10.9.2021 klo 13:11
Uutinen

Kohtaamisia Kompassissa part 1: Paljon osaamista, jota ei nähdä eikä kuulla

Setlementti Puijolan Validi -hankkeen ja Kuopion Yrittäjien Kompassissa 9.9. järjestämä tapahtuma oli  lähtölaukaus toiminnalle, jota on syytä jatkaa. Paikanpäälle Kompassiin tuli noin 40 ulkomaalaistaustaista osaajaa, joista iso osa oli korkeasti koulutettuja. Yrittäjiä tai yritysten edustajia paikalla oli vain muutama.

– Kaikkien mittareiden mukaan yrityksillä on työvoimapula. Suomen Yrittäjien syyskuun alussa julkistaman pk-barometrin mukaan myös kuopiolaiset yrittäjät kokevat työvoiman saatavuuden olevan selkeästi yritysten kasvun esteenä. Tätä taustaa vasten toivoisin yritysten löytävän Kuopiossa jo olevan työvoimareservin. Monet maahanmuuttajista ovat koulutettuja ja motivoituneita. Lisäksi heidän työllistämiseensä on tarjolla monenlaista tukea, kertoo Kuopion Yrittäjien toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen.

Työhönvalmennusta maahanmuuttajille ja tukea yrityksille

Työhönvalmennusta maahanmuuttajataustaisille työttömille työnhakijoille tarjoaa Puijolan Validi-hanke, jonka tarkoituksena on yhdistää kansainväliset osaajat ja työnantajat Pohjois-Savon alueella.

– Validi on yksilöllistä valmennusta, jonka tavoite on löytää maahanmuuttajalle työ- tai opiskelupaikka. Tuemme tarvittaessa asiakkaan työnhakuun liittyvien digitaitojen hankkimista, viestintä- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä sekä verkostoitumista ja kielitaitoa, kertoo hankkeen vastaava työhönvalmentaja Mervi Graf.

Kuuden kuukauden aikana hankkeessa on ollut 46 henkilöä työhönvalmennuksessa, heistä 50 % on työllistynyt. Tarvittaessa Validi työhönvalmentajat ovat yrityksen tukena myös työpaikan löydyttyä.

Onnistunut rekrytointi

Yksi ensimmäisistä Validi- työhönvalmennuksen onnistumisista oli yhteistyö Dikaios OY:n kanssa sekä työhönvalmennukseen osallistuneen Olusegun Okedaran työllistyminen Dikaiokselle.

– Onneksi työhönvalmentaja Hille Haapala on tukenut meitä ja ollut käytettävissä, jos kysyttävää on tullut. Suosittelenkin kaikkia yrittäjiä, joilla on edes pieni ajatus ulkomaalaisen osaajan palkkaamisesta olemaan yhteydessä Kompassin työhönvalmentajien tiimiin, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Miia Eskelinen-Fingerroos.

Tapahtumassa puheenvuoron esittänyt Miia Eskelinen-Fingerroos sanoi, ettei pidä suomenkielen taitoa työllistymisen esteenä, mutta opiskelu osoittaa halua oppia ja työllistyä.

Yhteistyöllä osaamista esiin

Kompassin johtaja Katja Koponen totesi, että paikalle tulleilla osallistujilla on erittäin monipuolista ja suomalaista työelämää palvelevaa osaamista. Heillä on myös halu työllistyä, ja tulla osaksi yhteiskuntaa. Kielitaitokaan ei ole este, monet muuttajat puhuvat useaa kieltä, ja myös heidän kielitaitoaan voisi hyödyntää yrityksissä.

– Harmillista, että heidän osaamistaan ei ole nähty eikä kuultu, eikä siksi ole osattu hyödyntää. Yhteistyö Kuopion Yrittäjien kanssa on yksi mahdollisuus tuoda Pohjois-Savossa maahanmuuttajien osaamista esille, sanoo Katja Koponen.

teksti: Kirsi Sisso-Litmanen