31.3.2020 klo 09:27
Uutinen

Kirje Espoon Yrittäjien puheenjohtajalta

Rakkaat yrittäjäkollegat

Elämme käsittämätöntä sekä samalla historiallista aikaa. Suomi ja iso osa maailmaa on seis. Uudenmaan lääni on eristetty muusta maasta. Kokonaiskuva kaikille niin pandemian kuin muun tilanteen johdosta epäselvä. Kenelläkään ei ole oikeita vastauksia.

Hallitus on tehnyt päätöksiä vaikeassa tilanteessa, paine on ankara ja se kovenee päivä päivältä. Terveys on nyt pääasia ja sitä turvattava, talous kyllä toipuu aikanaan. Yrittäjien ja hallituksen yhteistyö on ollut tiivistä ja asiallista.

Tulemme putoamaan syvään taantumaan ja konkurssiaalto on väistämättä edessä, tehtiin mitä tahansa.Puhelut ja sähköpostit mitä olen saanut yrittäjiltä, kertoo kriisin syvyydestä. Hätä on monilla järkyttävän suuri.
Ongelmat ovat kuitenkin erilaisia, se mikä auttaa toista ei autakaan toista.

Tällä hetkellä monet yrittäjät toivovat helpotusta vuokrienmaksuun, kun kassavirta on romahtanut. Jotkut puolestaan eivät saa maksuja lähettämistään laskuista. Huoli työntekijöiden tilanteesta on suuri.

Hallitus on tullut ulos kahdella paketilla. Painopiste on ollut lainamarkkinan tukemisessa, suoraa tukea on vain vähän. Raha ei valu riittävällä vauhdilla yrityksiin. Pankeissa, Finnverassa ja Business Finlandiin on kaikkiin valtava ruuhka. Ei kaikki yritykset voi kuitenkaan ottaa velkaa, jos tulevaisuus on täysin epäselvä ei velkaraha ole ratkaisu. Nyt ei haluta lisävelkaa vaan julkisen talouden pitää joustaa.

Tärkeä osa on ollut yrittäjän työttömyysturva, tämän yksityiskohdat ovat vielä auki, laki on kuitenkin valmisteilla kovaa vauhtia. Toinen merkittävä on työmarkkinatoimista lomautusilmoitusaika, yt nopeuttaminen ja tes-muutokset, nämä ovat saaneet kiitosta yrittäjiltä.

Toimenpiteet on rakennettava sillä ajatuksella, että poikkeustila kestää ehkä jopa alkusyksyyn, toivottavasti olen väärässä.

Apua tilanteeseen ja kysymyksiin vastauksia löytyy mm. Suomen Yrittäjien Kaikki koronasta- sivustolta,
Suomen Yrittäjien järjestämistä webinaareista, YritysEspoolta. Pankkien, Kelan ja Verohallinnon, Finnveran ja Business Finlandin sivuilla kannattaa myös vierailla. Oma pankki on 1. paikka, jota kannattaa lähestyä.

Yhteinen yrityspalveluverkostomme Business Espoo sekä YritysEspoon organisaatiot on meidän lisäksi näyttänyt vahvuutensa ja upealla tavalla osoittanut miten hyvin voi toimia, kun kaikilla on sama tahtotila. Kiitos henkilökunnalle loistavasta työstä mitä kriisin keskellä on tehty.

Espoon kaupungin Jukka Mäkelän kanssa keskustellaan huhtikuun alussa siitä mitä kaupungin toivotaan tekevän. Helsingin, Vantaan ja Kirkkonummen kanssa on myös tiivistetty yhteistyötä.

Pidetään yhteyttä. Matkan varrella olemme teidän tukena, teitä varten.

Hyvää oloa, voimia ja jaksamista.

Päivi Repo

paivi.repo@yrittajat.fi

paivi.repo@paveco.fi

Espoon Yrittäjien puheenjohtaja