28.10.2017 klo 07:02
Uutinen

Koneyritysten talous parantunut, turveala sakkaa – ”karua luettavaa”

Konetyöalojen kannattavuus on parantunut, mutta murheena on turpeen tuotanto.

Koneyrittäjien liiton kannattavuusselvityksen mukaan alan taloustilanne on keskimäärin yhä heikko, vaikka se onkin hieman parantunut.

Vastavirtaan kulkee turpeen tuotanto, jonka kannattavuus romahti viime vuonna.

– Turpeen kysyntä on vähentynyt noin puoleen viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden keskimääräisestä tasosta ja tuotantoa on vähennetty. Kun tähän yhdistetään viimeksi kuluneiden kolmen vuoden kehnot säät, lopputulos on karua luettavaa. Turvetuotantoalan koneyritysten tulostaso romahti viime vuonna reilusti pakkaselle. Kulunut kesä ei tilannetta helpottanut, Koneyrittäjien liiton puheenjohtaja Asko Piirainen sanoo liiton tiedotteessa.

– Turvetuotantoon vaikuttavat poliittinen ohjaus sekä tuotantoon liittyvän lainsäädännön muutokset. Turvetuotantoalueiden luvitus on vaikeutunut ja kallistunut ja etenkin pienten itsenäisten turvetuottajien asema on huonontunut. Syynä on taannehtivasti voimaan tulleet kiristykset ympäristölupamääräyksiin ja niistä johtuva kustannusten nousu, Piirainen kertoo.

”Työmahdollisuuksia menetetty 2 000 työvuotta”

Piiraisen mukaan jo tuotannossa olevien pienten alle 10 hehtaarin tuotantoalueiden uudelleen luvittaminen ja siitä johtuvat kohtuuttomat kustannukset ovat yrittäjille kestämättömiä.

– Turvetuotanto työllistää yhä merkittävästi etenkin Pohjanmaalla. Työtä voisi olla enemmänkin tarjolla. Olemme lyhyessä ajassa menettäneet turpeen tarjoamia työmahdollisuuksia noin 2 000 henkilötyövuoden verran. Näillä työvuosilla voisi korvata tuontienergiaa ja vaikutus jäisi aluetalouksiin. Sahaamme Suomessa omaa oksaamme, Piirainen sanoo.

Koneyrittäjien liiton kannattavuusselvityksen mukaan koneyritysten palkkakorjattu liiketulostaso oli vuonna 2016 päättyneillä tilikausilla toimialasta riippuen -4 prosentista +3 prosenttiin. Metsäalalla liikevoitto oli 2 prosenttia ja maarakennusalalla 1,6 prosenttia.

Turveala notkahti -4 prosentin tasolle. Palkkakorjattu liiketulos on saatu tekemällä aineiston yritysten tuloksiin palkkakorjaus, jolla otetaan huomioon yrittäjän oma palkka.

– Pidämme hyvänä liiketulostasona 10 prosenttia. Sen yli pääsi metsäalan yrityksistä joka kuudes ja maarakennusalalla joka viides, Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola kertoo.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi