Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Keski-Suomen kunnat tarjoavat TOP 3 toimintaympäristön yrittäjille

Yrittäjien kuntabarometrissa yrittäjät antoivat tunnustusta maakuntaan. Keski-Suomen tuloksissa on roima parannus kahden vuoden takaisesta, sijoituksessa maakuntien välillä on kiritty sijalta yhdeksän jaetulle kolmannelle sijalle. Tulokset myös kannustavat parantamaan toimintaa edelleen yhdessä yrittäjien kanssa. Keski-Suomesta löytyy kolme kuntaa Yrittäjien kuntabarometrin TOP10-sijoilta. Parhaiten Keski-Suomen kunnat ovat suoriutuneet yrityspalveluiden hoitamisessa, sijoitus niissä on Suomen paras. Tämä kaikki käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Yrittäjien kuntabarometrista.

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 9 627 yrittäjää eri puolilta Suomea. Keski-Suomesta vastauksia saatiin 783, sata enemmän kuin edellisellä mittauskerralla. Yrittäjien kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi. 

Keski-Suomen kuntien keskiarvo Kuntabarometrin kokonaisarvosanassa on 3,26, joka on selvästi yli maan keskiarvon 3,13. Sijoitus maakuntien joukossa on kolmas samoilla pisteillä Varsinais-Suomen kanssa. Toisella sijalla on Satakunta ja ensimmäisenä Etelä-Pohjanmaa. 2022 Keski-Suomi sijoittui yhdeksänneksi ja vuoden 2020 mittauksessa vasta maakuntien neljänneksitoista. Yrityspalveluissa Keski-Suomen kunnat ovat kokonaisuutena maan parhaita.

  • On kiitoksen paikka. Tulokset kertovat siitä, että kunnissa on ryhdytty systemaattisen ja vaikuttavaan työhön elinvoimaisen toimintaympäristön rakentamiseksi. Tulokset antavat myös eväitä ja työkaluja parantaa entisestään alueemme kuntien toimintaa. Työtä erinomaisuuden eteen jatketaan yhdessä näiden tulosten perusteella. Petrattavaa on eniten kuntien puoleensavetävyydessä, hankinnoissa ja ulkomaisen työvoiman saatavuudessa. Kun yritykset pärjäävät, kunnissa on palveluita, työpaikkoja ja verotuloja, hyvän ja innostavan arjen elementit, kommentoi Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jari-Pekka Koposella on usean vuosikymmenen kokemus yrittäjien ja kuntien yhteistyöstä.

  • Yrittäjät arvostavat kuntia ja kunnat ovat yrittäjille läheisiä kumppaneita. Yhteistyö on voimaa, kuten nämä yhteistyöllä parantuneet tulokset osoittavat. Meidän kannattaa panostaa elinvoimaan koko maakunnassa, mahdollisuuksia on vaikka mihin, kuvaa Koponen tilannetta.

Hyviä sijoituksia ja omaa kehitystä

Jyväskylä sijoittuu isojen, yli 50 000 asukkaan kuntien sarjassa, neljänneksi. Kiri on merkittävä edellisen mittauksen sijalta yhdeksän. Kokonaisarvosanaksi Jyväskylä saa 3.10, kun viime kerralla arvosana oli 2,83. Yhdeksän suurimman kaupungin joukossa Jyväskylä on kärjessä.

  • Tavoitteet oli asetettu korkealle ja nyt ne saavutettiin. Pitkäaikainen yhteistyö yrittäjäjärjestöjen ja kaupungin välillä yrittämisen edellytysten parantamiseksi kantaa hedelmää. Avoimella, tavoitteellisella ja säännöllisellä keskustelulla on saatu madallettua yrittäjien kynnystä ottaa yhteyttä kaupunkiin. On helppo lähestyä, kun olemme tulleet tutuiksi. Mikä parasta, yrittäjät ja yritykset hyötyvät ja samalla kaupungin imago kasvaa yrittäjämyönteisenä kaupunkina, kuvaa Jyväskylän Yrittäjien puheenjohtaja Reijo Kujala hyvien tulosten takana tehtyä työtä.

Konnevesi sijoittui kokonaistuloksissa pienten, alle 10 000 asukkaan, kuntien sarjan seitsemänneksi, Karstula yhdeksänneksi. Kestomenestyjä Muurame oli jälleen kärkikahinoissa keskikokoisten 10 000 – 50 000 asukkaan kuntien sarjassa, tällä kertaa parantaen sijoitustaan kuudennelta sijalta viidenneksi. Laukaa keräsi kyselyssä huiman määrän vastauksia, 182, kolmanneksi eniten koko maassa. Se myös paransi kokonaistulostaan tasolta 2,99 tasolle 3,21.

Keski-Suomen kuntien välillä on eroja

Keski-Suomen viiden kärki kokonaistuloksissa on Konnevesi, Muurame, Karstula, Hankasalmi ja Toivakka. Yli kolmosen kokonaisarvioon yltävät lisäksi Keuruu, Viitasaari, Laukaa, Kyyjärvi, Jyväskylä, Äänekoski ja Jämsä.

  • Kokonaisuutena kuntiemme saamat arviot ovat varsin hyviä ja niissä on myönteistä kehitystä. Jos oman kunnan arvio jää kovin alhaiseksi, on hyvä istua yhdessä yrittäjien ja kunnan toimijoiden alas ja pohtia suuntaa ylöspäin. Kunnan koko vaikuttaa tuloksiin jonkin verran, kannattaa pohtia asemoitumistaan ja mahdollisuuksiaan oman kokoisten sarjassa. Se, ettei tehdä mitään, ei ole ratkaisu, kannustaa Sanna-Mari Jyräkoski.

Kunnat onnistuvat monissa palveluissa

Yrittäjien mielestä kunnat hoitavat Keski-Suomessa parhaiten yrityspalvelut ja toiseksi parhaiten koulutukseen ja osaamiseen panostamisen, kolmantena tulee lupa-asioiden sujuvuus ja neljäntenä infrastruktuuri (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot). Viidenneksi parhaalla tolalla on elinkeinopolitiikan asema kunnassa. Kuudentena tulee kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys ja seitsemäntenä hankinnat. Kaikkien näiden osa-alueiden arvosana on parantunut kahden vuoden takaisesta.

Yrityspalveluista kysyttiin tarkemmin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta sekä verkostoituminen.

  • Uusien yritysten syntyminen nähdään tärkeänä myös konkariyrittäjien keskuudessa. Rahoitus- ja investointineuvontaa kaivataan lähipalveluna ja se onkin yrityspalveluiden kovaa ydintä. Lisäksi kunta nähdään myös verkostoitumisen mahdollistajana. Meillä on petrattavaa vielä siinä, kuinka kuntia halutaan suositella muille yrittäjille sijoittumispaikkana. Toivon, että syitä heikkoon suositteluun pohditaan yhdessä, toteaa Jyräkoski.

Kun tarkastellaan yrittäjien antamaa kokonaisarvosanaa yrityspalveluille, sijoittuu Karstula kaikkien Suomen kuntien joukossa neljänneksi ja Muurame yhdeksänneksi.

Tulokset käydään läpi yhdessä kuntien kanssa

Barometrin tulokset ovat tärkeä työkalu. Keski-Suomen Yrittäjät suosittelee, että paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset yhdessä läpi kuntien kanssa ja katsovat, missä on onnistuttu ja mitä kehitettävää löytyy. Tavoitteena on sopia jatkotoimista ja mahdollisista tavoitteista seuraavalle mittausjaksolle vuodelle 2026.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin

Lähes 10 000 yrittäjän vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Voit tutustua alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin osoitteessa yrittajat.fi/kuntabarometri. Suomen Yrittäjien aluejärjestöt julkistavat tuloksia tarkemmin myös omilla tiedotteillaan ja tiedotustilaisuuksillaan. 

Kuvia median vapaassa käytössä 

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/. Kuvaaja on Vesa-Matti Väärä

Lisätietoja: 

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät, sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi, 050 563 7780