16.2.2022 klo 15:47
Uutinen

Korkeakouluopiskelijoiden yrittäjyysbuumi jatkuu – niin Suomessa kuin maailmallakin

Yhä useampi korkeakouluopiskelija näkee yrittämisen kiinnostavana uravaihtoehtona. Näin päättelee sveitsiläisyliopiston toteuttama laaja tutkimus, jota koordinoi Suomessa Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT eli lyhyemmin LUT-yliopisto.

Opiskelijoiden parissa jo viime vuosikymmenen alussa käynnistynyt yrittäjyys- ja startup-buumi on edelleen voimissaan. Entistä useampi korkeakouluopiskelija on kiinnostunut yrittäjyydestä ja kokee yrittäjyyden yhtenä uravaihtoehtona.

Tähän lopputuleman päätyi viime vuonna toteutettu Global University Entrepreneurial Spirit Students Survey (GUESSS) -kysely, mikä on yksi maailman suurimmista opiskelijayrittäjyyden tutkimusprojekteista. Sen tarkoituksena on selvittää opiskelijoiden yrittäjyysaikomuksia ja kokemuksia opiskelujen aikaisesta yrittäjyydestä. Tutkimushanke toteutetaan joka kolmas vuosi, ja sitä johtaa sveitsiläinen St. Gallenin yliopisto.

Viime vuoden GUESSS-tutkimukseen saatiin ennätysmäärä vastauksia. Kyselyyn vastasi peräti 260 000 korkeakouluopiskelijaa 58 eri maasta. Suomesta siihen vastasi yli tuhat yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa. Vastaajista noin joka neljäs toimii tällä hetkellä yrittäjänä tai suunnittelee oman yrityksen perustamista. Myös oman yrityksen perustaminen viisi vuotta valmistumisen jälkeen on monen opiskelijan haaveissa.

Suomen osalta GUESSS-hanketta LUT-yliopistossa koordinoinut Katja Lahikainen toteaa, että yrittäjyyskoulutuksella ja korkeakoulujen yrittäjämäisellä kulttuurilla on suuri vaikutus opiskelijoiden aikomuksiin ja toimintaan.

– Korkeakoulujen tulee myös luoda positiivista kuvaa yrittäjyydestä niille opiskelijoille, jotka eivät ole siitä kiinnostuneet, sillä yrittäjämäiset taidot ovat nousseet entistä tärkeämmiksi työelämässä, Lahikainen tiivistää.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 1.2.2022