3.5.2024 klo 09:55
Uutinen

Kolikot keksittiin, kun oravannahkat tukkivat pajatsot!

Neuvokkaassa on pääteemana rahoitus. Rahoituksen ongelmat keskittyvät valitettavan usein yritysten heikkoon kannattavuuteen. Koronan ja Ukrainan sodan seuraukset heijastuvat pohjoiskarjalaisten yritysten liiketoimintaan etenkin kuluneen talven aikana. Kevättä kohden konkurssien määrä kasvaa hälyttävää vauhtia. Rakennusala on ottanut kovia iskuja voimakkaasti nousseiden kustannusten ja heikon kysynnän takia. Luotonantajat seuraavat entistä tarkemmin yritysten rahoitusta. Hyville hankkeille luvataan tukea, mutta monen yrittäjän ongelmana on riittämättömät vakuudet. Tämän takia moni joutuu kiinnittämään henkilökohtaista omaisuutta rahoituksen saamiseksi. Konkurssin sattuessa voi mennä elämäntyön lisäksi myös perheen koti alta. Pankit perustelevat lisävaateita kiristyneellä valvonnalla ja keskuspankeilta tulevilla ohjeilla. On tullut tietoon tapauksia, joissa Finnvera on puoltanut rahoitusta, mutta pankista ei ole saatu rahoitusta. Tällainen kehityssuunta on todella huolestuttavaa.

Suomen talous on jäänyt jälkeen naapurimaiden kasvuvauhdista. Julkinen velkamme nousee 80 % bruttokansantulostamme ja Ruotsissa vastaava luku on noin 30 %. Työn tuottavuus on laskenut yli kymmenen vuotta. Tarvitsemme voimakkaita toimia tilanteen korjaamiseen. Hallitus vie työmarkkinoihin kohdistuvia muutoksia eteenpäin. Kaikki puhuvat muutoksen puolesta, mutta yhteistä säveltä ei tunnu löytyvän. Leikkaukset ovat ok, kunhan ne eivät kohdistu omalle kohdalle tai ammattikunnalle.

EK julkisti oman Itä-Suomi ohjelman alkuvuodesta. Paketti esittää useita konkreettisia tekoja itäisten alueiden tilanteen parantamiseksi. Meille pohjoiskarjalaisille olisi tärkeää keskittää tekoja rajamaakuntien hyväksi. Voisimme hyvin perustaa tälle alueelle erityistukialueen. Rajamaakuntien ongelmia ovat esim. Venäjän kaupan loppuminen, tuulivoiman hyvin rajallinen rakentaminen ja siirtoverkkojen riittämättömyys ym. Siinä on jo tarpeeksi perusteita maan hallitukselle päätöksiä varten.

Asiat harvemmin muuttuvat valittamalla. Maakuntamme tarvitsee yhteistä tahtotilaa tilanteen muuttamiseksi. Jokainen voi pienilläkin toimilla parantaa ilmapiiriä. Me tarvitsemme alueelle lisää investointeja ja jalostusasteen nostoa. Tarjotaan mahdollisuuksien mukaan nuorille työpaikkoja, heitä me tarvitaan entistä enemmän. Eläkeläisiä meillä on jo riittävästi.

Yhdessä olemme enemmän!

Tuomo Turunen
puheenjohtaja