Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

9.5.2023 klo 14:24
Uutinen

Kolumni: Yhdessä olemme enemmän – Nyt ei ole kysymys vallasta vaan vastuusta

Tulevan hallituksen tehtävänä on johtaa Suomea kohti uutta hyvinvointia. Se vaatii hallituspuolueilta sitoutumista varsin vaikeisiin päätöksiin, jotka koskevat meitä kaikkia. Hallituksen pitää olla yhtenäinen ja samalla oppositionkin pitää sitoutua valtion talouden tervehdyttämispolitiikkaan.

Nyt tarvitaan puolueilta samaa henkeä millä päätettiin hakea NATO jäsenyyttä ja henkeä millä selviydyttiin talvisodasta. Nyt ei ole aikaa puoluepolitiikalle vaan Suomen selviytymiseen.

Samaa yhteistyönhenkeä kaivataan myös Pohjois-Savon ja Itä-Suomen elinvoimaisuuden parantamiseen. Tarvitaan talouselämän ja julkisen hallinnon tiivistä yhteistyötä, kuinka aluettamme viedään eteenpäin.

Nyt ei ole kysymys vallasta vaan vastuusta. Eletään merkittäviä aikoja muutoksessa ja yhdessä on kyettävä tekemään päätöksi mihin halutaan muutosta.

Talouselämän osalta voi todeta, että Yrittäjien, Kauppakamarin ja MTK:n edustajien kanssa käydyissä keskusteluissa yhteinen tahto ja yhteisen viestin eteenpäin vienti on olemassa.

Samoin joidenkin kuntien aktiivisuus yhteisen elinvoimaisuuden parantamiseen on olemassa, mutta sitä kaivataan lisää. Sanoista on ryhdyttävä tekoihin.

Kuntapäättäjien, joista moni on mukana maakuntahallinnossa, hyvinvointialueen hallinnossa ja jopa kansanedustajina on syytä löytää koko Pohjois-Savoa edustava linja. Tärkeää on se, että päätökset tukevat koko maakunnan elinvoimaisuuden parantamista ja palvelujen saatavuuden paranemista kaikille meille, niin yrityksille kuin erityisesti yksityisille ihmisille.

Liikenneyhteydet, hyvinvointialueet osana talouskasvua alueen yritysten kanssa, osaamisen ja koulutuksen vahvistaminen osaavan työvoiman saatavuudelle kulkevat kärjessä, kun tehdään yhdessä töitä.

Hyvinvointialue uudistus on lähtenyt liikkeelle varsin yskähdellen ja palvelujen keskittäminen yhteen paikkaan on heikentänyt palvelujen saatavuuden tilannetta koko alueella. Hyvänä esimerkkinä huonossa asiassa on sairaalapolitiikka, jossa onneksi saatiin leikkaussalipolitiikkaan korjausliike.

Pidetään julkisten palvelujen saatavuus asukkaille ja yrityksille etusijalla, ei organisaation ja hallinnon rakentamista.

Tuleva TE24 -uudistus on seuraava iso haaste koko maakunnalle, tärkeintä ei ole se, että onko palvelupisteitä yksi vai kolme. Kuitenkin on tiedostettava, että maakunnassa on kolme merkittävää talousaluetta Kuopion, Varkauden ja Ylä-Savon, joille kaikille on taattava työvoima- ja elinkeinopalvelujen saatavuus.

Lähtisin itse kolmen alueen mallista, koska yhteen paikkaan keskittämisestä ei ole kovin onnistuneita näyttöjä. Muistetaan palvelujen tarvitsijat ensin ja sitten hallinnollinen organisaatio, ei valtaa pelkästään vaan erityisesti vastuuta koko Pohjois-Savon elinvoimaisuuden parantamiseen.

Kalevi Hilli
Savon Yrittäjien puheenjohtaja
Julkaistu Iisalmen Sanomissa 9.5.2023