YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Laulava sohva yrittäjät
31.10.2022 klo 10:00
Uutinen

Kokkipariskunta kyllästyi epävarmaan tilanteeseen ja ryhtyi järjestämään kotikäyntejä

Ravintola-alan epävarmuus keskellä koronaa ajoi kokkipariskunta Emmi Latvanteen ja Sami Hakamäen hyppäämään laatikon ulkopuolelle ja perustamaan yrityksen. Sen ydinidea on järjestää täyden palvelun illallisia suoraan asiakkaan luona. Mestarillisen kokkauksen lisäksi tähän pakettiin on saatavilla myös musiikkia, joka on Emmin heiniä.

Emmi Latvanne ja Sami Hakamäki tapasivat toisensa kilpailijoina. Elettiin vuotta 2018, ja käynnissä oli kokkauksen SM-kisat. Sami oli päätynyt finaaliin edustamaan Pohjanmaata, ja Emmi oli selvittänyt tiensä sinne Pirkanmaan edustajana. Ja kuinkas ollakaan, vuotta myöhemmin oltiin samassa tilanteessa uudestaan. Tuolloin kaksikko huomasi viihtyvänsä erittäinkin hyvin toistensa seurassa, joten seurauksena oli ensin parisuhde ja myöhemmin vielä yhteinen yritys.

Keittiötyötä molemmilla oli luonnollisesti ennen SM-kisoja takana jo vuosia. Emmi on aloittanut uransa perinteikkäässä ravintola Astrorissa ja Sami puolestaan oli ennättänyt jo kerätä kokemusta niin tokiolaisista Michelin-keittiöistä ja Espanjasta. Ajatus yhteisestä yrityksestä kypsyi entisestään koronakevään aikana. Kesä meni yhteisellä työmaalla, sillä he vastasivat kesän Hotelli Punkaharjun keittiöstä.

– Idea yritystoiminnasta lähti liikkeelle, kun palasimme sieltä Tampereelle, Emmi muistelee.

Korona vauhditti osaltaan uudistusta. Ravintola-alan näkymät olivat sen verran epävarmat, että onnen ottaminen omiin käsiin tuntui varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Reilusti paahdettua juustokakkua, lakkasorbettia, kevyesti vispattua kermalikööriä ja sitruskeksiä

Yrittäminen oli uusi tuttavuus

Keittiöistä pariskunnalla piisasi kokemusta, mutta yritystoiminta oli molemmille uutta. Apua oli kuitenkin saatavilla.

– Starttiraha oli iso apu, ja paljon saimme vinkkejä myös käytännön asioihin. Esimerkiksi Yritysbuustin kautta saimme myös arvokasta mentorointiapua siihen ihan alkuun, yrittäjät kertovat.

Yrityksen perustamiseen tukea antoi myös se, että kesäsesongilla oli tehty pitkää päivää. Mitään kovin suurta riskiä pariskunta ei asiassa muutenkaan nähnyt.

– Ainoa arvioimamme riski oli se, että homma ei lähde liikkeelle, Sami kertoo.

Sami Hakamäki
SAMI HAKAMÄKI on rakentanut keittiöuraansa myös ulkomailla aina Japania myöten.

Todellista avaimet käteen -palvelua

Liikeidean keskiössä on palvelu, sillä pariskunnan yritysideana on järjestää asiakkaille täyden palvelun illallisia asiakkaan kotona tai hänen valitsemassaan paikassa. Asiakkaan ei tarvitse kuin tehdä tilaus, sillä kaiken muun hoitavat yrittäjät.

– Me viemme tiskitkin mukanamme, joten asiakkaalle tämä on varsin vaivaton ratkaisu, Sami kertoo.

Yritys on luonut valmiin kuukausittain vaihtuvan menupaketin. Ja luonnollisesti, vuotta 2022 kun eletään, kaikki erikoisruokavaliot onnistuvat kyllä. Kiitosta he ovat saaneet myös selkeästä hinnoittelusta. Yrityksen antamassa tarjouksessa hinta määritellään per henkilö, ja summa sisältää heti aivan kaiken. Esimerkiksi erillisiä kilometrikorvauksia ei lisätä hintaan.

– Olemme siis halunneet tehdä tämän asiakkaalle todellakin mahdollisimman helpoksi ja myös avoimeksi, he kertovat.

Asiakkaan tiloissa järjestettävissä ruokailuissa toiminta on suunniteltu niin, että varsinaiseen asiakkaan luona tapahtuvaan toimintaan ei tarvita muuta kuin uuni ja liesi sekä tarpeeksi pöytätilaa. Eikä välineistön tarvitse olla mitään ammattilaistasoa, vaan aivan tavalliset kodinkoneet riittävät. Astiat ja kaikki muut tarvikkeet tulevat yrityksen puolesta.

Mansikoita ja laventelia

Maku edellä

Illallisen kesto riippuu tietenkin siitä, miten nopeasti asiakkaat lautasensa tyhjentävät, mutta useimmiten kolmen ruokalajin osalta ruokailuun menee 2,5 tuntia ja kuuden ruokalajin kohdalla 3–4 tuntia.

– Vaikka me olemmekin fine dining-maailmasta ja tässäkin projektissa haluamme tarjota viimeisteltyjä annoksia, olemme kuitenkin menneet selvästi herkullisuus edellä, Sami huomauttaa.

– Menuja suunniteltaessa pyrimme siihen, että mukana on tarpeeksi tuttuja elementtejä, mutta aina myös jotain uutta ja mielenkiintoista. Kotimaisuus ja luonto näkyvät vahvasti kaikessa tekemisessämme, Emmi kertoo.

äytettyä kananrintaa, kevätkasviksia ja korvasieniä

Uudet paikat kiinnostavat

Yrittäjät ovat päässeet tutustumaan monipuolisesti erilaisiin juhlatiloihin. Eräs vakituisemmista illallispaikoista on ollut Saimaalla risteilevä 103-vuotias vanha luksushöyrylaiva Paul Wahl. Se järjestää parin päivän risteilyjä kuudelle matkustajalle, ja on luottanut palvelussa Samin ja Emmin osaamiseen. Ilmeisen hyvää työtä he ovatkin tehneet, sillä he olivat risteily-yrittäjien kanssa voittamassa Vuoden Kotimainen Matkailuyritys -palkintoa taannoin.

Eniten touhutaan kuitenkin nykyään omassa maakunnassa. Yrittäjät arvioivat, että tilauksista noin 75 prosenttia viimeisen puolen vuoden aikana on tehty Pirkanmaalla.

– Olemme löytäneet täältä yhteistyökumppaneiksi hyviä juhlatiloja. Tällaisia ovat esimerkiksi Ylöjärvellä sijaitseva Tahlo sekä sastamalalainen Villa Royal, he kertovat ja vakuuttavat, että silmät ja korvat pidetään avoimina uusien yhteistyökumppanien osalta.

Kahdesta kuuteenkymmeneen

Illallisilla on ollut ruokailijoita kahdesta hengestä ylöspäin.

– Illallisia tehdään maksimissaan 60 hengelle, sillä haluamme, että kaikki tehdään parhaalla mahdollisella tavalla, Sami kertoo.

Pääsääntöisesti ruokailut hoidetaan yrittäjien voimin, viimeisimpänä mukaan yritykseen on tullut kolmas kokki Karri Pitkänen ja tarvittaessa myös lisäkäsiä on saatavilla. Nyrkkisääntö on, että yksi kokki pystyy hoitamaan kaiken 15 hengen illallisella, paino sanalla kaikki, sillä tämä tarkoittaa varsinaisesta ruoanlaiton lisäksi myös kattamisen sekä tarjoilun sekä tarinankerronnan.

Kolmen keikan viikkotahti

Yrittäjät työskentelevät silloin kun heiltä tilataan, mutta lähtökohtaisesti he ovat pyrkineet pitämään sunnuntait ja maanantait vapaana.

– Ne ovat luonnollisesti sellaisia, joihin on vähemmän kysyntää, Sami kertoo.

Tiistaista keskiviikkoon saattaa sitten olla joitakin yritystilaisuuksia, mutta pääsääntöisesti silloin aloitetaan loppuviikon valmistelut, eli tehdään pohjatyöt ja esivalmistelu. Varsinaiset illalliset ajoittuvat pääasiassa torstaille, perjantaille ja lauantaille. Keskimäärin viikossa on heillä kolme tilaisuutta. Emmi ja Sami kertovat, että heillä on oma kalenteri tiedossa noin kuukauden päähän.

Siitä yrittäjät ovat ilahtuneet, että kysyntä on ollut varsin tasaista ympäri vuoden. Mitään selkeitä piikkejä esimerkiksi pikkujoulukausi ei aiheuta.

– Kesä on ollut hiljaisinta aikaa yrityspuolella, mutta tätäkin tasoittaa se, että kesällä meitä ovat työllistäneet paljon juuri esimerkiksi ne Saimaan risteilyt.

Emmi Latvanne
EMMI ON keittiöhommien lisäksi myös etevä laulaja.

Kun kotikeittiö ei riitä

Aivan alkuun touhu lähti liikkeelle Koivistonkylässä omassa keittiössä Suomessa elintarvikehuoneiston kun saa perustaa myös kodin yhteyteen.

– Meillä oli hyvä keittiö, mutta kun vauhti sitten kiihtyi, oli selvä, että meidän on pakko laajentaa. Sopivat tilat löytyivät viime vuodenvaihteen tienoilla Lempäälän Sääksjärveltä.

– Se helpotti alkuun, ettei tarvinnut enempää investoida keittiöön. Ammattivälineitä meillä kahden kokin taloudessa oli jo valmiiksi varsin hienosti, Sami huomauttaa.

Yrittäjät ovat paitsi yhtiökumppaneita, myös pariskunta. Miten yhteistyö pelaa?

– Kyllä me rakentavassa hengessä useinkin eri mieltä olemme, he hymyilevät.

Emmin vahvuuksia keittiössä ovat italialainen ruoka sekä jälkiruoat. Sami taas ei osaa nimetä varsinaista bravuuriaan.

– Nautin ylipäätään luovasta kokkaamisesta sekä tarinankerronnasta ruoan kautta, hän kertoo.

Musisointikin onnistuu

Yrityksen päätuote on koko ajan ollut illallinen, mutta koska kerran sitä osaamista on, yrittäjät ovat koko ajan pohtineet, miten ruoka ja musiikki pystytään tuomaan yhteen. Näissä tapauksissa musiikkipuolesta vastaa kaksikosta Emmi, joka kertoo laulaneensa ”aina”. Hän aloitti konservatoriolla klassisen laulun ammattiopinnot samoihin aikoihin kun yritys perustettiin, ja sittemmin hän on jatkanut opintojaan laulupedagogiikan parissa.

Musiikkipuolella Emmin skaala ulottu jazzista klassiseen musiikkiin sekä -populaariin laulumusiikkiin. Pääsääntöisesti Emmi laulaa kappaleensa A cappella -tyyliin, ilman säestystä, mutta tarpeen tullen häneltä löytyy myös säestysnauhoja käytettäväksi ja toki laulua on mahdollista tilata myös elävällä säestyksellä. Tästä on tehty valmis pakettikin, laulava illallinen. Sitä voidaan toki räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaan, mutta lähtökohtaisesti se on neljän ruokalajin ja neljän niihin sopivan kappaleen kokonaisuus.

– Ajatus on, että musiikki ja illallinen kulkisivat käsi kädessä alusta loppuun. Esimerkiksi niin, että hentoa annosta seuraa herkkä kappale ja niin edelleen, hän kertoo. Musiikki on mukana ehkäpä noin viidesosalla illallisista.

– Se vaihtelee kovasti, esimerkiksi viime kesänä siellä Savonlinnassa musiikkia oli joka ikisellä risteilyllä, Emmi huomauttaa.

Kuvat: Emmi Latvanteen ja Sami Hakamäen arkisto

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 18.10.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala