemalla ja alueelle on odotettavissa tavanomaista vilkkaampaa henkilöauto- ja linja-autoliikennettä. Näyttely on avoinna to 30.6. klo 10–18, pe 1.7. klo 10–18 ja la 2.7. klo 10–17. Lisätiedot https://www.farmari.net/.  Farmarista löydät myös MikseiMikkeln väkeä: olemme mukana kaupungin osastolla, omistajanvaihdosneuvonta kannustaa ryhtymään omistajanvaihdokseen ajoissa ja viestimme myös arjen kiertotaloudesta.

 Mikkelin seudun tapahtumakalenteri on julkaistu

Nyt on mistä valita, helposti! Seudun tapahtumat on nyt koottu yhteen osoitteeseen https://www.mikkelinyt.fi/. Tapahtumien lisäämiseen ja ylläpitoon on mahdollisuus jokaisella alueen tapahtumajärjestäjällä. Käyttö edellyttää rekisteröitymistä ja on maksutonta. Ota sivusto seurantaan, sillä tapahtumat hiljentäneen pandemiakauden jälkeen meillä on edessämme kaikkien aikojen tapahtumakesä! Tapahtumakalenteriin liittyvissä kysymyksissä auttaa Miksein tapahtumakoordinaattori Marle Kirvesniemi (puh. 050 517 7126). Yhteinen tapahtumakalenteri on tuotettu Mikkeli Events -hankkeen kautta. Myös MikseiMikkeli uudistaa tapahtumakalenterinsa kesä-heinäkuun aikana. Jatkossa yritystapahtumatkin löytyvät seudullisesta mikkelinyt.fi -kalenterista.

 Valmiit Hop on Hop Off -reitit kutsuvat Saimaalle

Viime kesänä startattiin aikatauluun perustuvat, opastetut retket Saimaalle. Kokonaisuus sai erinomaisen vastaanoton ja kokemusten perusteella Saimaan Elämysreitistöä on uudistettu tälle suvelle. Valikoimaan on tullut uusi vierailukohde Pien-Toijolan Talonpoikaismuseo, jossa vierailemme Hop On Hop Off Ristiina -Astuvansalmen kalliomaalaukset -reitin varrella. Kyseisellä reitillä on mukana Saimaan kolme historiallista helmeä: Kalliomaalaukset, Kallioniemen huvila ja Pien-Toijolan Talonpoikaismuseo. Uutta on myös lähtöpaikka Mikkelin satama. Sieltä pääsee Aino-laivalla keskustan lähellä sijaitseviin kohteisiin Kenkäveroon, Kyyhkylä Wellbeing Resortiin tai Hotelli Heimariin tai Astuvansalmen kalliomaalauksille saakka. Retket voit ostaa torilta matkailuneuvonnasta, kuljettajalta suoraan bussista tai etukäteen verkosta https://www.visitmikkeli.fi/saimaa-hoponhopoff. Tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää vaikka kesävieraiden kanssa!

MikseiMikkeli palvelee läpi kesän

MikseiMikkelin yrityspalvelut palvelee läpi kesän puhelinnumerossa 010 340 3080 sekä tutussa sijainnissa TUMA-talossa Sammonkadulla. Matkailuneuvonta palvelee asiakkaita kesäajan Mikkelin torilla, jossa karttoja ja vinkkejä on neuvonnasta saatavilla niin matkailijoille kuin paikallisillekin. Matkailuneuvonnan puhelinnumero on 044 794 5669.

Toivotamme kaikille yrittäjille aurinkoista ja kaupallista kesää!

Ystävällisin terveisin,
MARI MERILÄINEN
palvelujohtaja
mari.merilainen@mikseimikkeli.fi
+358 40 547 9716
www.mikseimikkeli.fi
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
Sammonkatu 12, 50130 Mikkeli
vaihde +358 15 361 600 | yrityspalvelu +358 10 340 3080

Yrittäjien aamukahvit

Yrittäjien kesäkuun aamukahvit juotiin Kahvila Marskissa Mikkelin torilla. Pääyhteistyökumppanina oli tällä kertaa Miksei Mikkeli. Paikalla olivat Mikseistä Timo Paakki, Mari Meriläinen, Jukka Kumpusalo ja Pasi Laitinen, jotka kertoivat kukin omista vastuualueistaan ja toimistaan.

Miksein päätoimialaa on yritysneuvonta, vientineuvonta, sukupolvenvaihdokset, rahoitukset ja kehittämishankkeet, vihreä siirtymä ja omistajan vaihdokset. Kuulimme myös tulevista hankkeista, joista ainakin työvoiman ja työvoiman tarpeen kohtaamiseen paneudutaan syksyllä. Myös Miksein toiminnot ovat siirtymässä keskustaan virastotalolle. Matkailuneuvonta on jo siirtynytkin torille. Miksei Mikkeliin voi olla yhteydessä myös kesällä. Aamukahveja säesti sade ja ukkosen kumahdukset.