Konkurssien määrän odotetaan pysyvän korkealla loppuvuonna
Tammikuun ja elokuun välisenä aikana Suomessa laitettiin vireille yhteensä 2147 konkurssia. Kuva: Getty Images
20.9.2023 klo 08:45
Uutinen

Konkurssikehitys hipoo loppuvuonna finanssikriisin huippulukemia – Ekonomisti huolestui uusien yritysten määrästä

Konkurssien määrän kasvu tasaantui hieman elokuussa.

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan elokuussa laitettiin vireille yhteensä 283 konkurssia. Se on 56 konkurssia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 279, mikä on 577 henkilötyövuotta enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Lukujen perusteella konkurssien määrä on korkeimmalla tasolla kymmeneen vuoteen, mutta kehitys on hieman tasaantunut keskikesästä.

– Konkurssien määrä kasvoi 25 prosenttia elokuussa vuoden takaisesta. Kasvu kuitenkin tasaantui, heinäkuussa konkurssien vuosikasvu oli vielä yli 50 prosenttia, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Tammikuun ja elokuun välisenä aikana Suomessa laitettiin vireille yhteensä 2147 konkurssia. Brotherus näkee ilmiön taustalla kolme tekijää.

– Korkeammat korot, kohonneet kustannukset ja kitulias kasvu. Alkuvuoden korkeita lukuja selitti vielä neljäs ”k” eli korona-ajan tuet ja poikkeustoimet, jolloin konkursseja tapahtui epätavallisen vähän.

”Konkurssit koholla loppuvuoden ajan”

Yrittäjien pääekonomisti näkee talouden kannalta keskeisenä, että lopettaneiden yritysten tilalle syntyisi uusia kasvuhaluisia yrityksiä.

– Uusien aloittaneiden yritysten määrä on laskenut vuoden 2021 alun huippulukemista, mikä herättää huolta. Uudet yritykset kasvavat aiempaa harvemmin työnantajayrityksiksi, mikä nakertaa talouden kasvupotentiaalia.

Brotherus ennakoi, että konkurssien määrä pysyy koholla loppuvuoden ajan, kunnes taloussuhdanne ja korkokehitys kääntyvät tämän hetken odotusten mukaan ensi vuoden aikana.  Tänä vuonna tullaan Brotheruksen mukaan päätymään lähelle finanssikriisin lukemia. Tuolloin konkursseja raportoitiin yli 3200 kappaletta.

Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kannustaa vaikeuksissa olevia yrittäjiä hakemaan apua ajoissa.

– Osa konkursseista olisi vältettävissä, jos yrittäjä hakisi ajoissa apua yrityksen talous- ja maksuongelmiin. Tavallisesti yrittäjän maksuvaikeudet näkyvät ensimmäisenä verottajalla ja työeläkeyhtiöissä. Esitämme, että nämä suuret velkojat, jotka useimmin hakevat yrityksiä konkurssiin, ohjaisivat nopeasti vaikeuksiin joutuneet yrittäjät neuvonnan piiriin, Toivonen jatkaa.

Verottaja on äskettäin kokeillut toimintatapaa, jossa se ohjaa nopeasti neuvontaan Yrittäjän talousapu -palveluun. Tämä vaikuttaa Toivosen mukaan onnistuneelta mallilta.

– Toivomme, että tästä ohjaus tulee pysyväksi tavaksi Verohallinnossa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen