10.4.2021 klo 19:40
Uutinen

Keski-Suomen maakunnallinen Vuoden yrittäjä 2020 Tana Oy / Kari Kangas

Jyväskyläläinen Tana Oy / Kari Kangas palkittiin arvostetulla Maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Keski-Suomen Vuoden yrittäjä 2020 palkinto luovutettiin lauantaina 10.4. Keski-Suomen yrittäjäjuhlassa Tana Oy:n hallituksen puheenjohtajalle Kari Kankaalle.

Tana on yksi maailman johtavista kiinteän jätteen käsittelyyn tarkoitettujen koneiden valmistajista. Yritys on omalla alallaan edelläkävijä sähköisten ohjausjärjestelmien ja älykkäiden ratkaisujen käytössä. Kaikki toiminta perustuu dataohjautuvuuteen, jota kehitetään jatkuvasti läheisessä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Yritys täyttää kuluvana vuonna 50 vuotta. Kari Kangas on ollut yrittäjänä viimeiset 25 vuotta.

Talousjohtajan puku vaihtui saappaisiin

25 vuotta sitten Kangas oli muuttamassa Helsinkiin ja aloittamassa uutta uraa Nokialla, kun sattuma puuttui peliin ja hän päätyi kaverinsa suostuttelemana yrittäjäksi.

– Ennen Tanaa toimin isossa organisaatiossa talousjohtajana. Koin työni hitaaksi ja kankeaksi ja etsin uutta suuntaa elämälle. Puhtaasta sattumasta ystäväni pyysi mukaan tähän yhtiöön. Lähdin kaveriksi neuvotteluun, jossa Tanaa oltiin ostamassa ja sillä tiellä olen. Otin riskin ja ilmoitin Nokialle, että aloitan yrittäjänä. Arvioidessani vaihtoehtoisia mahdollisuuksia yrittäjyydelleni, kaatopaikka oli viimeinen mitä olisin osannut ajatella. Talousjohtajan puku vaihtui saappaisiin, mutta päivääkään en vaihtaisi pois. Ostohetkellä Tana oli kurjassa kunnossa, mutta määrätietoisella työllä ja rahoittajien luottamuksella saimme yrityksen kannattamaan jo ensimmäisenä tilikautena.

Heittäytymistä, riskinottoa ja toivoa onnistumisesta

– Sanotaan, että maailmassa on kolme lamavapaata toimialaa: hautaustoimistot, jäte ja juristit. Näin korona-aikaan täytyy kuitenkin sanoa, että kyllä mennyt vuosi on näkynyt myös jätealalla.

Vaikka Tanan kasvuvauhdista jouduttiin hetkeksi tinkimään, tekee yhtiö silti hyvän tuloksen. Alkanut tilikausi on tilauskannaltaan parempi kuin koskaan 25 vuoden aikana. Tana on kaatopaikkajyrissä maailman kolmen suurimman joukossa ja on kasvanut viimeiset kolme vuotta keskimäärin 20 % vuodessa. Tanan kasvun kannalta edessä on erittäin mielenkiintoiset ajat.

– Kaikki kääntyi hyvin koronasta huolimatta. Kriisikestävyytemme osoittautui erittäin hyväksi ja henkilökunta teki töitä suurella sydämellä. Vaikka markkina sukelsi, pidimme kiinni suunnitelmistamme emmekä lomauttaneet yhtään henkilöä.

Yritys on hyvässä kunnossa ja sangen kannattava. Viime tilikaudella liikevoittoa kertyi 3,6 miljoonaa euroa.

– Minä en ole yritystä perustanut, enkä nostanut yksin suosta. Olemme tehneet tätä porukassa. Tämä palkinto kuuluu kaikille niille ihmisille, jotka ovat olleet matkan varrella mukana.

Kangas kokee, että yrittäjyyden arvostus on noussut Suomessa ja nuoret näkevät yrittäjyyden kasvavissa määrin varteenotettavana vaihtoehtona työllistyä ja toteuttaa itseään.

– Eihän tämän parempaa mahdollisuutta olekaan toteuttaa omia haaveitaan ja tehdä töitä. Yrittäjyys on seikkailu, jossa täytyy luottaa itseensä ja uskaltaa. Riskejä on paljon, mutta niin on myös mahdollisuuksia onnistumiselle. Olen onnellinen, että uskalsin sanoa kyllä yrittäjyydelle.