Kuva: Getty Images
11.1.2022 klo 14:40
Uutinen

Koronan kotitestien saatavuus ja hinta puhuttavat – Apteekkarit: Ei kannata hamstrata, lisää tulee koko ajan

Terveydenhuollon testauksen kuormitus on lisännyt koronan kotitestien kysyntää. Apteekkariliiton kyselyn mukaan 60 prosentissa Suomen noin 800 apteekista on kotitestejä myynnissä, lopuissa myydään ei-oota. Apteekkarit toivovat, että testejä ei hamstrattaisi, jotta niitä riittäisi akuutisti tarvitseville.

Apteekkariliiton tuoreen kyselyn mukaan koronan kotitestejä on myynnissä 60 prosentilla apteekeista. 40 prosentissa apteekeista kotitestit ovat kovan kysynnän takia loppuneet. Kyselyyn vastasi noin 300 liiton jäsenyritystä.

− Apteekkarit toivovat, että testejä ei nyt turhaan hamstrattaisi, jotta niitä riittää akuutisti tarvitseville. Lääketukut ja maahantuojat saavat koko ajan testejä Suomeen, joten niitä tulee sitä mukaa lisää myös apteekkeihin, kertoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Kotitestien kysyntää on lisännyt etenkin terveydenhuollon testauksen ruuhkautuminen isojen tartuntamäärien takia. Myös hallituksen koronaministerityöryhmän esitys koululaisten viikoittaisesta testauksesta on lisännyt testien ostamista.

Kostiaisen mukaan kotitestien riittävyys on maailmanlaajuinen ongelma, jonka kuitenkin uskotaan paranevan vähitellen.

Alv-osuus pois hinnoista

Hallitus päätti joulukuussa poistaa koronan kotitesteiltä 24 prosentin arvonlisäveron väliaikaisesti vuodeksi. Kostiaisen mukaan lähes kaikki apteekit ovat vähentäneet alv-osuuden hinnoista valtiovarainministerin vetoomuksen mukaisesti. Twitterissä on käyty keskustelua, jonka mukaan hinnat ovat kuitenkin osassa apteekkeja pysyneet entisellä tasolla.

− Kova kysyntä on nostanut hankintahintoja, joten uudet erät ovat olleet usein kalliimpia apteekeille. Osassa loppuhinta voi siksi olla alv-vähennyksestä huolimatta samalla tasolla kuin ennen. Osa apteekeista on tiputtanut hintoja alv-osuutta enemmänkin, Kostiainen kertoo.

Kotitestejä myydään apteekkien lisäksi muun muassa päivittäistavarakaupoissa ja marketeissa. Esimerkiksi S-ryhmä kertoi lennättäneensä Kiinasta Suomeen rahtikoneellisen kotitestejä, joiden oli määrä olla perillä noin tuhannessa myymälässä tiistaina.

Kotitestit eli antigeenitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää.

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Kotitestin tulosten perusteella ei tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Erkki Kostiainen kertoo, että apteekeissa henkilökunta osaa neuvoa kotitestien tekemisessä. Oikein tehtyinä  kotitestit ovat hyvin luotettavia.

− Jos saa negatiivisen tuloksen, kannattaa testi tehdä uudelleen parin päivän päästä. Jos testitulos on positiivinen, se on melko luotettava osoitus koronatartunnasta. Terveydenhuollon testaus vaaditaan, jos tarvitsee eristyspäätöksen esimerkiksi tartuntapäivärahan takia.

Tiina Rantakoski