12.4.2017 klo 15:22
Uutinen

Kiire synnytti rengasmiehille markkinat – kesäkumit vaihtuvat vaikka jäähallin parkkipaikalla

Rengasliikkeet Koti & Rengas ja Rolan eivät odota asiakkaita kivijalkaliikkeeseensä, vaan menevät vaihtamaan renkaat sinne, mihin asiakkaan auto on pysäköity.

Helsinkiläinen autohuolto- ja rengasyritys Koti & Rengas on löytänyt markkina-alueen hektisestä ajan riennosta.

Koti & Rengas tarjoaa liikkuvaa renkaanvaihtopalvelua nimenmukaisesti kotikäyntinä. Yrityksen renkaanvaihtotuloista 50 prosenttia tulee mobiilista rengaspajasta, jossa mukana kulkevat pienempien työkalujen lisäksi tunkki, kompressori ja aggregaatti.

Renkaanvaihtaja seuraa asiakasta

– Kun se sesonki tulee, että nastoista halutaan eroon, rengasliikkeet ruuhkautuvat, ja ihmisillä voi olla muutakin tekemistä kuin odottaa. Voit ulkoistaa sen tunnin, joka yleensä renkaanvaihdossa pajalla menee, istut himassa tai teet lapsille ruokaa. Sillä aikaa meidän äijät vaihtavat renkaat, ja käyvät lopuksi ovella laskuttamassa. Renkaanvaihto ei paljon helpommaksi muutu, sanoo toinen yrityksen osakkaista, Antti Lappeteläinen.

– Jos henkilö on vielä meidän rengashotellin asiakas, voimme vaihtaa renkaat ihan huomaamatta, edes näkemättä asiakasta, lasku tulee sähköpostilla.

Vaihdon voi yrityksen kanssa sopia muuallekin kuin asiakkaan kotipihaan. Vaatimuksena on puoli metriä tyhjää tilaa auton molemmin puolin. Tarvittaessa lumi luodaan auton ympäriltä pois.

– Onnistuu se vaihto työpaikankin pihalla. Jopa jäähallin pihalla ollaan käyty, kun auton omistaja oli vetämässä junnuille treenejä, Lappeteläinen kertoo.

”Ei luksusta, vaan hinnoiltaan kilpailukykyinen”

Lappeteläinen ei tiedä, että Suomesta löytyisi täysin samalla liikeidealla toimivaa rengasliikettä.

– Kun aloitimme huhtikuussa 2014, ei ollut tiedossa yhtään vastaavaa toimijaa, hän kertoo.

Yrittäjäsanomien saamien tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla on toiminut rengaspalveluliike vastaavalla konseptilla neljä vuotta Koti & Rengasta pidempään. Rolan Oy tarjoaa rengas- ja muita autopalveluja niin ikään kotiovelle.

Koti & Rengas toimi aloittaessaan pelkän pakettiauton varassa, ilman kivijalkatoimitiloja.

– Sen jälkeen on tullut muutamia liikkuvia rengasliikkeitä, mutta ne toimivat vähän erilaisella mallilla, Lappeteläinen sanoo.

– Tämä ei ole luksuspalvelu. Olemme halunneet säilyttää tämän kohtuuhintaisena ilman kilometrikuluja, niin että vanhemmat ihmiset, perheenäidit ja muut ihmiset, joilla on joko vaikeuksia tai aikatauluongelmia renkaanvaihdon kanssa saisivat renkaansa vaihdettua.

Koti & Renkaan hinnoittelu liikkuvassa renkaanvaihdossa kustantaa alkaen 45 euroa. Yrityksen toimitiloissa vaihto maksaa 25 euroa. Lappeteläinen uskoo hinnoittelun olevan kilpailukykyinen.

Helsinkiläinen Koti & Rengas on osuuskunta. Sen liikevaihto lähestyy tänä vuonna 300 000 euroa ja yritys työllistää omistajakaksikon lisäksi yhden työntekijän.

Rolan Oy:n liikevaihto oli tilikaudella 2016 154 000 euroa.

*Uutista päivitetty klo 18:55 ja 13.4. klo 8:45 – tarkennettu yrityksen lähtötilannetta ja lisätty maininta Rolan Oy:stä.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi