Satakunnan Yrittäjät palkitsi Satakunnan vuoden 2022 yrittäjäaktiivisimpana kuntana Kokemäen.
23.11.2022 klo 18:00
Uutinen

Kokemäki Satakunnan yrittäjäaktiivisin vuonna 2022

Satakunnassa kunnat ja kaupungit panostavat hyvään yhteistyöhön yritysten kanssa. Yrittäjäaktiivinen kunta -kyselyyn vastasi tänäkin vuonna kaikki kunnat, mikä osoittaa vahvaa yhteistä tahtotilaa asioiden kehittämiseen. Vastausten ja raadin arvioinnin perusteella ykkössijan ja Satakunnan Yrittäjäaktiivisin kunta 2021 -tittelin sai nimiinsä Kokemäki. Suunnanmuuttaja-kunniamaininta annettiin Euraan.

–  Kokemäki on panostanut viime vuosina vahvaan kehitystyöhön yrittäjien toimintaedellytysten parantamiseksi. Nyt tämä määrätietoinen työ ja vahva katse eteenpäin palkitaan. Tehdyt päätökset ja toimenpiteet ovat osoittautuneet toimiviksi Kokemäellä, Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen kertoo.  

Kokemäellä nousujohteinen kehitys on ollut määrätietoista ja näkyvää

Kokemäellä elinkeinopolittiinen ohjelma on osa kaupungin strategiaa ja sitä toteutetaan kaikessa kaupungin toiminnassa. Strategiatyötä tehdään myös näkyväksi ja toteutumista seurataan useamman kerran vuodessa. Kokemäen nousujohteinen kehitys Yrittäjäaktiivinen kunta -kyselyssä onkin osoitus määrätietoisesta työstä.

Kokemäen kehitys elinkeinopolitiikassa on huomattu myös kokemäkeläisten yritysten silmin. Kokemäen tulokset ovat nousseet myös joka toinen vuosi järjestettävässä Yrittäjien kuntabarometrissä merkittävästi muutaman vuoden sisällä. Tässä barometrissa yrittäjät arvioivat kunnan toimintaa. Vuonna 2016 Kokemäki oli Yrittäjien kuntabarometrissa Satakunnan kunnista viimeisellä sijalla arvosanalla 2,4 ja tänä vuonna Kokemäki oli noussut sijalle 2 arvosanan ollessa 4,13.

– Tämä on vahva osoitus siitä, että Kokemäellä on viime vuosina tehty oikeita päätöksiä ja asioita on viety eteenpäin, mikä on näkynyt myös yrittäjille asti. Kokemäellä Yrittäjien kuntabarometrissa esiin tulleet kehityskohteet on otettu todesta ja niitä on lähdetty yhdessä viemään eteenpäin, Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö Heikki Kaplas nostaa esiin Kokemäen menestyksestä eri mittauksissa.

Kokemäen kaupungin strategiassa yhtenä neljästä pääpainopisteestä on elinkeinorakenteen monipuolistaminen ja toisena painopisteenä vihreän siirtymän toteuttaminen. Painopistealueissa tavoitteena on kaupungissa toimivien yritysten toiminnan kehittäminen ja liiketoiminnan kasvattaminen. Kokemäellä kaupunki on esimerkiksi kehittänyt yritysvaikutusten arviointityökaluaan ja hankkinut koulutusta sen käyttöön johtaville viranhaltijoille. 

Kaupungin ja paikallisten yrittäjien välinen yhteistyö on viime vuosina noussut huimasti: Yrittäjät ja kaupunki tekevät yhteistyötä elinkeinojen neuvottelukunnassa, yrittäjien hallituksien kokouksissa, yrittäjien ja kaupungin yhteisissä tapaamisissa sekä kaupungin luottamushenkilöiden ja yrittäjien yhteisissä tilaisuuksissa. Yrittäjät arvioivatkin, että kaupungin toimijoiden ja luottamushenkilöiden yrittäjyysasenne on mennyt positiivisempaan suuntaan viime vuosina ja kaupungin toiminta näyttäytyy yrittäjäystävällisenä ilmapiirinä.

Kokemäki on kehittänyt myös hankintamenettelyään ja esimerkiksi lisännyt yrityksien kanssa käytäviä markkinavuoropuheluita sekä päivittänyt pienhankintojen ohjeistustaan. Kilpailutuksissa huomioidaan paikalliset yritykset joukkokilpailutuksiin osallistumisen sijaan, silloin kun se on mahdollista.  Kaupunki on myös yrittäjiltä saadun palautteen perusteella julkaissut hankintakalenterin verkossa. 

Kokemäellä panostetaan yrityspalveluihin ja yritysinfraan ja yrittäjyyskasvatukseen

Kaupunki tarjoaa neuvontaa sekä aloittaville yrittäjille ja jo toimiville yrityksille yrityksen eri elinkaaren vaiheisiin. Yrittäjille järjestään monipuolisesti tilaisuuksia elinkeinoyhtiön sekä paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa. Kaupungin lupakäsittelyt ovat joutuisia ja yrittäjien osalta on panostettu hyvin nopeisiin käsittelyihin, siltä osin kuin lupakäsittely on kaupungin omissa käsissä. Nopeimmillaan päätös voidaan saada jopa päivässä.

Kokemäki on vuosina 2021 ja 2022 hankkinut merkittäviä määriä maata ja kaavoittanut ne teollisuustonteiksi parantaakseen yritysten mahdollisuuksia sijoittumiseen sekä toiminnan laajentamiseen alueelle. Investointi on ollut kaupungin osalta merkittävä 1,4 M euroa. Vuoden 2022 aikana teollisuustonttien kaavat ovat saaneet lainvoiman ja niiden yhdyskuntatekniikkaa on aloitettu rakentaa. Kokemäen kaupunki on myös rakentanut laajan valokuituverkon, joka hyödyttää yrittäjien toimintaa. 

Kokemäellä voi valita 4. luokasta alkaen valinnaisaineeksi yrittäjyysopinnot. Lisäksi opetussuunnitelmassa on ”läpäisevänä oppiaineena” yrittäjyysopinnot, joka huomioidaan eri oppiaineiden opetuksessa.  Kaupunki käy myös aktiivisesti keskustelua alueen toisen asteen oppilaitosten kanssa heidän mahdollisuuksistaan tarjota täydentävää koulutusta alueen yrityksille.

Kyselyllä kehitetään kuntien yrittäjälähtöisyyttä

Yrittäjäaktiivinen kunta -kyselyssä arvioidaan muun muassa kuntastrategian ja elinvoimaohjelman ajantasaisuutta, elinkeinotoimen resursseja sekä yrityspalvelujen sekä hankinta- ja lupa-asioiden toimivuutta. Arviointi mittaa myös yrittäjien ja kunnan välistä yhteistyötä sekä päättäjien yrittäjyysasennetta.

Laaja arviointi antaa hyvän kuvan kunnan yrittäjälähtöisestä ajattelusta. Kunta arvioi, miten aktiivisesti se panostaa yrittäjyyteen ja yritysten menestysten myötä kunnan elinvoimaan. Samalla arviointi toimii kehittämistyökaluna, jonka avulla kunta ja yritykset voivat yhdessä pohtia kehitettäviä asioita. Satakunnan Yrittäjät on yhteistyössä paikallisyhdistystensä ja kuntapäättäjien kanssa jo vuodesta 2011 asti arvioinut kuntien aktiivisuutta toimia yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi.

Palkinto jaettiin keskiviikkona 23.11.2021 Yrittäjäaktiivinen kunta -seminaarissa Harjavallassa.

Lisätiedot:

Markku Kivinen | Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja | 050 377 8006
Heikki Kaplas | Satakunnan Yrittäjien järjestöpäällikkö | 050 373 5870
Teemu Nieminen | Kokemäen kaupunginjohtaja | 040 488 6100