13.9.2017 klo 14:36
Uutinen

Kopterikuvaus houkutellut alalle uusia yrittäjiä

Nopeasti yleistynyt ilmakuvaus on houkutellut viime vuosina alalle useita uusia yrittäjiä. Suuret drone-kopterit maksavat noin 20000 euroa.

Porilainen AirAction Oy tekee ilmakuvauksia kauko-ohjattavilla multikoptereilla. Teemu Taponen perusti yrityksensä vuonna 2014.
– Olen harrastanut koko ikäni rc-lennokkeja. Siitä se bisnesidea lähti. Lisäksi olen kuvannut videota omaksi ilokseni pidemmän aikaa. Tässä työssä pääsen yhdistämään kaksi harrastusta.
Taponen käyttää kuvauksissa itse rakennettua kopteria, johon saa kiinnitettyä järjestelmäkameran.
– Isompia koptereita on vähän myynnissä valmiina pakettina tai jos on, ne maksavat 20 000 euroa. Oman kopterini arvo on noin 10 000 euroa. Itse kokoamalla säästää paljon, Taponen selvittää.
Kokonaan hiilikuituisessa octokopterissa on kahdeksan moottoria ja se painaa 10 kiloa. Painon vuoksi lentoaika on lyhyempi kuin pienemmillä koptereilla. Kuvauslaadusta ei kuitenkaan tingitä, sillä kopterin ja kameran yhdistelmä kykenee tallentamaan 4K-videota ja 18 megapikselin valokuvia.
– Yleensä toimimme niin, että itse ohjaan kopteria ja kaveri vastaa kuvauksesta. Näin kuvaaja voi keskittyä paremmin omaan hommaansa.
Taposen mukaan ilmakuvaus vaatii monipuolista osaamista.
– Pitää ymmärtää tekniikasta, ilmailusäädöksistä ja lisäksi on oltava visuaalista silmää.
AirAction tekee nykyisin pääasiassa ammattikuvauksia yritysasiakkaille. Lisäksi yritys on ollut mukana dokumentti- ja elokuvaprojekteissa.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi