24.4.2020 klo 08:25
Uutinen

Keskusteluapua huolien keskellä

Huolestuttaa. Kauppa ei käy eikä voi sille mitään. Kotona on kireä olotila. Palkkaa pyöreä nolla tässä kuussa. Päivät matelevat ja on raskasta laahustaa eteenpäin… Hämeen Yrittäjien ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ovat sopineet keskusteluavun tiivistämisestä yrittäjille huolien kasaantuessa.

On hyvin tavallista, että monella yrittäjällä mielentila kulkee käsi kädessä taloustilanteen kanssa. Asioita mietitään talouden näkökulmasta muita korostuneemmin, koska huolikuorma voi olla jopa kolmitasoinen. Miten saada työntekijöiden palkat maksettua, miten suoriutua yrityksen kuluista ja vasta sitten – miten pärjätä oman ja perheen talouden kanssa?

Poikkeustila puskee pintaan poikkeuksellisia tunteita. Yrittäjä reagoi tilanteeseen inhimillisesti – aivan kuten kuka tahansa meistä. Koronatilanne saattaa pelottaa, suututtaa, ahdistaa ja voi myös lamaannuttaa. Kotioloissa paineet saattavat kasvaa taloudenhoidon ja rajoituksista johtuvan viikkokausien eristäytymisen tähden.

Yrittäjä on ihminen – seurakunta henkinen kumppani

Hämeen Yrittäjät ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunta tiivistävät yhteistyötä yrittäjien henkisen avun tukemisessa sekä kohtaamisissa koronaepidemian aikana, koska ongelmat ovat hyvin inhimillisiä ja arkisia.

– Kuuntelemme, pyrimme tunnistamaan ongelmia ja sitä kautta tarjota neuvontaa sekä apua sopivan tukihenkilön kanssa. Yrittäjäkin on tavallinen ihminen. Tarpeet ja huolet ovat samanlaisia kuin kenellä tahansa. Ongelmiin reagointi on taas hyvin yksilöllistä. Koronatilanteessa yrittäjäjärjestön tehtävänä on pyrkiä turvaamaan yrittäjien talous ja arki – inhimillisellä otteella, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

– Seurakuntakin on taloudellinen yhteisö ja ymmärrämme raha-asiat huolenaiheena. Emme tarjoa taloudellista neuvontaa, vaan vahvuutemme on yhteisöllisyys ja lähimmäisen auttaminen. Pystymme tarjoamaan kuunteluapua ja luottamuksellisen keskustelukumppanin. Pyrimme siihen, että oma tilanne selkeytyisi ja jaksaisi viedä asioita eteenpäin, kuvailee Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kappalainen Sampo Kujala.

Sekä Hämeen Yrittäjillä että Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalla on verkkosivuillaan kooste neuvonta- ja tukipalveluista, mihin voi soittaa koronaepidemian aikana. Kanta-Hämeen muissa kunnissa keskusteluapua voi myös kysyä omasta seurakunnasta.

Pyrimme auttamaan kaikkia tasapuolisesti. Ei kannata epäröidä, kenelle soittaa. Me kuuntelemme ja sopiva auttaja kyllä löytyy, toteavat Haukka ja Kujala yhteistuumin.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan keskusteluapu

Hämeen Yrittäjien Neuvontapalvelut

Kuntakohtainen yritysneuvonta Kanta-Hämeessä

Muita kiinnostavia aiheita