10.4.2021 klo 19:36
Uutinen

Keski-Suomen Vuoden yksinyrittäksi 2020 valittiin valokuvaaja Emmi Virtanen

Keski-Suomen Vuoden yksinyrittäjä -palkinto ojennettiin 10.4. Keski-Suomen yrittäjäjuhlassa jyväskyläläiselle By Emmisin yrittäjälle Emmi Virtaselle. Vuoden yksinyrittäjä -palkinto jaettiin toista kertaa Keski-Suomen Yrittäjien toimesta.

– Olen todella otettu ja liikuttunut, että minua on ajateltu ja ihmiset ovat ehdottaneet minua Vuoden yksinyrittäjä -palkinnon saajaksi. Ehkä en olekaan yrittämiseni kanssa niin yksin, kuin olin ajatellut. Tämä palkinto on asia, jota en ole voinut itse hakea, en kilpailla siitä, enkä tietoisesti ponnistella sen eteen. Lämmittää tietää, että minut on huomattu ja olen jäänyt jonkun mieleen. Tämä on upea tunnustus, Emmi summaa.

Virtanen on ympäri Suomea kulkeva kansainvälisestikin palkittu ammattivalokuvaaja. Hänen Intohimonaan on yrityskuvaukset kuten henkilöstö- ja kuvituskuvaukset, sekä Fine Art-potretit yksityisasiakkaille. Valokuvaajana hän on toiminut kymmenen vuotta, joista puolet yrittäjänä.

– Olen kilpailuhenkinen ja saan kiksejä siitä, että haastan itseäni ja pyrin aina parantamaan osaamistani. Vuonna 2018 voitin Vuoden Muotokuvaaja -tittelin. Minut on myös palkittu Federation of European Photographersin toimesta Qualified European Photographer arvonimellä. Tätä arvonimeä haetaan 20 kuvan sarjalla.

Ammattilaiselle on aina paikkansa

Emmi kokee valokuvausalan heitteleväksi, kuvaajia on paljon – niin ammattilaisia kuin harrastajiakin. Kuvilla on suuri merkitys nykypäivänä ja jokaisella on kamera käden ulottuvilla.

– Ei voi koskaan tuudittautua siihen, että olisi valmis, koko ajan löytyy kehitettävää. Oma pää on suurin haaste. On ollut ihana huomata, miten paljon ala on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kuvaajat pitävät yhtä ja suosittelemme toisiamme. Napit vastakkain olemista ei ole.

Virtanen muistuttaa, että kuvaan ei tarvitse aina olla hyvää syytä: häitä tai esim. valmistujaisia. Kuvausaikoja varataan myös ilman sen suurempaa agendaa.

– Jos joskus mietit, että olisi mukava saada itsestäsi uusia kuvia omaan käyttöösi, someen, yrityksellesi tai ihan omaksi piristykseksi, varaa itsellesi aika. Käytän kuvauksissa myös yhteistyökumppaneita. Ennen kuvausta voidaan laittaa esimerkiksi hiukset ja meikki kuntoon.

Tulevaisuuden haaveissa yrittäjällä on kehittää itseään yhä eteenpäin. Ottaa osaa kilpailuihin ja päästä ehkä itsekin tuomaristoon.

– Ala on todella mielenkiintoinen ja taitavia tekijöitä on paljon, olisi kiinnostavaa jossain vaiheessa päästä valokuvauskilpailuihin tuomaroimaan. Minua kiinnostaa myös videomaailma. Ehkä jossain kohtaa otan tarjontaani valokuvausten lisäksi lyhyiden somevideoiden tuottamisen.

Mikä sitten saa Emmin sydämen läikähtämään onnesta?

– Joka kerta se hetki on ihana, kun asiakas alkaa luottamaan minuun ja pääsee kenties ”musta ei saa hyvää kuvaa” ajatuksestaan irti. Tiedän, että valokuvaan tuleminen ei ole useimmille se mieleisin juttu. Minä olen paikalla myös muusta syystä, kuin painamassa kameran laukaisinta; Annan ohjeita, luon tunnelmaa ja pidän tilanteen rentona. Uskon koko sydämestäni, että jokaisesta saa hyvän kuvan ja kuvauskokemus voi oikeasti olla tosi ihana. Välillä mietin, että onko tämä edes luvallista, että töissä on näin kivaa!