Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

– Tarjoan yritykseni kautta video- ja valokuvauspalveluja ja teen erilaisia videoprojekteja, sanoo Arttu Kortelainen. (Kuva: Roope Partanen)

Kolme vuotta lukiota ja saman verran yrittäjyyttä – Tuore ylioppilas Arttu Kortelainen pyörittää media-alan yritystä 

Arttu Kortelaisen yritys on keskittynyt video- ja valokuvaamiseen. Viime aikoina hän on kuvannut muun muassa MTV:n Komediaklubia.

Pitkä matematiikka, fysiikka, kemia, pitkä englanti ja äidinkieli. Yleisarvosana magna cum laude. Yrittäjä, tämän kevään ylioppilas Arttu Kortelainen sanoo, että ylitti omat odotuksensa ylioppilaskirjoituksissa.

– Kirjoitin viime syksynä fysiikan. Rupesin lukemaan jo kesälomalla, panostin siihen todella paljon. Kevään kirjoituksiin en satsannut ihan niin paljon, mutta arvosanat olivat paljon paremmat kuin mitä odotin, Kortelainen arvioi.

Kortelaisen kalenterissa ajasta taistelivat lukion ja kirjoitusten lisäksi oman yrityksen työt. Hän pyörittää yritystä, joka on keskittynyt video- ja valokuvaamiseen. Lisäksi Kortelainen tekee paljon freelancer-keikkaa kouvolalaiseen mainostoimistoon nimeltä Same-eYes. Viime aikoina hän on kuvannut muun muassa MTV3:lle Komediaklubia ja kouvolalaisen jääkiekkoseura KooKoon SM-liigaotteluita. 

– Tarjoan yritykseni kautta video- ja valokuvauspalveluja ja teen erilaisia videoprojekteja. Same-eYessissa olen toiminut toiminut tuottajana, live-stream- ja monikameraohjaajana sekä videokuvaajana. 

Kortelaisen toiminimiyritys on ollut pystyssä yhtä kauan kuin hän on käynyt lukiota eli viimeiset kolme vuotta. 

– Koko lukion ajan on pitänyt miettiä, paljonko voin tehdä töitä, jotta pystyn opiskelemaan ja saamaan hyviä arvosanoja. 

Kirjoituksiinkaan Kortelainen ei lähtenyt ajatuksella, että kunhan läpi pääsee, vaan valitsi niihin työläitä ja aikaavieviä aineita. Opintopisteitä kertyikin Kuusankosken lukion tähänastinen ennätys. Kortelaisen vuosiluokka kun on ensimmäinen, joka suoritti lukion opinnot opintopisteiden, ei kurssien muodossa.

– Pisteitä piti olla vähintään 150. Minulle niitä kertyi 186, vaikka pyöritin samaan aikaan yritystä.

Enemmän oppia yritysmaailmasta

Tulevaisuudessa Kortelainen haluaa yliopistoon lukemaan tuotantotaloutta. Ihan ensiksi hän tosin käy heinäkuussa alkavan armeijan Vekarajärvellä.

– Yritystoiminta on sen aikaa tauolla, ja sitten olisi tarkoitus mennä opiskelemaan tuotantotalouden diplomi-insinööriksi. Pidän silloinkin yritystoiminnan vahvasti mukana.

Kortelainen on hakenut yliopistoihin Lappeenrantaan, Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun sekä Vaasaan ja jännittää nyt hakutuloksia.

– Lappeenranta on se todennäköisin paikka, mihin pisteeni riittävät. Se olisi kiinnostava paikka sinänsä, ja sieltä on lyhyt matka Kouvolaan sekä Helsinkiin.

Kortelainen toivoo pääsevänsä tulevaisuudessa ohjaamaan urheilujaksoja televisioon. (Kuva: Roope Partanen)

Vielä lukion ensimmäisellä Kortelaista kiinnosti kaikenlainen videokuvaaminen, myös elokuvat. Tulevaisuudessa siinti jokin taidepainotteinen opiskelupaikka. Yritystoiminnan myötä kolmen vuoden aikana haaveet kuitenkin tarkentuivat.

– Olen osannut vähän rajata kiinnostustani siihen, mitä olen tehnyt enemmän, esimerkiksi live-streameja ja asiapainotteisia yritysvideoita.

Tulevaisuudessa Kortelainen haluaisi ohjata varsinkin urheilulähetyksiä televisioon.

– Olen ohjannut vaikka minkälaisia live-streameja presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyistä pesäpallon kautta kaupunginvaltuustojen istuntoihin, mutta olisi kiva päästä tekemään enemmän urheilua.

Kortelainen valitsi alakseen tuotantotalouden, koska media-alaa hän jo tuntee. Hän haluaa oppia lisää yritysmaailmasta ja esimerkiksi johtamisesta. 

– Ajattelen, että tämä kaikki kehittää minua paremmaksi. Mediahommista minulla on jo hyvä pohjaosaaminen, siksi lähdin opiskelemaan yrityspuolta. Sitten tulee osaamista monelta alalta.

Kaisu Puranen