14.6.2018 klo 06:06
Uutinen

Kolumni: Kunnat kisasivat paremmuudestaan elinkeinopolitiikassa – Lapissa kelpo suorituksiin ylsivät Kemi, Kittilä ja Kemijärvi

Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn (ELPO) tulokset julkistettiin toukokuussa. Kyselytutkimuksessa selvitetään yrittäjäjärjestön jäsenkunnan käsityksiä oman kunnan elinkeinopolitiikasta ja yhteistyön kehittymisestä paikallisten yrittäjien kanssa.

Tutkimuksen tuloksista on tullut kunnille ja kaupungeille käyttökelpoinen työkalu arvioida omaa tekemistä ja vertailla omaa elinkeinotoimintaa naapurikuntien sekä muiden vastaavan kokoisten kuntien kesken. Arvostus tätä mittaristokyselyä kohtaan on noussut alkuaikojen kritiikistä elinkeinopolitiikan hyödylliseksi kehittämisvälineeksi. Tulosten perusteella rankataan parhaat kunnat kolmessa eri kokoluokassa ja palkitaan paras nousija edelliseen, vuonna 2016 toteutettuun kyselyyn verrattuna. Kuntien väliseen vertailuun otetaan mukaan kaikki kunnat, joissa vastauksia on kymmenen tai enemmän.

Virallisen vertailun parhaat olivat asukaslukuun pohjautuvissa kategorioissa Muurame, Lieto ja Seinäjoki sekä paras nousija oli Ruovesi. Lapista parhaat arviot yrittäjiltä saivat Kemi, Kittilä ja Kemijärvi. Kittilä oli selkeästi paras nousija Lapissa ja sijoittui valtakunnallisestikin viidenneksi – kelpo suorituksia kaikki.

Kuntien välisen vertailun kriteeri, vähintään kymmenen vastausta, on aiheuttanut kipakkaakin kritiikkiä pienemmissä kunnissa, joissa vastaukset jäivät juuri ja juuri alle vaaditun kymmenen. Ja aiheesta. Suhteellinen vastausprosentti kun on usein juuri pienissä kunnissa selvästi korkeampi kuin isommissa, vaikka vastausten lukumäärä ei ylläkään vaadittuun määrään.

Epävirallisessa vertailussa, jossa mukana ovat myös alle kymmenen vastausta saaneet kunnat, lienee Ylitornio valtakunnallisestikin aivan kärkisijoilla. Ylitornio sai yhdeksällä vastauksella kokonaisarvosanakseen kiitettävän 9,1 ja nosti arviotaan edellisestä kyselytutkimuksesta 1,8 numerolla. Myös Pello petrasi asemaansa yrittäjien silmissä, kokonaisarvosana nousi edellisestä vuoden 2016 tilanteesta 1,6 numeroa seitsemän vastauksen tuloksena.

Yhtäkaikki, virallista tai epävirallista, useimmissa Lapin kunnissa yrittäjien näkemys kunnan tai kaupungin elinkeinopolitiikan tilasta otetaan vakavasti ja tahtotilana on parantaa tulosta tässä kahden vuoden välein toteutettavassa kyselytutkimuksessa. Valtakunnallinen huomio kuntien välisessä ”rankingissa” on tervetullut niin pienille kuin isommillekin kunnille ja kaupungeille. Alueiden välisessä vertailussa Lappi pärjäsi kohtalaisesti – yhdeksäs sija kahdestakymmenestä.

Kehitys on sen verran rohkaisevaa, että asetan tavoitteeksi vähintään yhden palkintosijan lappilaiselle kunnalle seuraavassa Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä 2020.


Käsikirja kunta- ja maakuntastrategiaan antaa työkaluja yrittäjyyttä edistävän strategian rakentamiseen sekä yrittäjät huomioivaan valmisteluun ja päätöksentekoon.

Pirkka Salo
Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja

ps. Lue myös hyviä esimerkkejä kuntavaikuttamisesta ja yhteistyöstä kunnan kanssa