Joose Sillstén (vasemmalla) ja Valtteri Levomäki löivät hynttyyt yhteen kolme vuotta sitten, mikä oli onnistunut päätös. Heidän yrityksensä on kasvanut vuosi vuodelta ja työllistää nykyisin yrittäjien lisäksi neljä henkilöä.

Kilpailijoista yhtiökumppaneiksi

Ypäjäläisten kaverusten Joose Sillsténin ja Valtteri Levomäen yhteinen yritystoiminta sai alkunsa, kun miehet olivat ensin kumpikin tahoillaan aloittaneet yksinyrittäjinä. 25-vuotias Sillstén aloitti tekemään maanrakennustöitä 2017 toiminimellä ja hieman vanhempi Levomäki puolestaan perusti oman toiminimensä pari vuotta myöhemmin.

Pienestä alkanut toiminta alkoi molemmilla hiljalleen kasvaa ja miehet ajautuivat yhteisten projektien kautta pohtimaan, josko kannattaisi ennemmin tehdä töitä yhdessä, kuin kilpailla toisiaan vastaan. Näin syntyi ÄssÄllä Oy, mikä perustettiin vuonna 2021.

– Joitain yhteisiä projekteja tehtiin siinä toiminimiaikaan. Todettiin, että ehkä olisi selkeämpi, jos laskutettaisiin yhdellä yrityksellä, Levomäki muistelee.

Päätös oli oikea, sillä ÄssÄllä Oy on kasvanut koko ajan. Ensimmäinen työntekijä tuli vuonna 2022 ja nykyisin palkkalistoilla on kaikkiaan neljä henkeä yrittäjien lisäksi. Viime kesänä työtilanne oli sen verran hyvä, että apuna oli myös kaksi määräaikaista työntekijää.

Jos alkuun molempien yrittäjätaipaleet alkoivat pienemmillä toimeksiannoilla, kuten maatilojen pelto-ojien kaivuilla, niin nykyisin projektit ovat kasvaneet ja ojitusten lisäksi yritys toteuttaa muun muassa verkkoyhtiöiden linjasaneerauksia sekä rakennusyhtiöiden pohjatöitä.

Vaikka henkilöstöä alkaa jo olemaan, niin miehet itse viettävät päivänsä edelleen myös kaivinkoneen tai kuorma-auton ratissa. Hallinnollisia hommia on kuitenkin jaettu niin, että Valtteri keskittyy projektinjohtamiseen ja Joose enemmän henkilöstöjohtamiseen.

– Työntekijöiden palkkaaminen on muuttanut omaa työnkuvaa. Enää ei riitä, että itse ymmärtää mitä pitää tehdä, vaan pitää osata ohjeistaa myös muut tekemään työ, Sillstén kertoo.

– Myös suunnitelmaa on hyvä olla vähän pidemmälle kuin seuraavaksi päiväksi, että kaikille riittää tekemistä, vaikka tilanteet muuttuisivatkin äkisti, Levomäki jatkaa.

Yrittäjäjärjestöstä etuuksia toimintaan

ÄssÄllä Oy liittyi Ypäjän yrittäjien jäseneksi tämän vuoden puolella, mutta jäsenyys on ollut molempien miesten mielessä jo yrittäjätaipaleen alusta alkaen.

– Kyllä sitä on mietitty jo aiemminkin, mutta liittyminen oli vain jäänyt. Nyt sitten viimein tuli syy liittyä, kun kilpailutettiin vakuutuksia ja selvisi, että jäsenyritykset saavat etuuksia, Sillstén kertoo ratkaisevan sysäyksen taustoja.

Jäsenyyden muut hyödyt ja verkostoitumismahdollisuudet kiinnostavat ja kaksikko aikookin tulevaisuudessa ottaa selvää tarkemmin, mitä kaikkea on tarjolla. Yrittäjät näkevätkin tapahtumat hyvänä mahdollisuutena käydä esittäytymässä ja kertomassa omasta toiminnastaan.

– Varmasti tullaan lähtemään mukaan. Vaikka tämä onkin pieni paikkakunta, niin ei täällä varmastikaan kaikilla ole käsitystä, että mitä kaikkea me touhuamme, Sillstén pohtii.

Lue lisää, miksi jäsenmaksu Hämeen Yrittäjien paikallisyhdistyksen on vuoden paras sijoitus:
>> Neuvontaa julkisiin hankintoihin osallistumiseksi
>> Koulutusta ja mahdollisuuksia verkostoitumiseen
>> Lakineuvontaa jäsenille
>> Neuvontaa omistajanvaihdoksiin ja yrityskauppoihin
>> Järjetön määrä jäsenetuja