24.3.2023 klo 11:38
Uutinen

KL selvitti yrittäjien vastauksia vaalikoneessa – Eroavat muista selkeimmin taloudessa

Yrittäjäehdokkaat ovat muita eduskuntavaaliehdokkaita valmiimpia lyhentämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa ja leikkaamaan julkisia menoja velkaantumisen hillitsemiseksi, kertoo Kauppalehden selvitys.

Kauppalehti vertasi yrittäjätaustaisten ehdokkaiden Alma Median vaalikoneeseen antamia vastauksia muiden ehdokkaiden vastauksiin. Vaalikoneeseen on vastannut runsaat 400 yrittäjätaustaista ja hieman alle 1 700 muuta ehdokasta.

Kauppalehden mukaan yrittäjien vastaukset poikkesivat selvimmin muista ehdokkaista talous- ja ympäristökysymyksissä.

– Yrittäjät ovat muita valmiimpia lyhentämään ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa ja leikkaamaan julkisia menoja velkaantumisen vähentämiseksi, Kauppalehti kirjoittaa.

Kauppalehden mukaan ”yksi eniten yrittäjiltä kannatusta saavista vaalikoneen väitteistä on se, että Sanna Marinin hallituksen talouspolitiikka on ollut holtitonta”.

Yksi selkeä ero on myös suhtautumisessa Suomen vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteeseen.

– Yrittäjätaustaiset vastaajat kallistuvat siitä luopumisen kannalle, kun taas muut ovat väitteen kanssa eri mieltä, Kauppalehti kirjoittaa.

Joka viides ehdokas yrittäjä

Eduskuntavaaleissa joka viides ehdokas on yrittäjä. Huhtikuun eduskuntavaaleissa on ehdolla 473 yrittäjää.

Suurin yrittäjäpuolue on ehdokasmäärällä mitattuna perussuomalaiset (71 ehdokasta), toiseksi suurin kokoomus (70 ehdokasta) ja kolmanneksi Liike Nyt (64 ehdokasta). Suhteessa eniten yrittäjäehdokkaita on Liike Nytin listoilla (37 prosenttia). Yrittäjäehdokkaiden määrä kasvoi viime eduskuntavaaleista selvästi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on tyytyväinen yrittäjäehdokkaiden määrään.

– Hienoa, että yrittäjäehdokkaiden määrä kasvaa. Yrittäjät on merkittävä ehdokasryhmä useassa puolueessa. Se lupaa hyvää päätöksenteolle, koska yrittäjien ääni kuuluu eri puolueissa, Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mukaan yrittäjä tietää, mistä Suomen kasvu tulee.

– Yrittäjä tietää, mistä elinvoima syntyy ja kuinka päättäjä voi vaikuttaa yritysten mahdollisuuksiin menestyä ja vahvistaa suomalaisen hyvinvointivaltion taloudellista perustaa. Kasvaakseen yrittäjä tarvitsee vakaan, kilpailukykyisen ja ennakoitavan verotuksen ja osaavaa työvoimaa. Päättäjien on nostettava rimaa ja tehtävä kasvupolitiikkaa, joka vahvistaa Suomen talouden kestävää kasvua.

Kauppalehden haastattelema Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Veikko Isotalo sanoo, että yrittäjät ovat haluttuja ehdokkaita.

– Yrittäjiä kohtaan on arvostusta yhteiskunnassa. Lisäksi yrittäjien organisointitaidot voivat olla eduksi kampanjoinnissa, Isotalo sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Hän toteaa Kauppalehdelle Ylen vaalikonevastausten perusteella, että ”omien puolueidensa arvokartalla yrittäjätaustaiset ehdokkaat sijoittuvat hieman muita enemmän oikealle”.

– Se on hyödyllistä, kun puolueet haluavat asettaa ehdokkaita, jotka pystyvät nappaamaan ääniä hyvinkin laajalti erilaisilta äänestäjiltä, Isotalo jatkaa Kauppalehdessä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus