25.2.2020 klo 15:13
Uutinen

Kirjallinen kysymys hankinnoista: Omistajaohjausministerille vaatimus selventää Hanselin raameja

Julkisten hankintojen keskittäminen liian suuriksi kokonaisuuksiksi tekee kotimaisille pk-yrityksille mahdottomaksi kilpailutuksiin osallistumisen. Näin kirjoittavat kirjallisessa kysymyksessään kansanedustajat Peter Östman, Sari Essayah ja Paula Risikko. Suomen Yrittäjät nosti ongelman keskusteluun ja kirjallinen kysymys tehtiin Yrittäjien vaikuttamistyön ansiosta.

Esimerkiksi valtio- ja kuntaomisteinen Hansel on parhaillaan kilpailuttamassa puhtaanapidon tarvikkeita. Hankinnan kokonaisarvo on peräti 50 miljoonaa euroa, eikä sitä ole ositettu tuoteryhmittäin tai alueellisesti.

Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekinin ja Lapin hankinta-asiamies Susanna-Sofia Keskinarkauksen mukaan tyrmistyneet yrittäjät ovat ottaneet yhteyttä, että eivätkö he nyt voikaan enää tarjota valmistamaansa tai myymäänsä tuotetta ilman, että he tarjoavat myös kaikkia muita listattuja tuotteita.

Suomen Yrittäjät julkisti omat hankintalinjauksensa viime viikolla. Yrittäjäjärjestö toteuttaa koko maan kattavaa hankintaneuvontaa ja hankintakysymykset ovat SY:n agendalla vahvasti. Hankintaneuvonta on TEMin rahoittama palvelu.

Jos hankinnat toteutetaan Hanselin malliin kymmenien miljoonien eurojen kokonaisuuksina, ei suomalaisilla pk-yrityksillä ole mitään mahdollisuuksia osallistua kilpailutukseen. Vain pari kansainvälistä tukkua pystyy toimittamaan näin suuria kokonaisuuksia julkisille organisaatioille.

– Hankintalain tavoitteisiin on kirjattu pk-yritysten osallistumismahdollisuuksien huomioon ottaminen, mutta valitettavasti nykyinen suunta ei tätä tavoitetta edistä. Parhaimmillaan julkinen hankinta voisi auttaa pk-yrityksiä jopa kasvuun ja kasvattamaan työntekijöiden määrää, Peter Östman (kd) huomauttaa.

Kansanedustajat: ”Kilpailu vähenee, ja markkina monopolisoituu”

Julkinen hankintapuoli keskittyi, kun Hansel ja KL-Kuntahankinnat yhdistyivät syyskuussa 2019. Kansanedustajat toteavat kirjallisessa kysymyksessään, että yhteishankintayksiköiden käytöstä seuraa, että ostajan markkinat keskittyvät, minkä seurauksena kilpailu vähenee ja markkina monopolisoituu.

Kilpailun aikaansaaminen edellyttää tarjousten ottamista myös pieniltä pk-yrityksiltä. Jättikilpailutuksella valtio sulkee markkinat neljäksi vuodeksi kaikilta muilta toimijoilta, minkä seurauksena seuraavalla kierroksella tarjoajia on vähemmän, kun osa yrittäjistä on saattanut lopettaa seurauksena.

– Tilanne on kotimaisten toimittajien kannalta täysin kestämätön. Käytännössä massiivisista kilpailutuksista, joissa tietyn tuoteryhmän hankinnat päätyvät volyymin vuoksi suuryrityksille, seuraa saman alan markkinoiden sulkeutuminen sopimuksilla useiksi vuosiksi, toteaa Östman.

Kansanedustajat Peter Östman (kd), Sari Essayah (kd) ja Paula Risikko (kok) ovat jättäneet hallitukselle asiaan liittyvän kirjallisen kysymyksen.

– Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin tulisikin nyt perehtyä tilanteeseen, ja täsmentää, missä raameissa Hansel saa toimia ja millaista hankintapolitiikkaa sen tulee toteuttaa, edellä mainitut kansanedustajat kysyvät kirjallisessa kysymyksessään.

Kuntaliitolta tukea markkinoiden toimivuuden turvaamiseen

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen osoitti Twitterissä tukea Suomen Yrittäjien ajamalle hankintapolitiikalle. Kuntaliitto on Hansel Oy:n osaomistaja. Kuntaliitto on Karhusen mukaan ollut siinä uskossa, että markkinoiden toimivuus turvataan. Yritykset ovat myös merkittäviä työllistäjiä alueilla ja kunnissa.

Nyt esillä olevaan puhtaanapidon tarvikkeiden tarjouspyyntöön on yhdistetty mm. puhdistusaineet, jätesäkit, siivousliinat, luudat, saippuat, hiustenhoitoaineet, kuljetukset, pesuaineet, desinfiointiaineet, henkilökohtaisen hygienian tuotteet ja käsipyyhkeet. Hankinnassa on mukana 150 hankintayksikköä ja toimittajia valitaan yksi.

SY:n toteuttaman hankintaneuvonnan tarkoituksena on saada hankintayksiköt pyytämään tarjouksia siten, että pk-yritykset voivat jättää tarjouksia.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi