Konkurssitilastoissa nähtiin pahin piikki alkuvuonna. Sen jälkeen luvut ovat kehittyneet maltillisemmin.
Konkurssitilastoissa nähtiin pahin piikki alkuvuonna. Sen jälkeen luvut ovat kehittyneet maltillisemmin. Kuva: Getty Images

Konkurssien määrän kasvu taittuu, mutta ekonomisti toppuuttelee: ”Vielä ei ole aihetta huokaista helpotuksesta”

Rakennusalan vaikeudet tulevat näkymään konkurssitilastossa vielä syksylläkin, arvioi Suomen Yrittäjien pääekonomisti.

Tilastokeskuksen tänään perjantaina julkistettujen tietojen mukaan kesäkuussa pantiin vireille 239 konkurssia. Vuosi takaperin vastaavana ajankohtana raportoitiin 17 konkurssia vähemmän.

– Kuulostaa huojentava tiedolta. Nousu alkaa tasoittumaan normaalimmalle tasolle, eikä tilanne ole siltä osin erityisen hälyttävä, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli Tilastokeskuksen tietojen mukaan 1 085. Se on 45 henkilötyövuotta enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

“Piikin pitikin jäädä alkuvuoteen”

Konkurssitilastoissa nähtiin pahin piikki alkuvuonna. Sen jälkeen luvut ovat kehittyneet maltillisemmin. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla konkursseja tilastoitiin eniten vuoden 2013 jälkeen. Kuluvan vuoden aikana on pantu vireille 1 640 konkurssia.

– Olemme edelleen hieman korkeammalla tasolla kuin viime vuonna, mutta kehitys on selkeästi tasoittunut, Brotherus sanoo. Hänen mukaansa koronavuosien aikainen ”siirtymävaihe” on nyt takanapäin. Pandemia-aikana Suomessa oli voimassa väliaikainen lainsäädäntö, joka vähensi velkojien mahdollisuuksia hakea yrityksiä konkurssiin.

– Tässä mielessä konkurssipiikin pitikin jäädä alkuvuoteen. Korkojen nousu on kuitenkin ajanut erityisesti isolla velkavivulla toimivia yrityksiä haastavaan tilanteeseen. Nyt korkojen pahin nousu alkaa olla ohi.

Konkursseihin on vaikuttanut myös inflaatio. Kaikki yritykset eivät ole pystyneet siirtämään kohonneita kustannuksia lopputuotteiden hintoihin.

Rakennusalalla edelleen synkkää

Tilastotietojen perusteella konkursseja pantiin vireille eniten muiden palveluiden kategoriassa, jossa konkursseja oli 72 kappaletta. Seuraavaksi eniten konkursseja pantiin vireille rakennusalalla, jossa niitä raportoitiin 61.

Rakennusalan tilanne ei ole mairitteleva, sillä alalla on pantu vireille kaikkiaan 392 konkurssia kuluvan vuoden aikana. Vuotta aiemmin konkursseja oli lähes sata vähemmän.

– Tämä on odotusten mukainen tieto. Tulemme näkemään syksyllä ja loppuvuodesta korkealla olevia konkurssilukuja rakennusalalta. Tällä hetkellä on käynnissä paljon rakennusprojekteja, jotka päättyvät tämän vuoden aikana.

Jos tilauskirja näyttää tyhjää sen jälkeen, osa yrityksistä joutuu laittamaan valitettavasti pillit pussiin, Brotherus ennakoi.

– Valitettavasti vielä ei ole aihetta huokaista helpotuksesta konkurssien osalta, koska etenkin rakennusalalla konkurssit tulevat viiveellä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen