Baskervillen koira Komediateatteri
2.6.2022 klo 07:30
Uutinen

Komediateatterin dekkariputki jatkuu myös kesän jälkeen

Tampereen Komediateatteri ei ole aikeissa muuttaa nimeään Dekkariteatteriksi, vaikka viime aikojen ohjelmisto saattaisi hyvin antaa siihen syytä. Viime vuonna ensi-iltaan saapuneen Komisario Palmun ja kesällä nähtävän tamperelaispoliisi Sakari Koskisen lisäksi myös syksyllä Komediateatterissa nähdään salapoliiseista ehkäpä se tunnetuin eli Sherlock Holmes. Näytelmänä on tunnetuimpiin kuuluva Baskervillen koira.

Sherlock Holmesin ohjaava Panu Raipia myöntää, että poliisiaiheisten näytelmien sarja ei ole sattumaa. Hänen mukaansa jännitysnäytelmiin on päädytty teatterilla lähinnä siitä syystä, että ne ovat erinomaista viihdettä.

– Jostain syystä nyt eletään dekkarien aikaa. Suoratoistopalveluitakin ovat täynnä dekkareita, ohjaaja huomauttaa.

Raipia toteaa, ettei kyseessä ole ensimmäinen kerta, kun tamperelaisteatterin ohjelmistossa nähdään eräänlainen putki samantyyppisiä esityksiä, kuten nyt valitut poliisinäytelmät.

– Yhtälaillahan meillä oli jokunen aika sitten tv-sarjoihin perustuvien näytelmien rypäs, kun täällä nähtiin Kyllä isä osaa, Puhtaat valkeat lakanat ja Korpelan kujanjuoksu. Ihan yhtälailla sekin oli harkittu rikos, Raipia huomauttaa.

Fifty–fifty

Eikä komediaa Baskervillen koirassa ole tyystin unohdettu, sillä klassikkotekstin uudelleensovitus on nimenmaan komediakynäilijänä tunnetun Ken Ludwigin käsialaa. Suomessa samainen teksti on esitetty aikaisemmin Helsingin kaupunginteatterissa. Ohjaaja Panu Raipian mukaan heillä nähtävä Baskervillen koira on 50-prosenttisesti jännitysnäytelmä ja 50-prosenttisesti komedia.

– Tätä voi pitää joko hauskana jännitysnäytelmänä tai jännänä komediana. Tässä se komedia on vähänkin piilotettuna ja Holmes ja Watson toimivat eräänlaisina maadoittajina, Raipia luonnehtii.

Arthur Conan Doylen luoman mestarisalapoliisin roolissa nähdään Tampereella Ilkka Heiskanen. Hänen luottopakkinaan, tohtori Watsonina toimii Heikki Hela. Pääosakaksikon lisäksi näyttämöllä nähdään myös Komediateatterin vakinaamoihin kuuluva kaksikko Aku Sajakorpi, Jere Riihinen sekä vielä Veera Degerholm. Heiltäkään ei pääse tekeminen loppumaan, sillä he tulkitsevat kolmistaan näytelmän kaikki 35 muuta roolia.

Syystäkin klassikko

Legendaarisen Sherlockin saappaisiin astuva Ilkka Heiskanen myöntää olevansa roolistaan mielissään. Moniulotteisuutta kun nerokkaan ja äärimmäisen huomiokykyisen, mutta yhtälailla arrogantin, päihderiippuvaisen ja sanalla sanoen omituisen Sherlockin hahmosta ei puutu.

– Kun tätä roolia minulle tarjottiin, niin välittömästi sanoin kyllä kyllä. Sherlock Holmes kuuluu ehdottomasti näihin erikoispartion heppujen sarjaan. Ja hyvin mielelläni minä tällaisia henkilöitä näyttelen, Heiskanen kertoo.

Pitkän näyttelijäkokemuksen omaava Heiskanen ei ole aikaisemmin näytellyt Sherlock Holmesia, mutta hahmo on tietysti tuttu. Tunnustautuupa hän olleensa lapsena jopa jonkinasteinen fani.

– Äitini tilasi minulle jo 60-luvulla Kalle Anttilan postimyyntikatalogista sen kahden lipan hatun, jonka Sherlock on tehnyt tunnetuksi, hän muistelee.

Tuttu tiimi

Nyt Heiskasella ei kuitenkaan ikonista hattua ole päässään, ei vaikka muuten näyttelijöillä on aamupäivän kuvaussessiota varten päällään astetta prameampaa tekstiiliä. Erityisen komea on Helan eli tohtori Watsonin päätä koristava silinterihattu.

– Watsonhan on tässä se Ihailemansa neron assistentti, oikea käsi ja lisäksi tallentaja jälkipolville, jotta kaikki muistavat nämä nerokkaat tapaukset, Hela määrittelee rooliaan.

Sen verran komeaa työtä puvustajat ovat kuvia varten tehneet, että vieretysten istuessaan Hela&Heiskanen kaksikko on jo helppo nähdä rooleissaan. Sitä tosin joudutaan vielä odottamaan, sillä ensi-iltaan Baskervillen koira tulee vasta lokakuussa.

Hyvää esitykselle lupaa sekin, että ohjauksen lisäksi myös tulevan näytelmän lavastuksesta, puvuista, maskeerauksesta sekä valo- ja äänitekniikasta vastaa prikulleen sama ryhmä, joka työsti tuoreen Palmu-näytelmän. Komediateatterissa Heiskanen nähdään nyt ensimmäistä kertaa, mutta Tampere on käynyt tutuksi.

– Viihdyn Tampereella aina hyvin, ja teatteri nyt vaan on se selkeä ykköslaji, Heiskanen kertoo. Hienoahan se on, että Tampereella toivotetaan mulle muutakin kuin hyvää joulua, Heiskanen kertoo ja viittaa tietysti jo kymmenenä perättäisenä jouluna Tampereen Teatterissa tähdittämänsä Saiturin esitysajankohtaan.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 10.5.2022