26.3.2020 klo 06:02
Uutinen

Koronakriisi huolettaa lappilaisia yrittäjiä: – Tällä hetkellä olen minimoinut kuluni niin, että niistä ei oikeastaan voi enää supistaa

Koronaviruksen vaikutukset iskevät voimalla lappilaisiin pienyrityksiin. Eri puolilla Lappia toimivat yrittäjät Annika, Jaska ja Marko toivovat lisää helpotusta vaikeaan tilanteeseen. Pienten ja keskisuurten yrittäjien etujärjestö Yrittäjät miettii jatkuvasti uusia ratkaisuja siihen, miten koronakriisistä voidaan päästä yli. Tämän jälkeen ratkaisut esitetään päättäjille. Kuvassa Annika Anttila. Kuva: Timo Koivisto, Arctic Angle

Kittilässä koruyritys Anique Laplandia pyörittävä Annika Anttila on huolissaan koronaviruksen vaikutuksista omaan yritystoimintaan. Koronaviruksen vuoksi korujen jälleenmyyntipisteet hiljenevät ja markkinoinnin tarpeet yrityksillä muuttuvat.

-Minun oli tarkoitus toimia käsitöiden ohjaajana lappilaisryhmille keväällä. Koronan vuoksi ne digitalisoidaan. Korujen ja käsitöiden lisäksi teen erilaisia digiohjaajan töitä, mikä on suunnattu nimenomaan erityisryhmille ja ikäihmisille, eli koronaviruksen riskiryhmille. Koronakriisin vuoksi nämäkin ohjaustyöt on muutettu digitaalisiksi. Tämä kriisi kysyy kykyä muuttua. Toivon, että nämä ohjaustyöt jatkuvat tulevaisuudessakin. Koruja minun on yhä mahdollista tehdä, ja myydä niitä omassa verkkokaupassani, Anttila kertoo.

Anttilalla ei ole omaa kivijalkakauppaa, josta aiheutuisi kustannuksia. Tästä huolimatta yritystoiminnan muut kulut, kuten verkkokaupan kulut, kirjanpito-ohjelmat ja YEL- sekä alv-maksut, pyörivät normaalisti. Anttila toivoo jonkinlaista helpotusta pienyrittäjän pakollisiin maksuihin, etenkin arvonlisäveroon. Samaa ajaa myös yrittäjäjärjestö, joka esittää, että julkisen vallan täytyy hoitaa pahimman kriisin ajan yrittäjien ja työnantajien sosiaaliturvamaksut eli YEL-, TyEL- ja MyEL-maksut, työttömyysvakuutusmaksut ja sosiaaliturvamaksut.

-Tällä hetkellä olen minimoinut kuluni niin, että niistä ei oikeastaan voi supistaa. Toivon, että esimerkiksi yrittäjän alv-maksuihin saadaan joustoa. Onneksi myös pankkien kanssa on mahdollista neuvotella lainan lyhennyksien maksuajoista, Anttila sanoo.

-Yrityksen talouden lisäksi tässä mietityttää oma ja läheisten terveys. Minunkin lähipiirissäni usea henkilö kuuluu riskiryhmään. Tämä aika vahvistaa omaa arvomaailmaani. Tällä hetkellä emme voi fyysisesti nostaa toinen toistamme ylös, mutta kaikin muin tavoin täytyy nyt olla läsnä, Anttila jatkaa.

Työttömyysturva yrittäjille saa kiitosta

Ranualla asuva Jaska Ilvesluoto luotsaa nimeään kantavaa fysioterapiayritystä, Fysioterapia J. Ilvesluoto KY:ta. Ilvesluoto on toiminut alalla reilut parikymmentä vuotta, eikä ole koskaan ennen ollut yritystoimintansa osalta yhtä haastavassa tilanteessa kuin nyt.

-Ymmärrän sen, että terveys menee kaiken edelle. Tilanteeni on kuitenkin hankala, sillä teen fysioterapeuttina esimerkiksi kuntoutusta sellaisille ihmisille, jotka välttämättä tarvitsevat sitä. Ensin rajattiin, että en saa mennä kenenkään asiakkaan luo, mutta viime viikolla tuli uusia säädöksiä, jotka kumosivat tämän. Tilanteet muuttuvat jatkuvasti. Fysioterapeutin työn lisäksi teen esimerkiksi hierontaa, jonne en ota tällä hetkellä vastaan riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, Ilvesluoto kertoo.

Ilvesluoto ei ole ainoa, joka on erittäin kriittisessä tilanteessa koronaviruksen vuoksi. Osa Ilvesluodon yrittäjäystävistä on mennyt lähes toimintakyvyttömäksi yhtäkkisestä stressistä. Ilvesluoto itse on kuitenkin pyrkinyt ottamaan tilanteen mahdollisuuksiensa mukaan haltuun soittamalla esimerkiksi pankkeihin. Yrittäjäjärjestö kannustaa yrittäjiä olemaan yhteydessä omaan pankkiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pankit ovat yhdessä Finnveran kanssa rakentaneet rahoitusta, jonka avulla yritysten on mahdollista selvitä koronan aiheuttaman kriisin yli.

-Puskurirahalla pystyisi elämään jokusen kuukauden, mutta ei se iäisyyksiin kestä. Kun tulot loppuvat, on tilanteeseen pakko saada jotain helpotusta. En voi alkaa omia eläkesäästöjä käyttämään nyt, Ilvesluoto sanoo.

-Onneksi yrittäjäjärjestön ajama työttömyysturvan laajentuminen yrittäjille meni läpi. Tämän lisäksi helpotusta toisi se, että jo maksettuja veroja voisi saada takaisin. Monella pienyrittäjällä tulot on nyt romahtanut, mutta verot on maksettu aiemmin arvioidun liikevaihdon mukaan. Toinen apu pienyrittäjille olisi, jos pankeille asetettaisiin väliaikainen korkokatto. Poikkeuslaki sallisi korkokaton määräämisen, ja se auttaisi monia pienyrittäjiä lainan takaisinmaksun lykkäyksen ohella, Ilvesluoto jatkaa.

Parikymmentä vuotta Fysioterapia J. Ilvesluodon yrittäjänä toiminut Jaska Ilvesluoto ei ole koskaan aiemmin ollut yritystoimintansa osalta yhtä haastavassa tilanteessa kuin nyt: -Puskurirahalla pystyisi elämään jokusen kuukauden, mutta ei se iäisyyksiin kestä. Kun tulot loppuvat, on tilanteeseen pakko saada jotain helpotusta.

Investointien peruminen ei tuo rahoja takaisin

Ylläksellä Hidden Trails Laplandia pyörittävä Marko Kiviranta on huolissaan koronaviruksen aiheuttamista vaikutuksista. Kiviranta vuokraa sähköavustettuja pyöriä ympäri vuoden sekä tekee niillä opastettuja retkiä. Tällä hetkellä kaikki loppukuukauden opastusreissut on peruttu.

-Minulla oli tulossa useampia opastettuja retkiä, joiden tavallinen ryhmäkoko on kahdesta seitsemään henkilöä. Nyt osa ryhmistä olisi ollut jopa tavallista isompia. Kaikki ohjatut retket kuitenkin peruuntuivat koronaviruksen vuoksi, Kiviranta kertoo.

Kiviranta oli juuri toteuttamassa suuria pyöräinvestointeja Hidden Trails Laplandille. Hän oli ehtinyt tehdä ison pyörätilauksen ja maksaa siitä ennakkomaksun, jota ei enää palauteta. Kiviranta joutuu kuitenkin perumaan tilauksensa, sillä tulevien kuukausien tuloista ei ole varmuutta.

-Koska kesän tilanteesta ei ole mitään tietoa, joudun perumaan varaukseni. Tällä hetkellä on parempi pitää investointia varten varattu raha yrityksen tilillä. Nyt näyttää siltä, että tilauksen varausmaksu menee hukkaan, Kiviranta toteaa.

Hidden Trails Laplandia luotsaava Marko Kiviranta oli juuri toteuttamassa suuria pyöräinvestointeja. Hän oli ehtinyt tehdä ison pyörätilauksen ja maksaa siitä ennakkomaksun, jota ei enää palauteta. – Koska kesän tilanteesta ei ole mitään tietoa, joudun perumaan varaukseni.

Yrittäjäjärjestö toimii kaikenkokoisten yritysten puolesta

Suomen suurin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjät ajaa mikro- ja pk-yritysten etuja. Juuri nyt Yrittäjien vaikuttamistyö keskittyy koronavirukseen, jotta pk-yritysten tilanne otetaan mahdollisimman hyvin huomioon. Yrittäjäjärjestö miettii jatkuvasti uusia ratkaisuja siihen, miten koronakriisistä voidaan päästä yli. Tämän jälkeen ratkaisut esitetään päättäjille. Yrittäjät muun muassa esitti erityisesti yksinyrittäjille suunnattua yrittäjäturvaa hallitukselle viime viikon keskiviikkona. Sitä seuraavana perjantaina hallitus kertoi, että työttömyysturva laajenee koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä sekä freelancereita. Tämä malli vastaa pääosiltaan Yrittäjien ehdotusta yrittäjäturvasta. Täältä löytyvät kaikki esitykset, jotka yrittäjäjärjestö on vienyt eteenpäin päättäjille.

Yrittäjäjärjestö haluaa pitää kaikki Suomessa toimivat yrittäjät mahdollisimman informoituna koronakriisistä sekä sen vaikutuksista yritystoimintaan. Tätä varten on rakennettu Kaikki koronasta yrittäjälle -nettisivu, jonne on koottu jatkuvasti päivittyvää tietoa koronaviruksesta yrittäjän näkökulmasta. Lisäksi sivuilta löytyy erilaisia koulutustallenteita sekä vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Verkkosivun lisäksi yrittäjäjärjestö on perustanut kaikille yrittäjille avoimen #ostapieneltä Facebook-ryhmän, jossa yrittäjille on vertaistuen lisäksi tarjolla esimerkiksi rahoitusneuvontaa Finnveralta arkisin klo 9:00-12:00 sekä YEL- ja TYEL -apua ELO:lta arkisin klo 12:00-15:00. Näiden lisäksi ryhmässä saa talous- ja velkaneuvontaa Yritys-Suomi Talousavulta. Facebook-ryhmässä päivystää myös lakiasiantuntija arkisin klo 15:00-20:00 sekä psykoterapeutti kolme tuntia vuorokaudessa.

Uutisemme koronaviruksesta päivittyvät jatkuvasti Kaikki koronasta yrittäjälle -sivulle:

Muita kiinnostavia aiheita