Keski-Suomen Yrittäjät: Investointien jäädyttämisen elinvoimavaikutukset arvioitava

Moni Keski-Suomen kunnista kamppailee talousvaikeuksien kanssa ja sopeuttaa talouttaan uuteen aikaan, koska sosiaali- ja terveyspalvelut hoidetaan hyvinvointialueella. Sote-menot siirtyivät, mutta samalla kuntien valtionosuudet muuttuivat, eikä Keski-Suomi kuulu voittajiin.

”Ymmärrän kuntien tilanteen vaikeuden. Samaan aikaan olen erittäin huolissani pitkälle suunnitelluista investoinneista, joita kunnissa ollaan nyt viime metreillä laittamassa jäihin tai siirtämässä hamaan tulevaisuuteen. Liinojen kiinni vetämisellä on suuri vaikutus rakennusalan yrityksiin, ja alalla on merkittävä kerroinvaikutus koko talouteen. Pelkään pahoin, että omilla toimillamme ajamme taloutta syvempään taantumaan, kuin mitä on pakko ottaa vastaan”, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski sanoo.

Investoinneilla on yritysvaikutuksia sekä muita elinvoimavaikutuksia talouteen, koska rakennusala työllistää ja tekee ostoja laajasti muilta toimialoilta. Konkurssiaalto alalla tekisi isoa lovea Keski-Suomen talouteen. Elinvoimavaikutuksista pitkällä tähtäimellä merkittävin lienevät ihmiset, jotka käyttävät investointikohteita. Maakunnan pitää olla houkutteleva paikka elää ja yrittää.

Investointien jäädyttämistä perustellaan kasvaneilla kustannuksilla ja heikoilla kuntatalouden näkymillä. Kustannusten nousu on kuitenkin tasaantunut ja työvoimaa rakennusalalla saatavilla viime vuosia paremmin. Kustannusten tason laskua tulevina vuosina ei ennusteta.

”Keski-Suomen Yrittäjien hallitus kannustaa kuntia arvioimaan tilannetta uudelleen. Menoja on leikattava, mutta investoinnit tuovat tuloa tulevaisuudessa. Vaadimme, että investointien jäädyttämisen elinvoimavaikutukset on arvioitava sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tiedämme, että kustannustenkin suhteen moni maakunnan investointi olisi kannattanut tehdä jo kauan sitten. Tänään on todennäköisesti tulevaisuuden edullisin päivä aloittaa rakentaminen”, lataa Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen.

Lisätiedot: Sanna-Mari Jyräkoski, p. 050 563 7780