25.9.2017 klo 13:54
Uutinen

Kiinalaisten turistien hurja määrä kasvattaa myös matkailuyrityksiä

Rovaniemellä avataan ensimmäinen kiinalaisten rahoittama hotelli ja Helsinki-Vantaan lentoasemalle alkaa liikennöidä kiinalainen lentoyhtiö. Kiinalaisten turistien määrä hurja kasvu Suomessa näkyy myös pienten ja keskisuurten matkailuyritysten kasvuna.

Koko maassa kiinalaisturistien määrä kasvoi viime vuonna reilun kolmanneksen verran. Heitä kävi Suomessa reilut 271 000 ja he kuluttivat rahaa noin 335 miljoonaa euroa. Vuoden 2010 luvuista (83 000) kiinalaisten turistien määrä on yli kolminkertaistunut.

Erityisesti Rovaniemellä kasvu on ollut hurja: kiinalaismatkailijoiden määrä kasvoi viime vuonna peräti 125 prosentilla edelliseen vuoteen verrattuna. Joinakin yksittäisinä kuukausina kasvu oli yli 300 prosenttia.

Hotellissa revontulihuoneet

Rovaniemelle avataan lokakuussa ensimmäinen kiinalaisten rahoittama Nova Skyland -hotelli. Joulupukin Pajakylässä sijaitseva hotelli ei ole perinteinen ”kerrostalohotelli”, vaan siinä on päärakennus, jossa on noin 150-paikkainen ravintola ja seitsemän paritaloa, joissa on yhteensä 78 vuodepaikkaa.

14 huoneiston joukossa kahdessa on revontulihuone, jossa voi sängyllä maaten katsoa lasikaton läpi revontulien tanssia taivaalla.

Useissa lappilaisissa hotelleissa ja igluhotelleissa on jo aiemmin ollut lasiseiniä- ja kattoja revontulituristeille.

Uusia lentoja kiinalaisista miljoonakaupungeista

Kiinalaisturistien määrän kasvu näkyy myös siten, että kiinalainen lentoyhtiö Lucky Air aloittaa lennot Helsinki-Vantaan lentoasemalle ensi talvena. Lentoreitin on suunniteltu alkavan 17. tammikuuta ja sitä lennetään Airbusin A330-laajarunkokoneilla kahdesti viikossa.

Lucky Airin uusi reitti tuo kaksi suurta kiinalaiskaupunkia suomalaisten ulottuville. Kyseessä on niin sanottu kolmioreitti: Kiinasta Suomeen matkatessaan lentoyhtiö lentää ensin Kunmingista Chengduun ja jatkaa sieltä lyhyen pysähdyksen jälkeen Helsinkiin. Paluu sujuu samaa reittiä takaisin.

Chengdu ja Kunming ovat molemmat kiinalaisia miljoonakaupunkeja, joiden asukkailla on avauksen jälkeen hyvät yhteydet Suomeen ja Helsinki-Vantaan jatkoyhteyksien kautta muualle Eurooppaan.

Finavia tekee tiivistä yhteistyötä Suomen lentoasemien reittikehityksen eteen muun muassa Visit Finlandin ja matkailualan eri toimijoiden kanssa.

– Lucky Airin liikenteen aloittaminen Kunmingista ja Chengdusta Helsinkiin on Visit Finlandin kannalta merkittävä uuden ja kiinnostavan markkinan avaus Kiinan ja Suomen välisessä liikenteessä. Molemmat kaupungit ovat nopeasti kansainvälistyviä, kasvavia ja dynaamisia liike-elämän alueellisia keskuksia, jotka edustavat uutta potentiaalia Suomeen suuntautuvalle matkustukselle Kiinasta, toteaa johtaja Paavo Virkkunen Visit Finlandista.

Helsinki-Vantaalta on Lucky Airin ja Finnairin uusien reittiavausten jälkeen hyvät lentoyhteydet Kiinaan: Peking, Shanghai, Xi’an, Chongqing, Guangzhou, Nanjing, Chengdu/Kunming ja Hongkong.

Maailman suurin verkkokauppa, kiinalainen Alibaba haluaa lennättää kymmeniä tuhansia kiinalaisturisteja Lappiin. Kiinalaisturistien tulemista helpottaa se, että kiinalaiset maksukortit ja -järjestelmät, esimerkiksi Alipay, käyvät jo monissa paikoissa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi