25.11.2021 klo 15:21
Uutinen

Kiitosta Yrittäjille!

Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 1994 asti. Isäni oli yrittäjänä jo, kun synnyin. Perspektiiviä yrittäjyyteen on kertynyt.

On ollut hienoa huomata, kuinka konkreettisia asioita Yrittäjät ovat järjestönä saavuttaneet. Tulee väkisinkin mieleen, että kuka meidän puoliamme pitäisi, jos Suomen Yrittäjiä ja sitä kautta paikallisyhdistyksiä ei olisi. Yrittäjien yhtenä tuoreena ja tärkeänä saavutuksena on yrittäjän sairausajan lyhentyminen yhteen päivään (YEL-vakuutetuilla).

Hienoa myös, että nyt kyseenalaistetaan/haastetaan ”betonoitu” käytäntö, jossa työnantaja maksaa työntekijänsä sairausajan palkan. Tästäkin kiitos Yrittäjille. Suuri muutos on saatu aikaiseksi myös yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvan parantamisessa. Ennen perheenjäseniä kohdeltiin kuin yrittäjiä, vaikka eivät olleet osakkaana tai muutenkaan mukana yrityksen toiminnassa. Tästä on itsellänikin kokemusta.

2000-luvun alussa vaimo ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi Työvoimatoimistoon. Sieltä tuli nopeasti päätös, että vaimo on alkanut kokopäiväiseksi yrittäjäksi samalla päivämäärällä, kun ilmoittautui työttömäksi. Tätä päätöstä, kun tiedustelimme, meille ilmoitettiin, että ”Miehelläsi on yritys. Hänhän sinut työllistää.” Työvoimatoimistossa tiedettiin jopa, että minun isälläni on myös yritys. Ehdotettiin työllistymään sinne sitten, jos ei miehen yrityksessä töitä ole. Eli ei ollut konstia, millä vaimoni olisi päässyt työttömäksi työnhakijaksi tuohon aikaan.

Onneksi tuo asia on muuttunut.

Viime vuonna, kun vaimo jäi koronan takia työttömäksi, niin TE-toimistolta tuli kyllä edelleen kysely toiminimestäni. Kerroimme yritykseni alan vaatimukset ja voimassa olevan työtilanteen, niin asia oli sillä selvä. Työttömäksi työnhakijaksi pääsy onnistui. Eli, nykyään yrittäjän perheenjäseniä kohdellaan (pääsääntöisesti) normaali palkansaajina, jos ei ole osakkaana tai muutoin mukana yrityksen toiminnassa.

Paljon saavat Yrittäjät aikaan meidän kaikkien puolesta.

Siksi kannattakin aina välillä käydä lukemassa 65-syytä rakastua Yrittäjiin. Tässä linkki sivustolle: https://www.yrittajat.fi/uutiset/65-syyta-rakastua-yrittajiin/. Muistuu paremmin mieleen, että miksi paikallisjärjestöön kannattaa kuulua. Linkkiä kannattaa jakaa myös muille yrittäjille.

Itse jään tämän vuoden jälkeen pois aktiivisimmasta toiminnasta Lohjan Yrittäjissä. Luovutan hallituspaikkani seuraavalle innokkaalle Yrittäjien puolesta puhujalle. Neljä vuotta hallituksessa meni nopeasti ja oli todella hieno kuulua näin timanttiseen porukkaan!

Paljon tehtiin ja vielä enemmän saatiin aikaan!!

Mukavaa joulun odotusta kaikille!

Tommi Toropainen

hallituksen jäsen