9.3.2017 klo 13:26
Uutinen

Kohti kasvua ja sen yli

Espoon Yrittäjät osallistui eilen ensimmäistä kertaa 10:ttä kertaa järjestettyyn Espoon Elinkeinofoorumiin.

Tapahtuma keräsi LähiTapiolan pääkonttoriin ennätysmäärän yleisöä. Elinkeinofoorumin muina järjestäjinä LähiTapiolan lisäksi olivat Espoon kaupunki, Espoon Yrittäjät sekä Kauppakamari. Illan onnistuneen kulun varmistivat loistavat puhujat, sekä paikalle saapunut muu yleisö.

Illan avauspuheenvuorosta vastasi espoolainen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, joka puheessaan peräänkuulutti jo varhaiskasvatuksesta alkavaa panostusta koulutukseen, erityisesti kielten opetukseen. Mykkänen näki kansainvälistymisen olevan tärkeässä asemassa Espoon ja sen yrittäjien tulevaisuudessa. Espoon ja muunkin Suomen kehityksen pullonkauloina hän piti maatamme riivaavaa työttömyyttä, sekä liian kriittistä asennetta työperäistä maahanmuuttoa kohtaan. Yrittäjiltä hän toivoi rohkeampaa asennetta erityisesti kansainvälistymis kysymyksissä.

LähiTapiolan pääekonomisti Jari Järvinen piti Suomen ja sen talousnäkymien tulevaisuutta valoisana. Hänen mukaansa uhat ovat suurelta osin kansainvälisiä. Kiinan talouden lasku, Ison-Britannian mahdollinen ero EU:sta ja Donald Trumpin arvaamaton politiikka vaikuttavat välillisesti myös Suomen talouteen.

Seuraavaksi Keskuskauppakamarin Risto E.J. Pentillä ja Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä keskustelivat, miten kaupungit ja yritykset yhdessä voisivat siivittää Suomen talouden kasvuun. Molemmat pohtivat Länsimetron kaupungille tarjoamia mahdollisuuksia. Investoinnin korkeasta hinnasta huolimatta, metro kerää valmistuttuaan varrelleen uusia yrityksiä ja niihin työllistyviä osaajia. Suurena uhkana talouden kasvulle molempien mukaan on maahanmuuttajien vaikea työllisyystilanne.

Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä ja Siemens Oy:n toimitusjohtaja Janne Öhman miettivät, miten pienet startup-yritykset yhdessä suurten toimijoiden kanssa voivat muodostaa toimivan ekosysteemin, jossa kaikilla on yhteinen kasvuun pyrkivä päämäärä. Suuret toimijat tarvitsevat pieniä yrityksiä, sillä koostaan huolimatta, kaikkea osaamista ei voi ikinä löytyä saman katon alta. Startup-yritykset taas tarvitsevat referenssejä, jotka luovat uskottavuutta kasvavalle toiminnalle. Kehittämistä kuitenkin on, sillä molempien mielestä isot toimijat ja startup-yritykset kaikesta huolimatta eivät aina löydä toinen toisiaan.

Illan viimeisessä keskustelussa Jussi Manninen VTT:stä ja digijohtaja Pekka Sivonen Tekesistä tarkastelivat Suomen tulevaisuuden alojen, kuten sähkö- ja automaationtekniikan merkitystä taloudelle. Espoo erityisesti on kerännyt näitä tulevaisuuden osaajia ympärilleen. Näihin kasvaviin aloihin panostaminen on tällä hetkellä järkevää, mikäli mielimme tulevaisuudessa olla suunnannäyttäjiä koko maailmalle.